Wypieki #2

09 września 2017 15:08 / 4 osobom podoba się ten post
moni.r

narobiłaś apetytu! a ja nie mogę tu piec :-(a kupne to nie to samo.

U mnie kruche z porzeczkami . Muszę opróżniać szuflady zamrażarki . A czy będzie zjadliwe to się okaże . Na razie podskubałam tylko jedną kruszonkę i ciutkę bezowej pianki . Za gorące , żeby kroić .....Jeśli będzie za kwaśne to dla Dobrej ubiję śmietanę i gitarra .
09 września 2017 15:39 / 3 osobom podoba się ten post
Aż mi slina cieknie.Ja chyba zapomnę jak ciasto smakuje smakuję.
09 września 2017 15:59 / 4 osobom podoba się ten post
michasia

Aż mi slina cieknie.Ja chyba zapomnę ja:-(k ciasto smakuje smakuję.

Niech Ci nie cieknie ...Mi smakuje bardzo , ale jednak dla Dobrej śmietanę muszę ubić
09 września 2017 16:34 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Niech Ci nie cieknie ...Mi smakuje bardzo , ale jednak dla Dobrej śmietanę muszę ubić

Oczami też można się najeść smakowało.dzięki
09 września 2017 16:44
Barbara niepowtarzalna

U mnie kruche z porzeczkami . Muszę opróżniać szuflady zamrażarki . A czy będzie zjadliwe to się okaże . Na razie podskubałam tylko jedną kruszonkę i ciutkę bezowej pianki . Za gorące , żeby kroić .....Jeśli będzie za kwaśne to dla Dobrej ubiję śmietanę i gitarra .

Śliczności, mniam, mniam,,  czy mogę o przepis poprosić  ?   
09 września 2017 16:50 / 1 osobie podoba się ten post
okszka

Upiekłam...zapraszam. Nawet smaczny, taki mi wyszedł

Też poproszę o przepis, super sernik,,
09 września 2017 17:01 / 2 osobom podoba się ten post
Luśka, Luśka
ach Luśka,
Ty miałaś imadło w paluszkach,,

Luśka, Luśka, ach Luśka
na grzyby, na ryby, do łóżka,

Luśka, Luśka, ach Luśka,
Ty  z ramion nie chciałaś
wypuścic,,,

09 września 2017 19:24 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Śliczności:):)Przepis wrzuć:)

Zazwyczaj piekę ciasta na oko   Nie pasował mi żaden przepis z internetu, więc tu do zwykłego sernika na kruchym cieście dodałam tylko pokrojone brzoskwinie ( oczywiście dałam 8 jajek ). Z tego co pamiętam to żółtka + 1,5 szkl cukru = dobrze utarte,+ 1/2 kostki masła (bardzo miękkie)= wymieszać + twaróg (według uznania ok 1kg)(oczywiście zmielony)+ twaróg, ten niemiecki (zdjęcie z opakowania poniżej)(myślę, że jak ktoś chce, żeby masy twarogowej było więcej to można dać 2 takie opakowania)+ 1,5 opakowania budyniu (tu daję w zależności ile mam twarogu)+ jak ktoś lubi to można dać jakiś zapach, rodzynki = ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Białka z jajek dobrze ubić( czasem daje szczyptę soli) ( ja dołożyłam jeszcze 2 białka, które mi zostały po wyrobieniu ciasta kruchego), delikatnie połączyć z masą twarogową. Część pokrojonych brzoskwiń (z puszki, nie ryzykowałam ze świeżymi) dałam do środka, część ułożyłam na wierzchu. Ze spodem do sernika to pełna dowolność, można bez spodu, można też na herbatnikach. Piekłam najpierw ok pół godz w 200-190 stopni, drugie pół 170 (wszystko zależy od piekarnika). Smacznego
09 września 2017 19:37 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Ja też chcę.( po chamsku: DAWAJ :dokucza2: ) przepis, szczególnie interesuje mnie ten na "bzy"
09 września 2017 21:29 / 4 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Śliczności, mniam, mniam,,:mniam:  czy mogę o przepis poprosić  ?    :-)

