Zakres obowiązków opiekuna osoby starszej

18 stycznia 2014 22:01 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

No to skad wiedzialas ze chca zebyś wrocila jak nie rozumialaś.

napisałam ,mało,lecz mało to nie znaczy przecież nic
18 stycznia 2014 22:06 / 2 osobom podoba się ten post
Andrea, bo czytalam dokladnie ta dzisiejsza dyskusje,nie chce kogos urazic,ale mysle(czasem mi to sie zdarza),ze wiekszosc ,nie wszyscy,kiedy zaczynal ta prace nie znala perfekt jezyka a dzis co? krotka pamiec?
18 stycznia 2014 22:09 / 4 osobom podoba się ten post
.
bardzo jestem wdzięczna firmie,że dali mi szanse na wyjazd bez znajomości języka,z każdego pobytu coś mi zostało w głowie.Ale nie było mi lekko.Bałam się bardzo.Mówiłam potem do znajomych,że pierwszy wyjazd to wielka odwaga z mojej strony,albo głupota,sama nie wiedziałam co większe.
18 stycznia 2014 22:13
NDorota

napisałam ,mało,lecz mało to nie znaczy przecież nic

No, tak bywa.
18 stycznia 2014 22:14 / 4 osobom podoba się ten post
teraz namawiam bezrobotne koleżanki do wyjazdu,bo nawet nieznajomość niemieckiego nie jest gorsza od stania w kolejce w opiece społecznej.Stania po to żeby usłyszeć,że nie ma przesłanek,bo nie ma choroby,alkoholizmu w rodzinie.Każdy orze jak może...
18 stycznia 2014 22:19 / 1 osobie podoba się ten post
przeważnie okres świąteczny jest szansą  dla tych co nie znają języka na pierwszy wyjaz.Japrzez dwalata nie spędzałam świąt z rodziną.Czasem trzeba coś poświęcić,takie życie.
18 stycznia 2014 22:19
przeważnie okres świąteczny jest szansą  dla tych co nie znają języka na pierwszy wyjaz.Japrzez dwalata nie spędzałam świąt z rodziną.Czasem trzeba coś poświęcić,takie życie.
18 stycznia 2014 22:23 / 3 osobom podoba się ten post
NDorota

teraz namawiam bezrobotne koleżanki do wyjazdu,bo nawet nieznajomość niemieckiego nie jest gorsza od stania w kolejce w opiece społecznej.Stania po to żeby usłyszeć,że nie ma przesłanek,bo nie ma choroby,alkoholizmu w rodzinie.Każdy orze jak może...

Czemu nie - pracy wystarczy ale przy dzisiejszych darmowych mozliwościach - typu kursy dla bezrobotnych i darmowe kursy w necie nic też nie stoi na przeszkodzie żeby jakis wlasny wkład pracy dać . Pouczyć się solidnie - będzie łatwiej o lepiej platne miejsce , bezpieczniej , łatwiej wyegzekwować warunki umowy . A poza tym - miejsc pracy bez znajomości języka trafia się mało wiec żaden wybór oferty nie wchodzi w grę , takie osoby muszą brać , co się trafia.
18 stycznia 2014 22:28 / 4 osobom podoba się ten post
mozah aM

Czemu nie - pracy wystarczy ale przy dzisiejszych darmowych mozliwościach - typu kursy dla bezrobotnych i darmowe kursy w necie nic też nie stoi na przeszkodzie żeby jakis wlasny wkład pracy dać . Pouczyć się solidnie - będzie łatwiej o lepiej platne miejsce , bezpieczniej , łatwiej wyegzekwować warunki umowy . A poza tym - miejsc pracy bez znajomości języka trafia się mało wiec żaden wybór oferty nie wchodzi w grę , takie osoby muszą brać , co się trafia.

