Język niemiecki - od czego zacząć?

17 września 2014 22:14 / 2 osobom podoba się ten post
Racja Andrea - masz też dobry pomysł, żeby po powrocie do domu wziąć kilka lekcji korepetycji. Powiedz, że na gramatyce Ci głównie zależy - słówka to sam możesz się pouczyć i wiele Ci samych wpadnie do ucha, a szkielet gramatyczny pozwoli Ci budować poprawniej zdania. Oczywiście po paru lekcjach cudów nie oczekuj, ale już szyk zdania, odmianę czasowników, odmianę zaimków osobowych możesz na kilku lekcjach poznać - to na początek styknie.
17 września 2014 22:22 / 2 osobom podoba się ten post
marshall.area

z dziadkiem daję rady, raz gorzej raz lepiej, jakoś się przyzwyczaiłem, on ma tylko 70 lat i ma humory jak dziecko, może z chorobą się nie pogodził, plus jak ma bóle, które ma codzienne, to się wyżywa na ludziach, noce nie są spokojne ale narazie żyję

Żyjesz i przeżyjesz.Kiedyś będziesz wspominał te chwile i powiesz sobie,że nie było tak żle.A humory Twojego PDP to rzecz normalna u każdego.Moja babcia 92 lata również ma dodre i złe dni.Ale ostatnio mnie tak zaskoczyła,że aż na sercu mi się lepiej zrobiło.Gdy ją umyłam i położyła się spać powiedziała dziękuję po polsku.Byłam tak zaskoczona,że mnie trochę zatkało.Tak że widzisz i są miłe chwile czego i Tobie życzę.
17 września 2014 22:24 / 2 osobom podoba się ten post
Marshall nie boj sie niemieckiej gramatyki,bo naprawde jest prosta.
Robi sie skomplikowana jesli wchodzi sie na wyższe stopnie wtajemniczenia,ale tego w 'opiekunkostwie' nie potrzebujesz.
Podstawy do opanowania,tak jak mowi Wichurra,w ciagu kilkunastu godz.'korkow'.Potem to juz nauka własna,a metode musisz znalezc odpowiednia dla siebie.

17 września 2014 22:25 / 2 osobom podoba się ten post
marshall.area

gramatyka to temat u mnie chyba na kolejne wcielenie jeśli takowe będzie ;))

Nie tak szybko , bo Ci się poplącze !... widać , że chcesz szybko opanować język , bardzo mi się to podoba , ale Andrea ma rację - odpocznij trochę . Ja już pracuję ponad trzy lata , w szkole trochę liznęłam niemieckiego , ale to było tak dawno ,że Ciebie jeszcze na świecie nie było a wiadomo , że język nieużywany staje się martwym . Dla mnie na początek wystarczyły podstawy ze szkoły , ze słownika wypisywałam sobie wyrazy , krótkie zdania tworzyłam , całą kuchnię miałam oklejoną karteczkami , bo w niej najwięcej przebywałam .... Ale szkołę przeszłam tu w D. najwięcej się uczyłam podczas rozmów z Niemcami i tak jak Ty pytałam ich o wszystko , byli cierpliwi , fajni ludzie .... Tutaj też pytam , bo ja taka " wiedzma " co to chce wszystko wiedzieć już chyba do końca zostanę ... Nawet dziś odwiedził moją Pusię chrześniak - lekarz , pochwalił mnie , że bardzo dobrze i swoodnie rozmawiam a na koniec jak odchodził ja do niego .... Jak mam powiedzieć , że dziękuję za odwiedziny ( moja Pusia już zasnęła podczas )... " Zum Besuch " oder " Fur besuch ".... on mi odpowiedział , że to drugie " Danke fur den (m )Besuch " ...nie zrozumiałam , ale chyba " den " , nie mam tu umlautów ...... I widzisz : stara rura jestem , niby gadam normalnie , ale w dalszym ciągu pytam i pytam ....Mądry chłopak jesteś , dasz sobie świetnie radę ....)))))))
17 września 2014 22:30 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

gramatyka to temat u mnie chyba na kolejne wcielenie jeśli takowe będzie ;))

Chłopie, dasz radę. Czasownik okresla czynność lub stan, np : piszę, spiewam, tańczę , pracuję itd..... odmienia się przez osoby
Ja tańczę, ty tanczysz, on tanczy :))))))))))
To tak na początek :)

Rzeczownik okresla rzecz, np : kwiatek, doniczka, konewka itd......
Odmienia się przez przypadki

Przymiotnik okresla jakość i własciwość rzeczownika na przykład zielony kwiatek, bezowa doniczka.

To podstawowe czesci mowy i jak zaczniesz je identyfikować w języku  niemieckim to juz pójdzie jak z płatka.

Musze Wam powiedzieć, że jak moje dziecko, dziś juz 20 letnie zaczynało naukę gramatyki polskiej, to ja jak ciemniak jakiś, porazony analfabetyzmem wtórnym, nie znałam definicji rzeczownika , czasownika, choc one w nazwie swej wymowne dośc są. Po prostu zapomniałam wszystko.
Tak czy tak, bez znajomosci języka ojczystego w sensie gramatyki, cięzko nauczyć się gramatyki jezyka obcego.

