Literatura piękna i mniej piękna

04 lutego 2015 10:26
U mnie biblioteka czynna, ale niestety nie mają książek Oliviera Sacksa, a chciałam wypożyczyć.
04 lutego 2015 10:27 / 4 osobom podoba się ten post
trochę zmienię temat...ale wczoraj byłam z babcią u lekarza i zawsze zabieram ze soba kindla,bo kolejki a ja nie lubie patrzec w sufit, no i sobie czytam,facet siedzacy koło mnie tak na oko okolo 70 lat pyta mi sie co to jest? pokazując na kindla...hmmm.mówie mu ,że taka książka elektroniczna,oooo jak się zdziwil, pyta mi sie skad jestem,no to mówie,że z polski,,,,ooooooo to w Polsce już takie rzeczy są ????? no sa mówie...a to komputery pewnie też sa,,juz mi ciśnienie podniósł wiec mu odpowiedziałam -no sa i nawet prąd w domach mamy.....zamknąl sie i już sie wiecej nie odezwał....no rece mi opadły...skąd my jestesmy,ze oni tak o nas myslą.....
04 lutego 2015 10:30 / 4 osobom podoba się ten post
iwunia

trochę zmienię temat...ale wczoraj byłam z babcią u lekarza i zawsze zabieram ze soba kindla,bo kolejki a ja nie lubie patrzec w sufit, no i sobie czytam,facet siedzacy koło mnie tak na oko okolo 70 lat pyta mi sie co to jest? pokazując na kindla...hmmm.mówie mu ,że taka książka elektroniczna,oooo jak się zdziwil, pyta mi sie skad jestem,no to mówie,że z polski,,,,ooooooo to w Polsce już takie rzeczy są ????? no sa mówie...a to komputery pewnie też sa,,juz mi ciśnienie podniósł wiec mu odpowiedziałam -no sa i nawet prąd w domach mamy.....zamknąl sie i już sie wiecej nie odezwał....no rece mi opadły...skąd my jestesmy,ze oni tak o nas myslą.....

Niektórzy doznają szoku jak opiekunka z komputerem przyjedzie i nie daj Boże ma smartfona jeszcze do tego. Od razu jej nie lubią:)

Kiedyś zostawiłam na stole w kuchni niemiecki przekład " Bajek robotów " Lema, nadeszłam jak córka pdp z zainteresowaniem wertowała książkę. Spytała- to Ty takie ksiązki czytasz????;)
04 lutego 2015 10:33 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

U mnie biblioteka czynna, ale niestety nie mają książek Oliviera Sacksa, a chciałam wypożyczyć.

Nie znałam tego autora ,ale znalazłam taka stronkę:)

http://lubimyczytac.pl/autor/18465/oliver-sacks

Możesz sobie kipić wszystkie książki -11:)

04 lutego 2015 10:35 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Niektórzy doznają szoku jak opiekunka z komputerem przyjedzie i nie daj Boże ma smartfona jeszcze do tego. Od razu jej nie lubią:)

Kiedyś zostawiłam na stole w kuchni niemiecki przekład " Bajek robotów " Lema, nadeszłam jak córka pdp z zainteresowaniem wertowała książkę. Spytała- to Ty takie ksiązki czytasz????;)

no prosze cię ,,przeciez mamy XXI wiek, w dodatku to nasi sąsiedzi,chyba oglądaja TV,ja nie rozumiem,czemu oni sa tacy" kwadratowi umyslowo"....a takie silne panstwo mają...a to,że nie lubia zbyt "światowych " to juz sie niestety tez przekonałam....już nie wsponinajac o ubraniach naszych.....że nie mamy na sobie worków jak Jurand ...hehehehe
04 lutego 2015 10:36
kasia63

Nie znałam tego autora ,ale znalazłam taka stronkę:)

http://lubimyczytac.pl/autor/18465/oliver-sacks

Możesz sobie kipić wszystkie książki -11:)

Dzięki.Do tej pory przeczytałam "Antropolog na Marsie" i " Mężczyzna, który pomylił żonę z kapeluszem". Bardzo spodobała mi się twórczość tego autora i się skuszę na resztę książek.
04 lutego 2015 10:37 / 2 osobom podoba się ten post
iwunia

no prosze cię ,,przeciez mamy XXI wiek, w dodatku to nasi sąsiedzi,chyba oglądaja TV,ja nie rozumiem,czemu oni sa tacy" kwadratowi umyslowo"....a takie silne panstwo mają...a to,że nie lubia zbyt "światowych " to juz sie niestety tez przekonałam....już nie wsponinajac o ubraniach naszych.....że nie mamy na sobie worków jak Jurand ...hehehehe

