Literatura piękna i mniej piękna

10 lutego 2014 12:46
scarlet

Lili,
masz ode mnie całą Paulinę Simons,te za którymi czekasz w bibliotece, tez.

Umiesz rozpakować pliki?
Jak nie, to jutro Ci wrzuce osobno.

Kasiu63, jakbys też chciała, to napisz na mojego meila.

O rany, dzięki! Rozpakuję później na laptopie, teraz piszę z kompa dzieciaków. W razie czego napiszę jak sobie nie poradzę. Jak uwiniesz się z pozostałymi toteż poproszę. No i proszę jeszcze o oświecenie jak się robi te pdf-y. Może okaże się że jestem wystarczająco kumata żeby umieć to robić samemu i dzielić z innymi :)))
10 lutego 2014 13:20 / 1 osobie podoba się ten post
jagoda_12

Ivanilia, a gdzie znalazłaś te bajki po niem. na chomiku, znaczy co wpisałas w wyszukiwarke? Znalazłam tam jakies bajki, ale tylko po polsku.

Ja teraz czytam "Tatiana i Aleksander" (drugi tom Jeźdźca Miedzianego), bardzo mnie wciągnął ten cykl. I zaczęłam "Wszystko czerwone" Chmielewskiej - już miałam ubaw :) Lubię jej książki.

http://chomikuj.pl/icebax/Kursy+j*c4*99zykowe/NIEMIECKI+DLA+DZIECI/Bajki+po+niemiecku   http://chomikuj.pl/jankowski.k1/bajki/Bajki*2cfilmy+dla+dzieci+po+niemiecku 
Tu są bajki  i filmy dla dzieci po niemiecku jakby ktoś chciał:)
10 lutego 2014 13:49 / 1 osobie podoba się ten post
Lili

O rany, dzięki! Rozpakuję później na laptopie, teraz piszę z kompa dzieciaków. W razie czego napiszę jak sobie nie poradzę. Jak uwiniesz się z pozostałymi toteż poproszę. No i proszę jeszcze o oświecenie jak się robi te pdf-y. Może okaże się że jestem wystarczająco kumata żeby umieć to robić samemu i dzielić z innymi :)))

Po prostu jak sciagam sobie książki,
przważnie z Chomika,to nie zawsze te , które chcę są zawsze w PDFie.
Dużo jest jako dokumenty Worda lub TXT.

Ponieważ mój czytnik nie czyta Worda muszę je przerabiać na PDFy.

Poszukałam kiedyś w Google i znalazłam taki malutki dodatek do programów,
dzieki któremu jak otworzę dokument w Wordzie lub TXT, to mogę go zapisać jako PDF. 

Sciągnęłam go z tej strony. 
http://www.dobreprogramy.pl/Zapisz-jako-PDF-lub-XPS,Program,Windows,11849.html 

Teraz jak mam cos w Wordzie, to otwieram ten dokument,
wchodzę w PLIK,
zjezdzam na  "zapisz jako" i tam wyświetla mi się lista w jakim formacie chce zapisać.
Klikam w "zapisz kopię dokumentu w PDF" i dalej samo prowadzi.

Bardzo proste i przydatne. 
10 lutego 2014 14:02
ivanilia40

http://chomikuj.pl/icebax/Kursy+j*c4*99zykowe/NIEMIECKI+DLA+DZIECI/Bajki+po+niemiecku   http://chomikuj.pl/jankowski.k1/bajki/Bajki*2cfilmy+dla+dzieci+po+niemiecku 
Tu są bajki  i filmy dla dzieci po niemiecku jakby ktoś chciał:)

Aj, myślałam, że to bajki do czytania, bo myła mowa o czytnikach.
10 lutego 2014 14:15
jagoda_12

Aj, myślałam, że to bajki do czytania, bo myła mowa o czytnikach.