Najlepiej moim zdaniem oczywiscie, uczyc się słówek, słuchać i oglądać tv niemiecką i nie bać sie mówić. Reszta przyjdzie z czasem, gwarantuję.
Nie ma gorszej rzeczy jak blokada językowa to po pierwsze, a po drugie, zastanawianie się nad formą gramatyczną, jesli nie zna się zbyt dobrze podstaw.
Miałam raz zmienniczkę, która pojecia nie miała o gramatyce, ale gadała jak najęta i rozumiała też wiele.
Nie poddawaj się i walcz, jesteś młody i chocby dlatego jest Ci duzo łatwiej!
17 września 2014 22:36
a wiesz cooo wichurrka? a może tak jakbyś miała trochę wolnegoooo co? i by ci się nudziło co? to może kilka czasowników i nie tylko takich np. bitten um, fahren mit i który do tego przypadek, jak nie da rady też będzie dobrze :)

ja sobie wszystko skrupulatnie notuję....
17 września 2014 22:41 / 2 osobom podoba się ten post
Zamordujecie tę Wichurrę
17 września 2014 22:45
doda1961

Chłopie, dasz radę. Czasownik okresla czynność lub stan, np : piszę, spiewam, tańczę , pracuję itd..... odmienia się przez osoby
Ja tańczę, ty tanczysz, on tanczy :))))))))))
To tak na początek :)

Rzeczownik okresla rzecz, np : kwiatek, doniczka, konewka itd......
Odmienia się przez przypadki

Przymiotnik okresla jakość i własciwość rzeczownika na przykład zielony kwiatek, bezowa doniczka.

To podstawowe czesci mowy i jak zaczniesz je identyfikować w języku  niemieckim to juz pójdzie jak z płatka.

Musze Wam powiedzieć, że jak moje dziecko, dziś juz 20 letnie zaczynało naukę gramatyki polskiej, to ja jak ciemniak jakiś, porazony analfabetyzmem wtórnym, nie znałam definicji rzeczownika , czasownika, choc one w nazwie swej wymowne dośc są. Po prostu zapomniałam wszystko.
Tak czy tak, bez znajomosci języka ojczystego w sensie gramatyki, cięzko nauczyć się gramatyki jezyka obcego.

Najlepiej moim zdaniem oczywiscie, uczyc się słówek, słuchać i oglądać tv niemiecką i nie bać sie mówić. Reszta przyjdzie z czasem, gwarantuję.
Nie ma gorszej rzeczy jak blokada językowa to po pierwsze, a po drugie, zastanawianie się nad formą gramatyczną, jesli nie zna się zbyt dobrze podstaw.
Miałam raz zmienniczkę, która pojecia nie miała o gramatyce, ale gadała jak najęta i rozumiała też wiele.
Nie poddawaj się i walcz, jesteś młody i chocby dlatego jest Ci duzo łatwiej!

ale jak tworzy się zdanie np. w czasie przyszłym, przeszlym, teraźniejszym, co z czym się łączy, co można?które słówka się skleja by było gramatycznie?
17 września 2014 22:46
greenandy

Zamordujecie tę Wichurrę :-)

my? jaaa? ::)), ja tak szybko wyjeżdżałam, że nie dokopałam się do ściągawek i broszur ze szkoły..... cholercia jasna i coś mi tam świta, ale 20 lat minęło...., mózg nie ten, SKS jednym słowem ::))
17 września 2014 22:48
marshall.area

ale jak tworzy się zdanie np. w czasie przyszłym, przeszlym, teraźniejszym, co z czym się łączy, co można?które słówka się skleja by było gramatycznie?

może na poczatek tak jak pisały dziewczyny: odmiana czasownika i czas teraźniejszy, tak będzie prościej i szybciej
17 września 2014 22:50
to do mnie? :)
17 września 2014 22:50
agamor

może na poczatek tak jak pisały dziewczyny: odmiana czasownika i czas teraźniejszy, tak będzie prościej i szybciej

a jak się odmienia czasownik ??  ;)
17 września 2014 22:52 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

Przepraszam, ale czy Ty koniecznie musisz mówić całymi zdaniam po niemiecku? No ten przewilej to raczej zarezerwowany jest dla germanistów, bądź dla osób znających język perfect.
Wystarczy jak sie nauczysz odmieniac kilka podstawowych słow i posługiwac się nimi. Doceniam Twoje ambicje, ale z własnego doświadczenia  i doswiadczenia innych , wiem, że rozmyslanie o poprawnosci gramatycznej w trakcie tworzenia wypowiedzenia, to tylko problemy stwarza w wysłowieniu sie jakimkolwiek i w efekcie prowadzi do całkowitej blokady.
jak chcesz się nauczyc gramatyki, to raczej musisz iśc na kurs po prostu, bo inaczej będzie ci cięzko.
17 września 2014 22:53 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

a jak się odmienia czasownik ??  ;)

Czasowniki regularne - http://www.niemieckiwnakli.pl/index.php/grammatik/919-regelmaessige-verben

Czasowniki regularne i nieregularne - 
http://www.niemieckiwnakli.pl/index.php/grammatik/130-czas-prasens

haben i sein - 
http://www.niemieckiwnakli.pl/index.php/grammatik/998-czasowniki-posilkowe-haben-i-sein-miec-i-byc

czasowniki modalne - 
http://www.niemieckiwnakli.pl/index.php/grammatik/926-czasowniki-modalne

W ogóle na tej stronce są podstawy gramatyki, jest wszystko dobrze wyjaśnione, są ćwiczenia - zapoznaj się z nią.