Rzuć chociaż hasłem :-)
Rzuć chociaż hasłem :-)
To wrzucaj przepis a ja będe myslała. :)))))
Dieta antynowotworowa - istnieje, czy nie?
Co faktycznie działa, a co nie?
Przeczytałam kilkadziesiąt książek i e-booków na ten temat, głównie w jęz. angielskim i to naukowych opracowań a nie amatorów w stylu tego pana, co to jest inżynierem górnictwa a robi się na guru naturopatii.
Mam swoje typy, mam swoje przemyślenia....tylko to śliski temat. :)
Lawenda, to poczekam. Nie zapomnij. Swego czasu też się tym interesowałam, ale chyba poległam w morzu informacji.
Zostało we mnie z tego morza informacji jedno: jedzenie jak najmniej przetworzone. Najlepiej z własnej kuchni. Tego się trzymam, bo jestem zdrowa i taka chcę zostać.
Czekać będę na Twoje informacje. Bibliografię.
Tak, jak najbardziej jedzenie nieprzetworzone, ale także np. różne przyprawy, pokarmy, owoce.
Trochę tego jest.
A na zachętę - kurkumina ( zawarta również w curry). Dawać kurkuminę, gdzie się da. Hit ostatnich lat i ponoć naprawde działa, choremu z nieoperacyjnym rakiem trzustki przedłużyła życie do 7 lat, oczywiście w połączeniu z innymi rzeczami ( w tym raku taki okres prze życia to niemal niemożliwe do zrobienia). Tylko jest jeden kruczek - kurkumina tylko w połączeniu z pieprzem, lub papryką, bo to one zwiększają jej wchłanialnośc o kilka tysięcy ( tak, tak, dobrze napisałam, kilka tysięcy) procent. Najlepiej w dodatku z oliwą z oliwek.
No i zielona herbata - parzona min. 10 minut ( aby uwolnić antynowotworowe katechiny) wodą o temp. nie wyższej niż 80 stopnui. Minimum 3 szklanki dziennie.
To są tylko wyrywki.
Oj, jest tego trochę, jest.
Kurkume daje do wszystkiego,nawet do sałatek,pomidorów,mizerii.....gdzie tylko się da.....:)
Kurkume daje do wszystkiego,nawet do sałatek,pomidorów,mizerii.....gdzie tylko się da.....:)
Dobra tez do rosołu.
Ale zawsze w towarzystwie pieprzu, albo pieprzu cayenne, albo papryki w proszku. To ważne, inaczej jest tylko zwykłą przyprawa i niczym więcej.
Pisz, proszę choćby takie wyrwane perełki.
Taki prosty pomysł, a można zastosować na codzień.
Czy mówiłam już że Cię lubię ?
Kurkumina, kurkuma - to to samo ?
Jutro na pewno sobie kupię i zacznę używać. Nigdy tego nie używałam.
Zieloną herbatę piję namiętnie od zawsze - bo lubię.