Literatura piękna i mniej piękna

17 maja 2015 23:13 / 3 osobom podoba się ten post
agrafka

Najsłynniejsza niemiecka ćpunka (Christiane F) o heroinie też mówi raczej pozytywnie. Tzn, dostrzega skutki nałogu, ale nie żałuje swojego wyboru. A co do Maleńczuka, to pewnie też sięgnę po tę biografię:)))), bo zawsze podobały mi sie teksty jego piosenek.

A właśnie, bo zapomniałam dodać :) Po tej lekturze dużo tekstów stało się dla mnie wyraźniejszych... bo poznaje się okoliczności ich powstania. Szczególnie jeśli chodzi o teksty z czasów Homo Twist :) Bomba :)
17 maja 2015 23:21
Jolek

Moge poprosic od Ciebie tego Malenczuka ? :))

Jest na chomikuj. 
24 maja 2015 09:39 / 2 osobom podoba się ten post
Przeczytałam "Sekretne życie pszczół" Sue Monk Kidd. Oczywiście nie jest to książka o pszczołach. Podobała mi się, chyba za szybko ją przeczytałam.
24 maja 2015 11:08 / 2 osobom podoba się ten post
Przez przypadek stałam się właścicielką "Wyznania chińskiej kurtyzany" Miao Sing.
Skoro jestem w posiadaniu, więc czas zacząć czytać.
14 lipca 2015 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
Moje ostatnie lektury:

1. John Grisham - Niewinny człowiek

Grisham znany jest z powieści prawniczo-kryminalnych i ta książka też taka jest, na dodatek napisana w oparciu na faktach. Ciekawa. 

2. Haruki Murakami - Kronika ptaka nakręcacza

Bardzo lubię tego autora. Trudno mi napisać coś o jego książkach oprócz tego, że są magiczne. Może to lektura dla Ivanilii by była, bo rozbiór psychologiczny postaci jest dosyć wnikliwy. Taka magiczno-psychologiczna powieść. Mówiąc o magii nie mam na mysli jakichś czarów, tylko magiczną atmosferę. 

3. Aleksander Dumas - Dama Kameliowa
Tą książkę chyba większość zna. Ja nie znałam, to sobie przeczytałam. 

4. Charlotte Link - Wielbiciel

Powieść kryminalna, coś w typie powieści Camilli Lackberg. Mnie się podobała. 

5. Janina Ochojska - Świat według Janki

Ta książka to rewelacja dla mnie. Przytoczę fragment recenzji z internetu:

"Opowieść o życiu na krawędzi. O przełamywaniu własnych ograniczeń. O pomaganiu naprawdę.
Janka Ochojska przez dwadzieścia dwa lata prowadzenia Polskiej Akcji Humanitarnej dotarła z pomocą do czterdziestu czterech krajów. Kopie studnie w Sudanie, pomaga przetrwać szpitalom w Korei Północnej, buduje szkoły w Afganistanie oraz domy dla ofiar tajfunu Yolanda na Filipinach. W Polsce dożywia dzieci i edukuje wolontariuszy. Jej silna wola w przełamywaniu własnych słabości niesie wyraźny przekaz: każdego dnia można zrobić coś dobrego. 
Jedna z najbardziej znanych polskich działaczek społecznych szczerze i przenikliwie opowiada o świecie, którego nie zobaczymy w mediach. O miejscach, w których najgorsze zło spotyka się z największym dobrem. O determinacji, która próbuje tę szalę przeważyć. 
Skąd czerpać siłę do pomagania naprawdę, a nie na niby?"

Dodatkowo dochód ze sprzedaży książki zostanie przekazany na pomoc ofiarom kryzysów humanitarnych. Nic, tylko kupować. 

6. Andrzej Ziemiański - Pomnik cesarzowej Achai (jestem w trakcie)
15 lipca 2015 11:03 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

Moje ostatnie lektury:

1. John Grisham - Niewinny człowiek

Grisham znany jest z powieści prawniczo-kryminalnych i ta książka też taka jest, na dodatek napisana w oparciu na faktach. Ciekawa. 

2. Haruki Murakami - Kronika ptaka nakręcacza

Bardzo lubię tego autora. Trudno mi napisać coś o jego książkach oprócz tego, że są magiczne. Może to lektura dla Ivanilii by była, bo rozbiór psychologiczny postaci jest dosyć wnikliwy. Taka magiczno-psychologiczna powieść. Mówiąc o magii nie mam na mysli jakichś czarów, tylko magiczną atmosferę. 

3. Aleksander Dumas - Dama Kameliowa
Tą książkę chyba większość zna. Ja nie znałam, to sobie przeczytałam. 

4. Charlotte Link - Wielbiciel

Powieść kryminalna, coś w typie powieści Camilli Lackberg. Mnie się podobała. 

