Ciekawe kto jest autorem tego tekstu naukowiec, lekarz czy dziennikarz, ktory pisze na zlecenie piekarzy?? :rozmysla:
Dobre pytanie?:)
Autorami tekstu są dr n med.Beata Piłka secjalizacja dietetyk.
To pisemko nie ma nic wspólnego z piekarnią a tylko ze zdrowym trybem życia:)
Niemniej jednak wiadomo,że to o niczym nie świadczy.
Artykuł nie jest ani "fanem ani też wrogiem" glutenu,że tak się wyrażę,-całkiem fajnie napisany.
Ty wierzysz w to ze gleboko przetworzona biala maka, ma tak wiele mineralow i witamin , ze trzeba az dietetyka zeby diete ukladal ? :eureka:
MeryKa - uważałabym na produkty "bezglutenowe", bo można sobie wiele krzywdy zrobić. Według mnie ta dieta wcale nie jest droższa, ale pod warunkiem, że kupujesz podstawowe produkty, a nie gotowce naszpikowane chemią.
To po prostu inny sposób jedzenia i myślenia o nim. Nie sprawiała mi większych trudności.
Oprócz ciekawych stron internetowych wstawiajcie też przepisy, które stosujecie w domu.
Ja zacznę od propozycji moich śniadań. Jem:
1. kaszę jaglaną z prażonymi jabłkami, imbirem, rodzynkami i mielonymi orzechami, albo
2. płatki owsiane bez glutenu (mogą zawierać gluten z powodu przejścia przez młyn) z żurawiną, mielonymi migdalami, tartym jabłkiem i cynamonem.
3. Jajka na twardo z pomidorkami
Benita pozycja pierwsza : w jakiej formie imbir;
i płatki owsiane kupiłam zwykłe w Kauflandzie.Czy one są bezglutenowy ,bo wyczytałam że mogą mieć małe ilości.Właśnie dzisiaj pierwszy raz płatki sparzyłam wodą i wtarłam jabłko.Całkiem dobre było.Muszę pozostałe dodatki zakupić.
Benita pozycja pierwsza : w jakiej formie imbir;
i płatki owsiane kupiłam zwykłe w Kauflandzie.Czy one są bezglutenowy ,bo wyczytałam że mogą mieć małe ilości.Właśnie dzisiaj pierwszy raz płatki sparzyłam wodą i wtarłam jabłko.Całkiem dobre było.Muszę pozostałe dodatki zakupić.
Ciekawe kto jest autorem tego tekstu naukowiec, lekarz czy dziennikarz, ktory pisze na zlecenie piekarzy?? :rozmysla:
????
Białko glutenowe nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych, więc mozna go spokojnie usunąć i zastapić innym bialkiem, roślinnym czy zwierzęcym. Witaminy i minerały kryją się w zewnętrznej i wewnętrznej otoczce, a nie w glutenie jako takim.
Kiedy byłam makrobiotyczką robiłam z mąki pszennej tzw. seitan, czyli ekstrahowałam z ciasta pszennego czysty gluten metodą wielokrotnego płukania w zimnej wodzie, a potem robiłam z tego wege- schabowe. Nawet smaczne było, jak się te schabowe ugotowało w wywarze z grzybów a potem podsmażyło na patelni. Gdybym wiedziała, jak sobie w ten sposób szkodzę.... :)
Ale miło wspominam schabowe z czystego glutenu, mimo wszystko
:)
zapraszam na bloga po przepis na pyszny bezglutenowy chleb na mące gryczanej
http://megs-88.blogspot.com/
Ja surowy imbir trę na tarce. Dodaję łyżeczkę.
Płatki kupuję jakie są, ale nie oczyszczone i nie rozdrobnione. - nie dajmy się zwariować (nie mam celiakli). W Polsce najlepsze są płatki górskie.
Do każdego posiłku powinno sie dodawać białko. Dlatego orzechy, migdały są dobrym pomysłem. Pewnie lepiej jeść różne rodzaje orzechów, ale ja kocham migdały i dlatego jem je najczęściej.
Wywołana do odpowiedzi zdradzę Wam coś, co odkryłam kilka dni temu: nie mam celulitu! Walczyłam z nim całe życie, miałam go nawet na ramionach i łydkach. Kilka dni temu olśniło mnie, że zniknął. Nawet tego nie zauważyłam. Chwaliłam się już, że cały zeszły rok nie jadłam mąki i cukru, jeździłam też systematycznie na rowerze. Niczym się nie smarowałam, nie suplementowałam - i dopiero jak upał zmusił mnie do założenia sukienki odkryłam, że nie ma go !!
Za ten przepis daję Ci Oskara, a jak mi wyjdzie taki, jak Twój - to dwa Oskary !!!
Dziękuję.
Brawo Benitko, zdowe jedzenie to sama przyjemność i na dodatek efekty niesamowite.....
Już niedługo w domku , zrobię mleko kokosowe i ugotuje na nim kaszę, albo warzywka na patelni zalewm i odczekuję aż prawie wyparuje i zostanie odrobina na dnie,
Warzywka są pyszne i chrupiace potem można posolić, ja nie sole. Mleko pszechowuję około 5 dni w słoiku.
Dziś podopiecznym zrobiłam obiadzik cukinia, pomidory i mocarella , ryż ugotowałam z drobno pokrojoną cebulką bez soli, bardzo wszystkim smakowało nawet terapeutka nie odmówiła.
Cukier to straszne swiństwo... link
http://metadieta.pl/cukier-powszechny-narkotyk-winny-agresji/
????
Białko glutenowe nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych, więc mozna go spokojnie usunąć i zastapić innym bialkiem, roślinnym czy zwierzęcym. Witaminy i minerały kryją się w zewnętrznej i wewnętrznej otoczce, a nie w glutenie jako takim.
Kiedy byłam makrobiotyczką robiłam z mąki pszennej tzw. seitan, czyli ekstrahowałam z ciasta pszennego czysty gluten metodą wielokrotnego płukania w zimnej wodzie, a potem robiłam z tego wege- schabowe. Nawet smaczne było, jak się te schabowe ugotowało w wywarze z grzybów a potem podsmażyło na patelni. Gdybym wiedziała, jak sobie w ten sposób szkodzę.... :)
Ale miło wspominam schabowe z czystego glutenu, mimo wszystko
:)
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.