Język niemiecki - od czego zacząć?

14 lipca 2014 14:51 / 1 osobie podoba się ten post
nomka

R mowi skrotem "fenster zu"

mojej pdp nawet fenster się nie chce powiedzieć, mówi tylko zu:)
14 lipca 2014 15:15 / 2 osobom podoba się ten post
lena7

Jest taki czasownik:
zurechtkommen

Jak ktoś wam zada pytanie:
Kommen Sie zurecht?
tzn że chce wiedzieć czy sobie poradzicie, radzicie, dojdziecie do ładu z czymś sami, też czy się dogadaliście m. sobą (na linii opiekunka-pdp zwłaszcza gdy przybyla zupełnie nowa)

Dziś poszłam  do papierniczo upominkowego sklepu, oglądam sobie i pani zadała mi własnie to oto pytanie:))
14 lipca 2014 15:18
lena7

tak czy siak
tak czy owak

Pisane razem z dużej litery Sowieso oznacza że nieznane nazwisko np. Frau Sowieso czyli pani Iksińska

Dlaczego moja pdp mowi fur drause ( pisze jak do slysze) chcac wyjsc.Wydawalo mi sie ze fur ause jest wystarczajaco
14 lipca 2014 15:19
Jak powiedzieć że coś mi się należy? Pod hasłem należeć, zapewniać, nie znalazłam tego co by mnie interesowało.

Wertuję słownik i znalazłam tylko sformułowania:

To jest wbrew umowie - Es ist vertragswidrig.
zgodnie z umową - nach dem Vertrag

Jak mówicie w takich sytuacjach?
14 lipca 2014 15:21 / 1 osobie podoba się ten post
czy na zewnatrz nie jest przypadkiem draussen
14 lipca 2014 15:27
ORIM

Dlaczego moja pdp mowi fur drause ( pisze jak do slysze) chcac wyjsc.Wydawalo mi sie ze fur ause jest wystarczajaco

moja mówi nachdrausen, zapisałam też tak jak słysze
14 lipca 2014 15:32 / 2 osobom podoba się ten post
sas-anka

Jak powiedzieć że coś mi się należy? Pod hasłem należeć, zapewniać, nie znalazłam tego co by mnie interesowało.

Ha, widze, że masz takie same dylematy,  tez się zabezpieczam na wszelki wypadek i wole znać takie zwroty, ja bym powiedziała "steht mir zu" od zustehen- miec prawo, przysługiwać,należeć się,  ale niech to ktoś mądry skoryguje. 
14 lipca 2014 15:33 / 2 osobom podoba się ten post
sas-anka

Mozna powiedzieć np. że to mi się należy-Es steht mir zu.
14 lipca 2014 15:34 / 1 osobie podoba się ten post
siwa

Zgadza się:)
14 lipca 2014 15:53
Które określenie oddaje w pełni słowo 'Piękny" można powiedzieć schon(z przegłosem), ale to znaczy tez ładny,ani toll ani grozartig, chodzi o słowo piękny, żeby to tak zabrzmiało.
14 lipca 2014 15:55 / 2 osobom podoba się ten post
efka66

Które określenie oddaje w pełni słowo 'Piękny" można powiedzieć schon(z przegłosem), ale to znaczy tez ładny,ani toll ani grozartig, chodzi o słowo piękny, żeby to tak zabrzmiało.

A może: wunderschön?
14 lipca 2014 16:01
siwa

poczytałam i mnie poprawcie, czyli moja babcia mówi wariant pierwszy a nach draußen sobie zmyśliłam?

nach außen - na zewnątrz
draußen - na zewnątrz
14 lipca 2014 16:01 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Mozna powiedzieć np. że to mi się należy-Es steht mir zu.

Mozna powiedziec:

Das steht mir absolut zu.

W przypadku uzycia "es" - to jest cos blizej nieokreslone. Jesli to cos jest okreslone i mowa byla o tym np. w poprzednim zdaniu - moim zdaniem lepiej uzyc "das".
14 lipca 2014 16:14 / 1 osobie podoba się ten post
sas-anka

poczytałam i mnie poprawcie, czyli moja babcia mówi wariant pierwszy a nach draußen sobie zmyśliłam?

nach außen - na zewnątrz
draußen - na zewnątrz

Nic nie zmyslilas. Obydwa wyrazenia sa poprawne ... tylko dotycza deczko roznych "zewnatrz".

Nach außen :
Ziehen Sie den Rahmen nach innen oder nach außen, bis die Größe stimmt. - Prosze przeciagnac ramke do wewnatrz lub na zewnatrz, az rozmiar bedzie odpowiedni.

Draußen - na zewnatrz, na podworzu. To slowko dotyczy fizycznego "na zewnatrz".
14 lipca 2014 16:14
A ja NIC nie tknełam niemieckiego w domu... NIC... troszke jestem zła na siebie