5. Janina Ochojska - Świat według Janki

Ta książka to rewelacja dla mnie. Przytoczę fragment recenzji z internetu:

"Opowieść o życiu na krawędzi. O przełamywaniu własnych ograniczeń. O pomaganiu naprawdę.
Janka Ochojska przez dwadzieścia dwa lata prowadzenia Polskiej Akcji Humanitarnej dotarła z pomocą do czterdziestu czterech krajów. Kopie studnie w Sudanie, pomaga przetrwać szpitalom w Korei Północnej, buduje szkoły w Afganistanie oraz domy dla ofiar tajfunu Yolanda na Filipinach. W Polsce dożywia dzieci i edukuje wolontariuszy. Jej silna wola w przełamywaniu własnych słabości niesie wyraźny przekaz: każdego dnia można zrobić coś dobrego. 
Jedna z najbardziej znanych polskich działaczek społecznych szczerze i przenikliwie opowiada o świecie, którego nie zobaczymy w mediach. O miejscach, w których najgorsze zło spotyka się z największym dobrem. O determinacji, która próbuje tę szalę przeważyć. 
Skąd czerpać siłę do pomagania naprawdę, a nie na niby?"

Dodatkowo dochód ze sprzedaży książki zostanie przekazany na pomoc ofiarom kryzysów humanitarnych. Nic, tylko kupować. 

6. Andrzej Ziemiański - Pomnik cesarzowej Achai (jestem w trakcie)

Sporo czasu poświęcasz na czytanie książek.J. Grisham i K. Follett  to dwaj moi ulubieni panowie.Chetnie siegam po ich tytuły.Lubię czytać, ale inne rzeczy na urlopie tez lubie robić.Pozdrawiam.Kiedy i czy wracasz do opiekunkowa?
15 lipca 2015 18:11 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

Sporo czasu poświęcasz na czytanie książek.J. Grisham i K. Follett  to dwaj moi ulubieni panowie.Chetnie siegam po ich tytuły.Lubię czytać, ale inne rzeczy na urlopie tez lubie robić.Pozdrawiam.Kiedy i czy wracasz do opiekunkowa?:-)

No dobra - przyznaję się po raz kolejny, że część tych książek w formie audiobooków przerobiłam. Pracuję sobie w ogródku, myję okna itp. słuchając książek. Dzięki temu taka nawet bardziej pracowita się stałam:)
Wracam, wracam - jakoś pod koniec sierpnia, ale na razie o tym jeszcze nie myślę i cieszę się urlopem:)
15 lipca 2015 18:31
wichurra

No dobra - przyznaję się po raz kolejny, że część tych książek w formie audiobooków przerobiłam. Pracuję sobie w ogródku, myję okna itp. słuchając książek. Dzięki temu taka nawet bardziej pracowita się stałam:)
Wracam, wracam - jakoś pod koniec sierpnia, ale na razie o tym jeszcze nie myślę i cieszę się urlopem:)

No własnie Tobie sie  nie spieszy a ja jade do domu i nie wiem co mam kupić? Co na topie?
15 lipca 2015 18:43
Ja tam nie wiem, co na topie - kup, co potrzebujesz, albo co Ci w oko wpadnie:)
15 lipca 2015 18:45 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Ja tam nie wiem, co na topie - kup, co potrzebujesz, albo co Ci w oko wpadnie:)

No i fajnie.Chyba okulary p-słoneczne
15 lipca 2015 18:49 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

No i fajnie.Chyba okulary p-słoneczne:agent:

Kup, kup. Przynajmniej nic w oko nie wpadnie.
15 lipca 2015 19:12
Wróciłam ostatnio do dwóch pozycji:
-"Antropolog na Marsie" Oliviera Sacksa
-"Krzyżowcy" Zofii Kossak-Szczuckiej
07 sierpnia 2015 20:03 / 1 osobie podoba się ten post
Zatapiam sie w czytaniu papierowej ksiązki  "Góra bezprawia" - John Grisham.

Najlepszy thriller prawniczy Grishama od czasu "Firmy" i "Raportu Pelikana".
21 października 2015 17:18
Dzisiaj otrzymałam prezent dwie ksiązki  Johna Grishama oczywiście w języku niemieckim.

1) Das Komplott
2) Das Gestandnis

p a p i e r o w e - po czytam sobie , oj po czytam
21 października 2015 17:21
A ja sobie czytam " Lolitę" po niemiecku.Przeczytałam po polsku to mi troche łatwiej ale i tak brnę strona po stronie...czego to człowiek się nie ima w długie smutne wieczory na wygnaniu...