To święta racja,ja także codziennie się uczę.Moja koleżanka wyjeżdza już od 15 lat,pomaga w nauce mi i tym dziewczynom które chcą wyjechać.Trzeba się wzajemnie wspierać,pomagać,jeżeli są takie możliwości.
18 stycznia 2014 22:35 / 5 osobom podoba się ten post
Pewnie że trzeba - szczególnie tym , którzy sami sobie chcą przez własne zaangażowanie pomóc .Bo malkontentom - to nic nie pomoże .Ale świata nie zbawisz . Jesli ktoś ,,wie lepiej '' - jego sprawa , nic nie zmienisz , szkoda energii i czasu .
18 stycznia 2014 22:37 / 1 osobie podoba się ten post
Ja jestem teraz dumna z siebie,że czegoś się nauczyłam,dla mnie to duży sukces.Jeszcze wiele mam przed sobą ale nie poddam się.Moje zamierzenia na ten rok to uczyć się dalej niemieckiego,pomagać potrzebującym w miarę możliwości i zrobić prawo jazdy na motór.Pewnie pomyslicie że jestem walnięta ,aleco tam.........
18 stycznia 2014 22:39 / 1 osobie podoba się ten post
Nie obrazajac nikogo i ni madrzac sie na osobach,ktore maja maly poziom jezyka albo wcale niestety zarabiaja posrednicy,ktorzy werbuja do pracy na czarno i tak kolo sie kreci.
18 stycznia 2014 22:40 / 2 osobom podoba się ten post
NDorota - a niby czemu masz być ,,walnięta '' ? Masz marzenie - walcz o nie . A jedną z form - choc posrednią jest zarobienie pieniędzy na prawo jazdy a potem na kupno motoru.A tu droga wiedzie poprzez naukę jezyka i lepsze zarobki . Wiec to co napisałaś jest spójne .
18 stycznia 2014 22:42 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Andrea, bo czytalam dokladnie ta dzisiejsza dyskusje,nie chce kogos urazic,ale mysle(czasem mi to sie zdarza),ze wiekszosc ,nie wszyscy,kiedy zaczynal ta prace nie znala perfekt jezyka a dzis co? krotka pamiec?

Nie krotka pamiec, tylko wiecej hmm, swiadomosci? Jadac pierwszy raz znalam niemiecki z dawnych bardzo czasow (liceum), baaardzo slabo, ale moja znajomosc jezykow jest taka, ze wiecej rozumiem, niz jestem w stanie powiedziec. Teraz wiem, ze jest to na tyle trudna i odpowiedzialna praca, iz jechanie bez zadnej znajomosci niemieckiego, to zwyczajne igranie z ogniem. Owszem, sa sytuacje, gdzie nie ma innego wyjscia, bo noz na gardle, ale trzeba  miec swiadomosc czym sie ryzykuje. Akurat w moim przypadku wystarczyl dosc krotki czas na przypomnienie sobie tego, co w szkole wbijali do glowy. Wiem, ze nie wszystkim tak latwo idzie nauka jezyka, ale i mozliwosci teraz jest o wiele wiecej. Kursy w necie, kursy w PL dla osob szukajacych pracy - cala gama mozliwosci chociazby do nauczenia sie podstaw.
Zlecen bez jezyka jest malo i na 100% sa zle, albo malo platne, albo PDP daje w kosc, moim zdaniem to takie odrzuty, z ktorymi agencje sobie nie moga poradzic, a chca utrzymac miejsce. Albo ciezka praca przy calkiem niekontaktownym PDP ...
18 stycznia 2014 22:43 / 2 osobom podoba się ten post
Witajcie,
Zgłosiłam się na tą ofertę bez znajomości języka, zobaczę co to będzie. Robiłam sobie ostatnio testy i na A1 zaliczyłam, uczę się sama, chodzę jak wariatka ze słuchawkami na uszach. Nawet w jednej firmie zaliczyłam test.

Bardzo dobry pomysł z tymi ściągami. Też mam takie, popisałam je normalnie i fonetycznie. Dla mnie największym problemem jest odwaga w mówieniu.