17 września 2014 22:30 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.areagramatyka to temat u mnie chyba na kolejne wcielenie jeśli takowe będzie ;))
Chłopie, dasz radę. Czasownik okresla czynność lub stan, np : piszę, spiewam, tańczę , pracuję itd..... odmienia się przez osoby
Ja tańczę, ty tanczysz, on tanczy :))))))))))
To tak na początek :)
Rzeczownik okresla rzecz, np : kwiatek, doniczka, konewka itd......
Odmienia się przez przypadki
Przymiotnik okresla jakość i własciwość rzeczownika na przykład zielony kwiatek, bezowa doniczka.
To podstawowe czesci mowy i jak zaczniesz je identyfikować w języku niemieckim to juz pójdzie jak z płatka.
Musze Wam powiedzieć, że jak moje dziecko, dziś juz 20 letnie zaczynało naukę gramatyki polskiej, to ja jak ciemniak jakiś, porazony analfabetyzmem wtórnym, nie znałam definicji rzeczownika , czasownika, choc one w nazwie swej wymowne dośc są. Po prostu zapomniałam wszystko.
Tak czy tak, bez znajomosci języka ojczystego w sensie gramatyki, cięzko nauczyć się gramatyki jezyka obcego.
Najlepiej moim zdaniem oczywiscie, uczyc się słówek, słuchać i oglądać tv niemiecką i nie bać sie mówić. Reszta przyjdzie z czasem, gwarantuję.
Nie ma gorszej rzeczy jak blokada językowa to po pierwsze, a po drugie, zastanawianie się nad formą gramatyczną, jesli nie zna się zbyt dobrze podstaw.
Miałam raz zmienniczkę, która pojecia nie miała o gramatyce, ale gadała jak najęta i rozumiała też wiele.
Nie poddawaj się i walcz, jesteś młody i chocby dlatego jest Ci duzo łatwiej!