Dzisiaj rosołek z prośnianek czy " gąsek" , odsmazane ziemniaki i jajko sadone.
Dzisiaj rosołek z prośnianek czy " gąsek" , odsmazane ziemniaki i jajko sadone.
Zaszalalam:roladki wolowe, modra kapusta i...wiecie co:)
Usiluję ugotować rosołek na rozdupconej kuchni elektrycznej, obojętnie czy ustawię na 1 czy 9,gotuje się" kłębem" ,a ja już jestem kłębkiem nerwów ...w d...to mam będzie mętny bulion z lanymi kluskami:uśmiech ona2:
,,,,,,,,,, i kluski Śląskie, mniam, mniam,,:mniam:
Sznycle z indyka,brukselka wedlug przepisu Michaski (Michasiu,dziekuje;))), ziemniaki z wody,z koperkiem. Na deserek pudding (podopieczna).
P.S. Hawana! Sa takie momenty,ze mam szalona ochote Cie udusic!! Ja Ci tych klusek nie daruje! Pfff!!
Mniam, mniam, jeszcze czuje ten smak... Dawaj przepis na brukselke...
Normalny jest. Basia48 tez tak robi. Do wody tyle samo soli co cukru. Wycisnac cytryny troche,zeby brukselka zachowala sliczny kolorek. Gotujesz aldente. A potem rumienisz na masle. Pyyycha jest:-)
Zalajkowałam Cię,chociaż nie cierpię brukselki,ale Ty lubisz i przepis brzmi dobrze.:-)
U mnie dzisiaj udka ,z wczorajszego rosołki,opiekane,kalarepa duszona w śmietanie z kminkiem i kartofelki.
Ja tez brukselki nie lubie. Ale w tej wersji uwielbiam! Nie ma tego dziwnego smaku i zapachu. Jest naprawde pyyyszna! Az zaluje,ze nic nie zostalo bo zaprosilabym Cie na degustacje:-)
Kalarepke tez lubie. Ale nigdy nie jadlam takiej z kminkiem. Przepis poprosze. Chetnie sprobuje :wystawia jezyk2:
Pokrojoną w kostkę kalarepę zalewasz niewielką ilością wody,do tego pieprz, sól,ja daję wegetę :-) i oczywiście kminek, nie za dużo,dusisz do lekkiego zmięknienia.Później śmietaną 30% i dusisz do miękkości i na koniec masełko i dosmaczasz w/g uznania.