29 sierpnia 2015 22:37 / 4 osobom podoba się ten post
mzap88no to piona. Jak wrócę za 2 miechy idę zakładac sobie jakieś IKE czy cuś, bo nie chcę skończyć , żebrając pod kościołem za x lat.Albo po prostu otwierasz subkonto w banku (do obecnego rachunku) i tam co miesiąc ileśtam odkładasz i nie tykasz.Przerażająca jest wizja naszej "emerytury"
Subkonto, czyli konto oszczędnościowe przy istniejacym koncie a vista, miła kolezanko, jest opodatkowane słynnym podatkiem Belki. To taki podatek od oszczędnosci. Czym masz ich więcej, tym więcej musisz zapłacic. Poniewaz jest to jawna grabież w majestacie prawa, od dawna nie uzywam swojego subkonta. Ponadto mój świetny bak wprowadził słoną opłatę za przelanie pieniedzy z subkonta na konto a vista, więc niech się generalnie pocałują w dooopę.
IKE natomiast , rządzi się takimi prawami, ze Twoje pieniądze będą obligatoryjnie inwestowane, przy czym sama wybierasz Fundusz Inwestycyjny. Z tymi jak jest, wiadomo, możesz zarobic, ale możesz i stracic, co jest prawdopodobne w 99% biorąc pod uwagę to co się dzieje w naszym kraju. Tylko polskie banki mają możliwość prowadzenia kont IKE, bez głupiego nakazu scedowania powierzonych pieniędzy Funduszom Inwestycyjnym i działa to na zasadzie konta oszczędnościowego. Zgromadzone pieniądze mozna wybrać po ukończeniu 60 roku życia w całości bądz w comiesięcznych ratach. Zgromadzony kapitał oczywiscie jest dziedziczony. W tej chwili jedynymi polskimi bankami są Banki Spółdzielcze. Są one solą w oku banksterom i już pojawiły sie informacje, że chcą coś przy nich majstrować. Mam nadzieję, że nie uda im się to, albowiem każdy Bank Spółdzielczy to osobna , samozarządzająca sobą jednostka i jak dotychczas mają się one dobrze. Jestem na świeżo po rozmowach w kilku bankach na temat IKE, więc dzielę się nabytą wiedzą z miłymi kolezankami.
Konkludując, polecam solidną skarpetkę, bądź inwestycje w nieruchomości :) Tutaj nawet jesli się nie zarobi, to jest prawie 100 % gwarancji, że strat nie będzie!