Barbaro48, piękne te Twoje wypieki i pewnikiem smaczne. Zapodaj jakiś przepis na sprawdzoną masę do tortów. Ja zazwyczaj robię taką z jajek i cukru na parze, a pózniej z masłem , albo budyniową. Może wypróbuje jakąs inną? Wierzch pasowałby jaśniutki, bo mam juz zamysł na dekorację. Z góry dziekuję:-)
porcja do tortu z trzech blatów o średnicy ok. 23cm):
- 400 ml słodkiej, koniecznie schłodzonej śmietanki o zawartości tłuszczu ok. 30 -36 %
- 300 ml schłodzonego sera mascarpone
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
Śmietankę ubić na sztywno (najlepiej w schłodzonej misce) uważać, by nie trwało to zbyt długo bo wytrąci się masło. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru a następnie sera mascarpone. Przełożyć do dekoratora lub przy pomocy łyżki wykładać na ciasto.
Ja bardzo lubię ten z mascarpone, zawsze wszystkim smakuje, tylko daje mniej cukru.
Poza tym robię tak jak Ty, maslane, budyniowe.
Może Michasia dorzuci jakiś fajny przepis.
Buziaczki:)
Dzięki Barbarko48. To coś dla mnie, będzie z mascarpone :aniolki:
Margaritko pochwal się jak zrobisz, czekam z niecierpliwością:)
To mój torcik z ubiegłego roku. Nie mogę nadziwić sie sobie, jak mi sie chciało ?
Piękny, na wierzchu masa marcepanowa?
Sernik odwrócony do góry nogami:) łatwy i smaczny:) jak ktoś chętny służę przepisem: CIASTO
wrzucamy do miski 3 całe jaja
150gr cukru
150gr mąki
paczuszka cukru waniliowego/16gr/
paczuszka proszku do pieczenia16gr/
2łyżki kakao
150gr,miekkiego masła wszystko miksujemy i wykładamy na blachę,następnie robimy CIASTO TWAROGOWE:
500gr twarogu
150gr.cukru,
sok z jednej cytryny
1 budyń
150gr masła miksujemy wszystko i wylewamy na ciasto.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godz. tem.180st.Wtrakcie pieczenia ciasto się odwraca.Polewę robiłam z 1 gorzkiej czekolady i 100ml.śmietany/śmietana lekko zagotowana i w to czekolada aż zgęstnieje
Smacznego:)
Margaritko pochwal się jak zrobisz, czekam z niecierpliwością:)
Super serniczek!
Michasiu a w trakcie odwracania nie rozlatuje się?
Basiu ten sernik sam się odwraca w piekarniku. To co na wierzchu/masa twarogowa/ ląduje na dole.:)
Michasiu, mam pytanie, a te Twoje ciasto z bezą jak piec, piekarnik ma grzac od spodu, góry, czy z dwóch stron? Mam tutaj taki jakiś wynalazkowy i boje sie ,że bedzie niewypał:(