Literatura piękna i mniej piękna

25 marca 2014 17:42
Właśnie czytam "Słodkich snów, Anno" Joanny Opiat-Bojarskiej.
Ona napisała również "Kto wyłączy mój mózg" - opis choroby którą przeszła.
Poznałam ją internetowo zanim zachorowała, a obecnie przyjaźni się z moją przyjaciółką więc jakby wszystko zostaje w rodzinie.
"Słodkich snów, Anno" to powieść obyczajowo-kryminalna o ambitnej reporterce z tv, która chce się wybić i drąży temat afery lekarskiej. Taka lekka książka na oddech, dobrze mi się ją czyta.

25 marca 2014 19:46
Joasia

Anmar mam rożne pdf Michalak, Sawicka, Kalinowski, Żulczyk trochę kryminałów i takich tam :):):)

W tej chwili podesłała mi czytadła Mary Baloch
25 marca 2014 20:26
Joasia

Fathallah Judith " Chuda"Wstrząsająca powieść o anoreksji napisana przez nastolatkę. Siłę tej książki stanowi dramatyczne świadectwo autorki, która zachorowała na anoreksję w wieku 13 lat. Jej zmagania z chorobą trwały trzy lata, dziewczyna znalazła się na oddziale psychiatrycznym, przeszła swoje piekło. Przeszła je nie na darmo, udało jej się pokonać chorobę. Dziś, w pełni wyleczona, studiuje literaturę w Cambridge i pracuje nad drugą powieścią. Chuda to lektura, którą można również polecić rodzicom nastolatków - świetnie napisana, mocna i jednocześnie optymistyczna. Z anoreksji można wyjść.

Judith Fathallah ma 19 lat i pochodzi z Cardiff. Jest w połowie Walijką, w połowie Irakijką i całe życie spędziła w Walii. Gdy miała 8 lat, zginął tragicznie jej ojciec, który był irakijskim inżynierem. Dla Judith był to ogromny cios. Gdy miała 13 lat, była dosyć pulchna i w wakacje postanowiła definitywnie się odchudzić. Kilka miesięcy później zdiagnozowano u niej anorexię nervosę i została skierowana na dziecięcy oddział psychiatryczny.

Lubię jak podajecie autorów lub tytuły, które warto przeczytać.
Sciagam sobie zaraz z Chomika i mam nową lekturę.
25 marca 2014 20:42
Czas na krótką recenzję ostatnio przeczytanych książek.

Paweł Smoleński - "Arab strzela, Żyd się cieszy" - autor opisuje tutaj życie w Izraelu z perspektywy izraelskich Arabów - mamy relacje zwykłych ludzi, profesora medycyny, posła Knesetu i innych. Relacje ciekawe, wciągające historie ich życia, tylko że o życiu w Izraelu opowiadają ciągle to samo i jest to w końcu nieco nużące - wszyscy czują się wyobcowani, pełnią rolę obywateli drugiego sortu, są szykanowani. Trochę nakreślona jest też historia Izraela, chociaż jak dla mnie mogłoby być jej więcej.
Tym niemniej książka ciekawa i na pewno sięgnę jeszcze po drugą książkę tego autora, tym razem opisujących sytuację z perspektywy Żydów.

2. Peter Hassler "Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach" - ta książka jest świetna. Chociaż jest to opasłe tomisko, to czyta się szybko, lekko. Książka dzieli się na 3 części. Pierwsza jest relacją z podróży wzdłuż Muru Chińskiego, druga zapisem życia wiejskiego, a trzecia życia robotników fabryk.
Autor opisuje Chiny dosyć kompleksowo, chociaż tematu na pewno w pełni nie wyczerpał - opisuje system szkolnictwa, służbę zdrowia, wspomniane życie na wsi, życie w miastach fabrycznych, sytuację robotników, masową ucieczkę ludzi ze wsi do miast i związane z tym trudności. Dowcipnie opisuje chińskich kierowców, ich sposób jazdy, wymagania związane z uzyskaniem prawa jazdy - i pewnie jeszcze długo by wymieniać. W każdym razie dla ciekawych Chin pozycja obowiązkowa.