Już Ci lecę z pamięci :
3 szklanki maki pszennej ( tutaj mam takie kubki ok. 250ml )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 masło ....może też być dodana odrobina smalcu ...taki 1-2 cm pasek po szerokości kostki smalcu ....ale nie musi 
6 żółtek / białka zostawiam na piankę bezową
1 budyń / waniliowy , śmietankowy ...obojetnie /
3 łyżki stołowe cukru
 Maslo siekam w mące na drobniutkie części razem z cukrem / można dodac 2 waniliowe / i proszkiem do pieczenia . Jak już są drobne cząstki masła dodaje żółtka i zagniatam ciasto .... Po połączeniu sięwszystkich składników część / niedużą ..na oko / ciasta odkrawam na kruszonkę . Do kruszonkowej części ciasta dodaję jeszcze / na oko/ cukru i wgniatam w ciasto .... Jesli czas mnie goni to ciasto wkładam na niedlugi czas do zamrażarki . ....Dziś włożyłam do lodówki , do schłodzenia na ok. 1 godz.
Po wystudzeniu zarobionego ciasta wykładam je na blachę , dziurawię je widelcem , żeby był dostęp powietrza , żeby owoce nie zrobiły " gliny " .
Nieraz robiłam za jednym zamachem , od jakiegoś czasu podpiekam 10-15 minut ciasto , szybko stygnie .
Następnien ukladam owoce / obojętnie jakie / ...jesli z jabłkami to jabłka najpierw przesmażam na taki gęsty mus .

Na owoce nakłafam dobrze ubite pozostałe , bezuzytecznie /? / białka ubite na bardzo sztywno z ok. 1/2 szkl. cukru i budyniem w proszku .... Nakładm na cały placek , łyżką rozprowadzam , tworza sie takie fajne garbiki .........nooo.....wyciągam ciasto na kruszonkę , jesli mi zamarzło to ścieram na duzych oczkach tarki . Dzisiaj byle jak kruszyłam ........wszystko ....wiecej pisania niż roboty .......a ...można dodać do ciasta troche smietany , ale niekoniecznie .
Dziś zrobiłam z białymi pożeczkami , bo mnie (usunięte) , że zajmowały plac w zamrażarce ......Cukru można dać taką ilość , jaką każdy lubi .... Ja daję tyle co napisałam i nikt nie narzeka , że nie jest słodkie .............Ciasto jednak lepiej podpiec , jest cudnie kruche i aż się rozpływa w ustach ....

09 września 2017 21:33 / 2 osobom podoba się ten post
Miodzio... BN.
09 września 2017 21:42 / 3 osobom podoba się ten post
okszka

Poradźcie dziewczyny i chłopaki(ponoć lepsi kucharze od kobiet...Knorku?) jak to jest z sernikiem. Od zawsze jak piekłam sernik, to do niego dawałam na 1kg twarogu od 8 do 10 jaj, babcia mnie tak nauczyła, że do sernika dużo jajek. Zawsze wychodził mi smaczny. Teraz chce upiec z brzoskwiniami i wszystkie przepisy w internecie podają od 2 do 3 jajek. Nie wiem czemu tak mało? Ktoś coś wie lub piekł już taki sernik?

Ja do sernika wiedeńskiego daję 1 kg sera i 14 jajek. Do sernika z brzoskwiniami, 1 kg sera i 7 jajek
09 września 2017 23:53 / 1 osobie podoba się ten post
okszka

Poradźcie dziewczyny i chłopaki(ponoć lepsi kucharze od kobiet...Knorku?) jak to jest z sernikiem. Od zawsze jak piekłam sernik, to do niego dawałam na 1kg twarogu od 8 do 10 jaj, babcia mnie tak nauczyła, że do sernika dużo jajek. Zawsze wychodził mi smaczny. Teraz chce upiec z brzoskwiniami i wszystkie przepisy w internecie podają od 2 do 3 jajek. Nie wiem czemu tak mało? Ktoś coś wie lub piekł już taki sernik?

Oksza, niestety nie piekę ciast. Piekę mięsa i temu podobne.
10 września 2017 06:23
Dziękuję Basiu za przepis.

10 września 2017 10:21 / 3 osobom podoba się ten post
O !...Madrego zawsze miło posłuchać . Masz rację ...w chwili , gdy pisałam dobrze myślałam . Później przyszło zastanowienie i mi się pokapućkało ....latka Okszka ...latka swoje mam .