07 października 2017 18:46 / 1 osobie podoba się ten post
darekrWitam Was.
Takie szybkie pytanie,
bo znowu poniosło mnie do lasu i mam dwie reklamówki rydzy,
nie dam rady wszystkiego zamarnować,
te większe chce zamrozić,
i tu moje pytanie - bo mam różne opinie
OBGOTOWYWAĆ -czy NIE
Nie obgotowane podobno robią się gorzkie,
a obgotowane podobno tracą smak i aromat,
pomoże jakaś grzybiareczka ? :)
Mrożone rydze, obojętnie czy je obgotujesz czy nie są beznadziejne ,raz popełniłam ten błąd,ale możesz, jak masz takie ilości pokusić się o ukwaszenie w kamiennym garnku. Osobiście tego nie robiłam,ale zajadałam się takimi rydzami w czasach młodości,moja babcia i jej siostry takie robiły,przepis znajdziesz w internecie ,o ile mnie pamięć nie myli,to wystarczy sól i jakieś tam ziele angielskie i listek laurowy, zresztą w przepisie będzie. Były pyszne.