Tak,tak bajki do czytania też są w drugim linku więcej :):)
10 lutego 2014 18:02
A ja mam prośbę. Jak czytałyście jakąś dobrą biografię lub pamiętnik to proszę o autorów i tytuły. Fajnie by było jakby były nie najnowsze, bo chciałam zassać z chomika. Próbuję jakąś fajną niespodziankę Tacie zrobić a nie jestem fanką biografi i pmiętników :) Dziękuję z góry :)
10 lutego 2014 18:08
judora

A ja mam prośbę. Jak czytałyście jakąś dobrą biografię lub pamiętnik to proszę o autorów i tytuły. Fajnie by było jakby były nie najnowsze, bo chciałam zassać z chomika. Próbuję jakąś fajną niespodziankę Tacie zrobić a nie jestem fanką biografi i pmiętników :) Dziękuję z góry :)

Zobacz na biografię Anny Dymnej ,Sthura,Szapołowskiej,Jandy,,Bartoszewskiego,Danuty Wałęsowej,Hanki Bielickiej.O tytuły nie pytaj, bo dokaldnie nie powiem:)
10 lutego 2014 22:48
A czytałyście coś Camilli Läckberg? Nie lubię kryminałów, ale ostatnio jej książki są wszędzie i się skusiłam na audiobooka "Księżniczka z lodu". Wciąga jak cholera:)
10 lutego 2014 22:52 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

A czytałyście coś Camilli Läckberg? Nie lubię kryminałów, ale ostatnio jej książki są wszędzie i się skusiłam na audiobooka "Księżniczka z lodu". Wciąga jak cholera:)

Czytałam wszystkie po kolei z serii sagi o Fjallbace, jak sie ukazywały, taki babski kryminał:)
10 lutego 2014 22:58
judora

Jak lubi wojenno-historyczne klimaty to polecam "Kiedy Bóg odwrócił wzrok" Adamczyka.
11 lutego 2014 10:00 / 1 osobie podoba się ten post
judora

Też dla miłośnikow literatury i historii, "Polska jego miłość" o Julianie Ursyn Niemcewiczu
11 lutego 2014 13:36 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Ja też widziałam jeszcze w PL parę filmów na podstawie jej książek,
chciałam przeczytać , ale ksiązki drogie,dopiero teraz sie dorwałam na czytniku,
przerobiłam w 2 tygodnie wszystkie.
Bardzo wciągające, najlepiej czytać po kolei całą serię,
bo losy głównych bohaterów sa kontynuowane.
11 lutego 2014 15:29
Tak też robię. Teraz na "Kaznodziei" jestem.
11 lutego 2014 16:13 / 1 osobie podoba się ten post
Moja córka też była zachwycona, kupowałyśmy te książki, powiedziała, że kiedys tam pojedzie do tej Fjallbaci, czy jak to tam.;) Camila Lackberg właśnie bardzo rozsławiła tę miejscowość, ktora na tym tylko zyskała, maja wielu turystów, wielu ludzi właśnie chce zobaczyć na własne oczy to miejsce.
12 lutego 2014 01:21
scarlet

Po prostu jak sciagam sobie książki,
przważnie z Chomika,to nie zawsze te , które chcę są zawsze w PDFie.
Dużo jest jako dokumenty Worda lub TXT.

Ponieważ mój czytnik nie czyta Worda muszę je przerabiać na PDFy.

Poszukałam kiedyś w Google i znalazłam taki malutki dodatek do programów,
dzieki któremu jak otworzę dokument w Wordzie lub TXT, to mogę go zapisać jako PDF. 

Sciągnęłam go z tej strony. 
http://www.dobreprogramy.pl/Zapisz-jako-PDF-lub-XPS,Program,Windows,11849.html 

Teraz jak mam cos w Wordzie, to otwieram ten dokument,
wchodzę w PLIK,
zjezdzam na  "zapisz jako" i tam wyświetla mi się lista w jakim formacie chce zapisać.
Klikam w "zapisz kopię dokumentu w PDF" i dalej samo prowadzi.

Bardzo proste i przydatne. 

Kolejny raz mówię Ci DZIĘKI !!! :)))

Przy Was wszystkich człowiek mądrzeje w każdej dziedzinie, sprawdziłam na sobie :)))