Co dzisiaj gotujesz na obiad? 11

07 października 2017 18:46 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Witam Was.
Takie szybkie pytanie,
bo znowu poniosło mnie do lasu i mam dwie reklamówki rydzy,
nie dam rady wszystkiego zamarnować,
te większe chce zamrozić,
i tu moje pytanie - bo mam różne opinie
OBGOTOWYWAĆ -czy NIE
Nie obgotowane podobno robią się gorzkie,
a obgotowane podobno tracą smak i aromat,
pomoże jakaś grzybiareczka ? :)

Mrożone rydze, obojętnie czy je obgotujesz czy nie są beznadziejne ,raz popełniłam ten błąd,ale możesz, jak masz takie ilości pokusić się o ukwaszenie w kamiennym garnku. Osobiście tego nie robiłam,ale zajadałam się takimi rydzami w czasach młodości,moja babcia i jej siostry takie robiły,przepis znajdziesz w internecie ,o ile mnie pamięć nie myli,to wystarczy sól i jakieś tam ziele angielskie i listek laurowy, zresztą w przepisie będzie. Były pyszne.
07 października 2017 18:59 / 2 osobom podoba się ten post
Alaska

Mrożone rydze, obojętnie czy je obgotujesz czy nie są beznadziejne ,raz popełniłam ten błąd,ale możesz, jak masz takie ilości pokusić się o ukwaszenie w kamiennym garnku. Osobiście tego nie robiłam,ale zajadałam się takimi rydzami w czasach młodości,moja babcia i jej siostry takie robiły,przepis znajdziesz w internecie ,o ile mnie pamięć nie myli,to wystarczy sól i jakieś tam ziele angielskie i listek laurowy, zresztą w przepisie będzie. Były pyszne.

Ale dla Marty2 chcę zrobić sosik rydzowy w śmietanie jak będzie za trzy tygodnie wracała.
I tak już obgotowane, więc po temacie.
Ale kto jeszcze to wiaderko do marynaty zrobi????
Bo jak spojżę na miednicę rydzów w kuchni to jak bymw łeb dostał i wyrzuca mnie odrazu do pokoju :)
07 października 2017 19:04 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

Ale dla Marty2 chcę zrobić sosik rydzowy w śmietanie jak będzie za trzy tygodnie wracała.
I tak już obgotowane, więc po temacie.
Ale kto jeszcze to wiaderko do marynaty zrobi????
Bo jak spojżę na miednicę rydzów w kuchni to jak bymw łeb dostał i wyrzuca mnie odrazu do pokoju :)

Gdybym była w Polsce i miała taką ilość jak Ty,to bym się pięć minut nie zastanawiała , tylko ukisiła,są warte grzechu...na durszlak są fajne przepisy ( sprawdzałam przed chwilą) 
07 października 2017 19:04 / 3 osobom podoba się ten post
darekr

Ale dla Marty2 chcę zrobić sosik rydzowy w śmietanie jak będzie za trzy tygodnie wracała.
I tak już obgotowane, więc po temacie.
Ale kto jeszcze to wiaderko do marynaty zrobi????
Bo jak spojżę na miednicę rydzów w kuchni to jak bymw łeb dostał i wyrzuca mnie odrazu do pokoju :)

A w pokoju kanapa, telewizor, barek zaopatrzony....
07 października 2017 19:11 / 6 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj była poczciwa ,polska kalafiorówka ze śmietaną i koperkiem.Pdp zjadła wszystko,po czym na moje pytanie czy smakowało, cichusieńko , bardziej wargami ( bo generalnie nie mówi, Parkinson zrobił swoje) powiedział gut.
07 października 2017 19:18 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

A w pokoju kanapa, telewizor, barek zaopatrzony....

W barku tylko tyle czeka,ale może wystarczy:}
07 października 2017 19:21 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

W barku tylko tyle czeka,ale może wystarczy:}

Styknie...jak u babci na imieninach 
07 października 2017 19:37
darekr

W barku tylko tyle czeka,ale może wystarczy:}

Nie, no jajówka odpada. O.k. zabieram ze sobą.
)))
07 października 2017 19:41 / 1 osobie podoba się ten post
No hola hola.To moje trunki w De zakupione,wprawdzie nie przeze mnie...;-)
07 października 2017 20:01 / 3 osobom podoba się ten post
darekr

Ale dla Marty2 chcę zrobić sosik rydzowy w śmietanie jak będzie za trzy tygodnie wracała.
I tak już obgotowane, więc po temacie.
Ale kto jeszcze to wiaderko do marynaty zrobi????
Bo jak spojżę na miednicę rydzów w kuchni to jak bymw łeb dostał i wyrzuca mnie odrazu do pokoju :)

no to zabieraj te rydze ,wsiadaj w samochód i wiesz jaki kierunek,a do grzybeczków i coć mocniejszego się znajdzie:
07 października 2017 20:10 / 3 osobom podoba się ten post
Rolady wołowe,ziemniaczki,czerwona kapucha z jabłkiem na ciepło.
07 października 2017 20:27 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

Nie, no jajówka odpada. O.k. zabieram ze sobą.
:-))))

a akurat Moja ija lubimybardzo jajówkę
07 października 2017 20:51 / 1 osobie podoba się ten post
teresa-p

no to zabieraj te rydze ,wsiadaj w samochód i wiesz jaki kierunek,a do grzybeczków i coć mocniejszego się znajdzie:

a zaraz!!! czy mówimy o wymianie rydzy na śliwki też w szkle ? :):):)
07 października 2017 20:59 / 2 osobom podoba się ten post
teresa-p

no to zabieraj te rydze ,wsiadaj w samochód i wiesz jaki kierunek,a do grzybeczków i coć mocniejszego się znajdzie:

No niby kierunek znam - WEST,
już ostatnio miesiąć temu z Taką jedną pojechałem. 
to licznik dwa i pół tysiąca kilometrów mi nabił :)
07 października 2017 21:03 / 3 osobom podoba się ten post
darekr

a akurat Moja ija lubimybardzo jajówkę

No to Ty będziesz jajówkę, a ja koniaczka. O.k.??
Albo Gin z Tonikiem. A masz lód??