Smakowicie wyglada mniam mniam, juz czuje jak rozplywa sie w ustach mych.
Smakowicie wyglada mniam mniam, juz czuje jak rozplywa sie w ustach mych.
Smakowicie wyglada mniam mniam, juz czuje jak rozplywa sie w ustach mych.
A ja się zdenerwowałam chciałam upiec biszkopt i mikser zepsuty/mogła chociaż powiedzieć kobitka że zepsuła. Jaja rozdzieliłam i zostało mi ręczne ubijanie i udał się , jutro fotka.
Przepis na ręczny biszkopt:
6 jaj
niecała szkl. mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka trzepałam z cuktrem, trzepałam, trzepałam, trzepałam, dodałam żółtka i trzepałam też, póżniej składniki suche przesiałam drewnianą łyżką wymieszałam , upiekłam w 180st 35 min.
Tak 37 lat temu moja Mama, Babcia trzepały biszkopty na moje wesele - teraz doceniłam a było ich chyba 8 sztuk.
A ja sie poskarżam na wypiekach . Cholera , miałam sporo zajęcia w miedzy czasie wstawiłam babke cytrynową do piekarnika , zaglądam ................... a babka pękła :-( mało sie nie rozpłakałam . Posypałam cukrem pudrem i nie było widac. Mam jednak wyrzuty sumienia i dlatego sie skarżę :-))
Aniu na pewno była zbyt wysoka temperatura, gorzej jak by wyszło z zakalcem:)
To nie ,,powód " do poskarżyjek.
Smacznego:)
Tak wygląda trzepany biszkopt, który poszedł do zamrażaliki na zaś, a to ciasta Pdp Córki.czekoladowe i kopiec kreta:)
Tak wygląda trzepany biszkopt, który poszedł do zamrażaliki na zaś, a to ciasta Pdp Córki.czekoladowe i kopiec kreta:)
Upiekła kruche/moje niezastąpione do każdego owoca/ ze śliwkami.
No Michasiu babcia się naobierała śliwek to zasłużyła na dużą porcję:)
Super, ja też teraz zrobilam ale czekam do jutra jak zastygnie.
Będzie dobre to podzielę się przepisem.
Deserek z kaszy mannej, galaretki i truskawek
Składniki:
1 litr mleka
1 szkl sypkiej kaszy manny
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 galaretki truskawkowe
2 paczki herbatników lub spód biszkoptowy
truskawki lub maliny
Dwie galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia . Mleko z cukrami zagotowujemy, do wrzącego dodajemy szklankę kaszy manny ciągle mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki zagotować. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć folia . Na dno wyłożyć herbatniki, wlać gorącą masę, chwilę przestudzić. Do ciepłej wciskamy truskawki do połowy ich wysokości. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, jak będzie miało temp. pokojową wstawiamy do lodówki na 30min, po tym czasie wlewamy galaretki i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę, aby galaretka stężała.