Wypieki #2

23 września 2016 16:14 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Biszkopt z bita smietana, malinami i winogronem :)

Barbaro48, piękne te Twoje wypieki i pewnikiem smaczne. Zapodaj jakiś przepis na sprawdzoną masę do tortów. Ja zazwyczaj robię taką z jajek i cukru na parze, a pózniej z masłem , albo budyniową. Może wypróbuje jakąs inną? Wierzch pasowałby jaśniutki, bo mam juz zamysł na dekorację. Z góry dziekuję
23 września 2016 17:10 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

Barbaro48, piękne te Twoje wypieki i pewnikiem smaczne. Zapodaj jakiś przepis na sprawdzoną masę do tortów. Ja zazwyczaj robię taką z jajek i cukru na parze, a pózniej z masłem , albo budyniową. Może wypróbuje jakąs inną? Wierzch pasowałby jaśniutki, bo mam juz zamysł na dekorację. Z góry dziekuję:-)

porcja do tortu z trzech blatów o średnicy ok. 23cm):  
- 400 ml słodkiej, koniecznie schłodzonej śmietanki o zawartości tłuszczu ok. 30 -36 %
- 300 ml schłodzonego sera mascarpone
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
 
Śmietankę ubić na sztywno (najlepiej w schłodzonej misce) uważać, by nie trwało to zbyt długo bo wytrąci się masło. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru a następnie sera mascarpone. Przełożyć do dekoratora  lub przy pomocy łyżki wykładać na ciasto.  

Ja bardzo lubię ten z mascarpone, zawsze wszystkim smakuje, tylko daje mniej cukru.
Poza tym robię tak jak Ty, maslane, budyniowe.
Może Michasia dorzuci jakiś fajny przepis.
Buziaczki:)
23 września 2016 19:01 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

porcja do tortu z trzech blatów o średnicy ok. 23cm):  
- 400 ml słodkiej, koniecznie schłodzonej śmietanki o zawartości tłuszczu ok. 30 -36 %
- 300 ml schłodzonego sera mascarpone
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
 
Śmietankę ubić na sztywno (najlepiej w schłodzonej misce) uważać, by nie trwało to zbyt długo bo wytrąci się masło. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru a następnie sera mascarpone. Przełożyć do dekoratora  lub przy pomocy łyżki wykładać na ciasto.  

Ja bardzo lubię ten z mascarpone, zawsze wszystkim smakuje, tylko daje mniej cukru.
Poza tym robię tak jak Ty, maslane, budyniowe.
Może Michasia dorzuci jakiś fajny przepis.
Buziaczki:)

Dzięki Barbarko48. To coś dla mnie, będzie z mascarpone 
23 września 2016 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
margaritka59

Dzięki Barbarko48. To coś dla mnie, będzie z mascarpone :aniolki:

Margaritko pochwal się jak zrobisz, czekam z niecierpliwością:)
24 września 2016 11:27 / 7 osobom podoba się ten post
Barbara48

Margaritko pochwal się jak zrobisz, czekam z niecierpliwością:)

To mój torcik z ubiegłego roku. Nie mogę nadziwić sie sobie, jak mi sie chciało ? 
24 września 2016 12:05 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

To mój torcik z ubiegłego roku. Nie mogę nadziwić sie sobie, jak mi sie chciało ? 

Piękny, na wierzchu masa marcepanowa?
24 września 2016 12:28 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Piękny, na wierzchu masa marcepanowa?

To masa cukrowa, bez migdałów , sama ją robiłam 
24 września 2016 13:45 / 7 osobom podoba się ten post
Sernik odwrócony do góry nogami:) łatwy i smaczny:) jak ktoś chętny służę przepisem: CIASTO
wrzucamy do miski 3 całe jaja
                             150gr cukru
                              150gr mąki
                              paczuszka cukru waniliowego/16gr/    
                              paczuszka proszku do pieczenia16gr/
                              2łyżki kakao
                             150gr,miekkiego masła wszystko miksujemy i wykładamy na blachę,następnie robimy CIASTO TWAROGOWE:

500gr twarogu
150gr.cukru,
sok z jednej cytryny
1 budyń
150gr masła miksujemy wszystko i wylewamy na ciasto.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godz. tem.180st.Wtrakcie pieczenia ciasto się odwraca.Polewę robiłam z 1 gorzkiej czekolady i 100ml.śmietany/śmietana lekko zagotowana i w to czekolada aż zgęstnieje
Smacznego:)
                             
                            


26 września 2016 11:50
michasia

Sernik odwrócony do góry nogami:) łatwy i smaczny:) jak ktoś chętny służę przepisem: CIASTO
wrzucamy do miski 3 całe jaja
                             150gr cukru
                              150gr mąki
                              paczuszka cukru waniliowego/16gr/    
                              paczuszka proszku do pieczenia16gr/
                              2łyżki kakao
                             150gr,miekkiego masła wszystko miksujemy i wykładamy na blachę,następnie robimy CIASTO TWAROGOWE:

500gr twarogu
150gr.cukru,
sok z jednej cytryny
1 budyń
150gr masła miksujemy wszystko i wylewamy na ciasto.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godz. tem.180st.Wtrakcie pieczenia ciasto się odwraca.Polewę robiłam z 1 gorzkiej czekolady i 100ml.śmietany/śmietana lekko zagotowana i w to czekolada aż zgęstnieje
Smacznego:)
                             
                            


Super serniczek!
Michasiu a w trakcie odwracania nie rozlatuje się?
26 września 2016 11:54 / 6 osobom podoba się ten post
Zapraszam na drożdżowe z kruszonką i śliwkami:)
26 września 2016 11:57 / 8 osobom podoba się ten post
Ja nie wiem, czy ten topic to powstał z myślą o torturowaniu odchudzających się??? Hę???

No dobrze, piszcie, wklejajcie zdjęcia, niech chociaż oczy nacieszę tymi smakowitościami
27 września 2016 15:57 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Margaritko pochwal się jak zrobisz, czekam z niecierpliwością:)

Basia może masz przepis na jabłecznik z prażonych jabłek.Taki ,gdzie ciasto jest w miarę lejące,potem je trzeba trochę podpiec,na to jabłka i resztę lejącego ciasta.No za nic nie mogę znaleźć w swoich recptach.Jak nic w Polsce została.
27 września 2016 16:23 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Super serniczek!
Michasiu a w trakcie odwracania nie rozlatuje się?

Basiu ten sernik sam się odwraca w piekarniku. To co na wierzchu/masa twarogowa/ ląduje na dole.:)
27 września 2016 16:40
michasia

Basiu ten sernik sam się odwraca w piekarniku. To co na wierzchu/masa twarogowa/ ląduje na dole.:)

Michasiu, mam pytanie, a te Twoje ciasto z bezą  jak piec, piekarnik ma grzac od spodu, góry, czy z dwóch stron? Mam tutaj taki jakiś wynalazkowy i boje sie ,że bedzie niewypał:(
27 września 2016 16:57 / 1 osobie podoba się ten post
ryba

Michasiu, mam pytanie, a te Twoje ciasto z bezą  jak piec, piekarnik ma grzac od spodu, góry, czy z dwóch stron? Mam tutaj taki jakiś wynalazkowy i boje sie ,że bedzie niewypał:(

Rybko sernik z beza piekła Barbara48 .nie podpowiem ale beza musi miec z góry grzanie.