3. Obecnie czytam książkę Noah Gordon "Medicus" - jest to historia wcześnie osieroconego chłopca, który trafia pod opiekę balwierza, uczy się od niego zawodu (rzecz dzieje się w XI wieku), a w końcu marzy, aby zostać lekarzem. Jako, że stan europejskiej medycyny jest w tym czasie opłakany, podejmuje podróż do Persji, aby tam uczyć się tej sztuki od arabskich uczonych. Po drodze trafia do gminy żydowskiej, spędza z nimi zimę, ucząc się od nich języka perskiego i żydowskich obyczajów. To taki tylko skrótowy opis, ale książka jest arcyciekawa, bardzo dużo się w niej dzieje, akcja gna do przodu, a najciekawsze wydaje mi się zderzenie kultur - chrześcijańskiej, żydowskiej i arabskiej. Chociaż jestem dopiero na 1/3 książki, więc wiele jeszcze przede mną.
25 marca 2014 20:50 / 1 osobie podoba się ten post
Wichurka-Medicus to część pierwsza,przeczytaj jeszcze Szamana i Spadkobierczynie Medicusa:0
25 marca 2014 20:55 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Wichurka-Medicus to część pierwsza,przeczytaj jeszcze Szamana i Spadkobierczynie Medicusa:0

Czytałam, bardzo mi sie podobała:)
25 marca 2014 20:57
wichurra

Paweł Smoleński - "Arab strzela, Żyd się cieszy" - autor opisuje tutaj życie w Izraelu z perspektywy izraelskich Arabów - mamy relacje zwykłych ludzi, profesora medycyny, posła Knesetu i innych. Relacje ciekawe, wciągające historie ich życia, tylko że o życiu w Izraelu opowiadają ciągle to samo i jest to w końcu nieco nużące - wszyscy czują się wyobcowani, pełnią rolę obywateli drugiego sortu, są szykanowani. Trochę nakreślona jest też historia Izraela, chociaż jak dla mnie mogłoby być jej więcej.
Tym niemniej książka ciekawa i na pewno sięgnę jeszcze po drugą książkę tego autora, tym razem opisujących sytuację z perspektywy Żydów.

2. Peter Hassler "Przez drogi i bezdroża. Podróż po nowych Chinach" - ta książka jest świetna. Chociaż jest to opasłe tomisko, to czyta się szybko, lekko. Książka dzieli się na 3 części. Pierwsza jest relacją z podróży wzdłuż Muru Chińskiego, druga zapisem życia wiejskiego, a trzecia życia robotników fabryk.
Autor opisuje Chiny dosyć kompleksowo, chociaż tematu na pewno w pełni nie wyczerpał - opisuje system szkolnictwa, służbę zdrowia, wspomniane życie na wsi, życie w miastach fabrycznych, sytuację robotników, masową ucieczkę ludzi ze wsi do miast i związane z tym trudności. Dowcipnie opisuje chińskich kierowców, ich sposób jazdy, wymagania związane z uzyskaniem prawa jazdy - i pewnie jeszcze długo by wymieniać. W każdym razie dla ciekawych Chin pozycja obowiązkowa.

3. Obecnie czytam książkę Noah Gordon "Medicus" - jest to historia wcześnie osieroconego chłopca, który trafia pod opiekę balwierza, uczy się od niego zawodu (rzecz dzieje się w XI wieku), a w końcu marzy, aby zostać lekarzem. Jako, że stan europejskiej medycyny jest w tym czasie opłakany, podejmuje podróż do Persji, aby tam uczyć się tej sztuki od arabskich uczonych. Po drodze trafia do gminy żydowskiej, spędza z nimi zimę, ucząc się od nich języka perskiego i żydowskich obyczajów. To taki tylko skrótowy opis, ale książka jest arcyciekawa, bardzo dużo się w niej dzieje, akcja gna do przodu, a najciekawsze wydaje mi się zderzenie kultur - chrześcijańskiej, żydowskiej i arabskiej. Chociaż jestem dopiero na 1/3 książki, więc wiele jeszcze przede mną.

Czytałam "Medicus" ,a właściwie ją pożarłam w trzy dni. Potwierdzam,że jest arcyciekawa.

