Wypieki #2

26 czerwca 2017 21:50 / 6 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Ty uważaj z tymi jajkami bo większośc naszych pdp pamięta jeszcze co takie dżwięki oznaczają,żebyś nie skończyła z nocnikiem na głowie pod łózkeim z pdp...:smiech3:

Zeby było w temacie,dziś pierwszy raz zrobiłam naleśniki z kaszy jaglanej z tego przepisu:

Składniki:

ugotowana kasza jaglana (ok. 10 sporych łyżek),
mleko ryżowe lub woda (1 szklanka),
skrobia kukurydziana (ok. 6 łyżek),
jajo (niekoniecznie),
nierafinowany olej, np. kokosowy (3-4 łyżki) w postaci płynnej,
woda.

Wykonanie:
Ostudzoną kaszę zmiksuj z dodatkiem mleka (wody), skrobi, oleju i jajka (niekonieczne). Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna, ale nieco bardziej gęsta od zwykłej naleśnikowej.
Oleju do smażenia użyj tylko do pierwszego naleśnika (odrobiną tylko spryskując patelnię). Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj, ruszając naczyniem na boki. Odczekaj, aż placek „podeschnie” z wierzchu, następnie lekko podważaj boczki placka i z wyczuciem obracaj na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej skrobi).
Z tej porcji usmażysz około 10-12 naleśników. Podawaj z owocami lub dżemem bez cukru.

Wyszły pyszne,można je robić na słodko lub na ostro.

Narobilas mi smaka. Zjadlabym z farszem na ostro. Chociaz na slodko moze tez. A nawet calkiem gole. Wiesz co Iva? Nie robi sie takich rzeczy kolezance na swieta noc. Maupa!
27 czerwca 2017 19:28
basiaim

Proszę bardzo, bardzo proste ciasto.

250 dag masła
1 szklanka cukru (ja dałam mniej)
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
torebka budyniu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo jajka.
Gdy masa będzie gładka dodać resztę składników, wymieszać.
Na blaszkę wyłożyć połowę ciasta. Ułożyć owoce. Przykryć pozostałym ciastem.
Piec 45 minut w temp. 160 stopni. 

Przekrojone:

Basiu czy Twoje ciasto tez było takie raczej. .twardawe? 
Zrobiłam, wstawiłam do piekarnika, ale co z tego wyjdzie? Wyszłam z wprawy, niestety. 
27 czerwca 2017 20:02
Barbara48

Basiu czy Twoje ciasto tez było takie raczej. .twardawe? 
Zrobiłam, wstawiłam do piekarnika, ale co z tego wyjdzie? Wyszłam z wprawy, niestety. 

Surowe jest gęste, ale po upieczeniu "pulchne".
16 lipca 2017 12:04 / 9 osobom podoba się ten post
Upiekłam. ..szarlotkę ....z najprawdziwszych papierówek, co prawda niemieckich , ale smakują jak polskie. 
16 lipca 2017 12:09 / 5 osobom podoba się ten post
No i po co tu weszłam ? Ślinka mi leci....
16 lipca 2017 12:33 / 4 osobom podoba się ten post
ewa59

No i po co tu weszłam ? Ślinka mi leci....:-)

Ewa, ja też nie jem, popatrzę tylko. 
16 lipca 2017 16:03 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Upiekłam. ..szarlotkę ....z najprawdziwszych papierówek, co prawda niemieckich , ale smakują jak polskie. 

Moj ulubiony temat se jem ciastka z lidla bos mi smaka narobila a dzisiaj nie pieke ale musza upiec po niedzieli bo nie utrzymam na ten widok
12 sierpnia 2017 11:06 / 10 osobom podoba się ten post
Takie ciasto popełniłam, a na obiad pierś z  kurczaczka w sosie pieczarkowym, ziemniaki i sałatka z fasolki szparagowej po ichniemu.  Przeniosłem. O.
12 sierpnia 2017 11:09 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Takie ciasto popełniłam, a na obiad pierś z  kurczaczka w sosie pieczarkowym, ziemniaki i sałatka z fasolki szparagowej po ichniemu.  Przeniosłem. O.

Taki spód widziałem w REWE.
12 sierpnia 2017 11:12 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Jutro planuję takie samo zrobić .Wstawie focie .

Na obiad pieczony schab bez kości,kartofel pueree,sos z suszonych śliwek do polania mięsa,sałata i mizeria do wyboru,
12 sierpnia 2017 12:02 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Jutro planuję takie samo zrobić :-).Wstawie focie .

Na obiad pieczony schab bez kości,kartofel pueree,sos z suszonych śliwek do polania mięsa,sałata i mizeria do wyboru,

Biszkopt oczywiscie z Twojego przepisu, tylko z 3 jaj. 
13 sierpnia 2017 14:39 / 8 osobom podoba się ten post
Barbara48

Nie tak piękne jak twoje Basiu,ale pyszne. Owoce leżą na kremie z Mascarpone. Przeniosłem. O.
13 sierpnia 2017 15:40 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Nie tak piękne jak twoje Basiu,ale pyszne. Owoce leżą na kremie z Mascarpone. Przeniosłem. O.

Super, kolorowe i z pewnością smaczne Iwciu :)
13 sierpnia 2017 18:41 / 4 osobom podoba się ten post
Knorr

Taki spód widziałem w REWE.

Widzisz sie Barbara tak wyrobila w pieczeniu,ze piecze jak maszyna idealnie!!
14 sierpnia 2017 14:08 / 2 osobom podoba się ten post
EwaR65

Widzisz sie Barbara tak wyrobila w pieczeniu,ze piecze jak maszyna idealnie!! :bravo:

Z tym, że Barbara jest o wiele ładniejsza.