Ja czytam teraz "Jesień cudów" Jodi Picoult,i sama się dziwię ,ze ją czytam i ,ze mi się podoba. Jest to książka o dziewczynce wychowywanej w rodzinie ateistów,która twierdzi że ma Anioła Stróża. Rozmawia z nim,bawi się i wkońcu uzdrawia chłopca śmiertelnie chorego,nie będąc tego świadomą...

Dla lubiących fantasy: Brzezińska "Letni deszcz" ,trudna do czytania ale bardzo ciekawie napisana.

25 marca 2014 20:59
wichurra

A wiesz, że są dwie następne części Medicsa, dziejące się wspólcześnie?
25 marca 2014 21:02 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Czytałam "Medicus" ,a właściwie ją pożarłam w trzy dni. Potwierdzam,że jest arcyciekawa.

Ja czytam teraz "Jesień cudów" Jodi Picoult,i sama się dziwię ,ze ją czytam i ,ze mi się podoba. Jest to książka o dziewczynce wychowywanej w rodzinie ateistów,która twierdzi że ma Anioła Stróża. Rozmawia z nim,bawi się i wkońcu uzdrawia chłopca śmiertelnie chorego,nie będąc tego świadomą...

Dla lubiących fantasy: Brzezińska "Letni deszcz" ,trudna do czytania ale bardzo ciekawie napisana.

Jodi Picoult  polecam wszystko co napisała ale w szczególnosci "Bez mojej zgody"-książka wstrząsająca,o ludziach ,którzy spłodzili drugie dziecko tylko po to,żeby z niego "pobierac" organy do przeszczepu dla pierwszego, ciężko chorego dziecka.
25 marca 2014 21:08
kasia63

No wiem - na razie walczę z Medicusem, a że po niemiecku go czytam, to nie idzie aż tak dobrze, jak po polsku. 
Wynotowuję sobie każde nieznane mi słówko, a że akcja toczy się w średniowieczu, to trochę ich jednak jest.

25 marca 2014 21:12 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

No wiem - na razie walczę z Medicusem, a że po niemiecku go czytam, to nie idzie aż tak dobrze, jak po polsku. 
Wynotowuję sobie każde nieznane mi słówko, a że akcja toczy się w średniowieczu, to trochę ich jednak jest.

Toś mnie teraz zastrzeliła!!Moje ambicje czytania po niemiecku ograniczają do codziennej prasy i książki kucharskiej:):):)No,ale kudy mnie,jak Ty germanistka:):):)Ja aż tak daleko nie sięgam:)Niemniej jednak podziwiam,podziwiam:)
25 marca 2014 21:19 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Toś mnie teraz zastrzeliła!!Moje ambicje czytania po niemiecku ograniczają do codziennej prasy i książki kucharskiej:):):)No,ale kudy mnie,jak Ty germanistka:):):)Ja aż tak daleko nie sięgam:)Niemniej jednak podziwiam,podziwiam:)

No chcę doskonalić moje umiejętności językowe - wbogacam więc moje słownictwo o takie wyrazy jak nierządnica, nikczemny, ordynarny, strapiony itp. 

25 marca 2014 21:28 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

No chcę doskonalić moje umiejętności językowe - wbogacam więc moje słownictwo o takie wyrazy jak nierządnica, nikczemny, ordynarny, strapiony itp. 

Nikczemna nierządnica zrugała ordynarnie strapionego klienta:):):):):)    Wichurka wzbogacaj słownictwo proszę:):):):):)
25 marca 2014 21:35 / 1 osobie podoba się ten post
Bardziej myślałam, że jak dziadek mnie wnerwi to mu wygarnę, że jest nikczemny.
Chylę jednak pokłony przed Twoją inwencja:)
30 marca 2014 16:21
Małgorzata Gutowska-Adamczyk-trylogia-CUKIERNIA POD AMOREM ( "Zajezierscy","Cieślakowie","Hryciowie").Spodziewalam się czegoś innego ,jakiejs romansiastej sagi ,tymczasem to świetna opowieśc o Polsce /18/19/20- wiecznej,ciekawy opis zycia we dworach szlacheckich,na wsi,fabuła z wątkami o lekkim zabarwieniu miłosno-kryminalnym.Rzecz warta polecenia.Tom pierwszy pożarłam w dwa dni:):)