Dobry tytuł na książkę:)"Kwadratowi umysłowo":):):):)
04 lutego 2015 10:40 / 2 osobom podoba się ten post
Chciałabym dodać kilka słów o fantastyce. Używamy w tym wątku określeń fantastyka, fantasy, si-fi na określenie tego samego typu książek, a są tutaj różnice.
Fantastyka jest ogólnym pojęciem, pod którym kryje się fantasy, horror, si-fi.
Fantasy to książki mające akcję najczęściej w przeszłości lub w alternatywnym świecie. Występuje tutaj magia, elfy, trolle itp. Czerpie inspiracje z baśni i mitów. 
Si-fi umiejscowione jest w przyszłości - Gwiezdne wojny i te sprawy. Technika ma tutaj duże znaczenie.
04 lutego 2015 10:43 / 2 osobom podoba się ten post
Joasia

Ja też duzo czytam :):) na ten wyjazd zabrałam ze sobą kryminały z Komisarzem Brunetti i naturalnie kolejne tomy czarnej serii :):):):)

Też lubię książki o Brunetti , a do poduchy thrillery medyczne Tess Geritsen w domu oglądam Doktor G, fascynuje mnie praca patologów sądowych , wiem to to dość makabryczne , ale to ciekawe ile mogą powiedzieć zmarli.
04 lutego 2015 10:46 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

No to taki klasyk. Warto przeczytać?

Z ciekawszych książek przerobiłam w ostatnim czasie:

- Katarzyna Bonda - "Polskie morderczynie". Polecam - ciekawe historie, interesująco jest zanurzyć się w ich psychikę, poznać motywy. Część z nich pochodziła z rodzin patologicznych, ale większość to niby normalne kobiety, a jednak przyszła chwila, że zamordowały.

- Ryszard Kapuściński - "Szachinszach". Kiedyś już ją przeczytałam, ale do Kapuścińskiego raz po raz wracam, co już świadczy o jego twórczości. Książka o rewolucji irańskiej.

- Jeanette Kalyta - "Położna. 3550 cudów narodzin". Jak tytuł wskazuje - o porodach. Sama nie rodziłam, więc tym ciekawszy dla mnie temat. Opisuje jak wyglądało rodzenie w PRL-u, jak to się wraz z jego upadkiem zmieniało, jak trzeba było nieraz ciężką walkę o godne rodzenie z lekarzami i innymi położnymi stoczyć. Przedstawione są też porody, które szczególnie zapadły jej w pamięć, czy to ze względu na tragiczny finał, czy przez nietypowe zachowanie rodzących.

Przeczytałam też kilka książek z serii "o biednych, uciśnionych kobietach arabskich", ale tych nie polecam:)

Obecnie mam na tapecie książki Olivera Bowdena z serii "Assassin's creed" - czytałam już lepszą literaturę fantasy, ale przy trzecim tomie robi się coraz ciekawiej:)

Przeczytalam bardzo duzo ksiazek o zyciu kobiet w krajach arabskich.Dla mnie jest to bardzo interesujacy temat.Warto znac podejscie arabskich mezczyzn do kobiet chocby dlatego by przestrzec nasze corki przed zawarciem zwiazku malzenskiego z mezczyzna wyznania islamskiego i zamieszkaniem w jego panstwie.To jest zupelnie inna tradycja.Przynajmniej ja na pewno nie byla bym szczesliwa osoba w takim zwiazku(chociaz oczywiscie jak od kazdej reguly i tutaj sa wyjatki).
04 lutego 2015 10:53
wichurra

Chciałabym dodać kilka słów o fantastyce. Używamy w tym wątku określeń fantastyka, fantasy, si-fi na określenie tego samego typu książek, a są tutaj różnice.
Fantastyka jest ogólnym pojęciem, pod którym kryje się fantasy, horror, si-fi.
Fantasy to książki mające akcję najczęściej w przeszłości lub w alternatywnym świecie. Występuje tutaj magia, elfy, trolle itp. Czerpie inspiracje z baśni i mitów. 
Si-fi umiejscowione jest w przyszłości - Gwiezdne wojny i te sprawy. Technika ma tutaj duże znaczenie.

Masz 100% rację, ale ja czytam wszystko co zawiera to pojęcie i oglądam filmy , dobrze się czuję w takich klimatach i jako dziecko lubiłam marzyć , że znajdę szafę z '' Opowieści z Narnii'' kochałam i czytam moim wnukom ''Mio mój Mio'' , a z dziewczynami chodzę do kina na każdą część ''Ridikca'' i '' Jak wytresować smoka''
04 lutego 2015 10:54 / 1 osobie podoba się ten post
babuszka

Przeczytalam bardzo duzo ksiazek o zyciu kobiet w krajach arabskich.Dla mnie jest to bardzo interesujacy temat.Warto znac podejscie arabskich mezczyzn do kobiet chocby dlatego by przestrzec nasze corki przed zawarciem zwiazku malzenskiego z mezczyzna wyznania islamskiego i zamieszkaniem w jego panstwie.To jest zupelnie inna tradycja.Przynajmniej ja na pewno nie byla bym szczesliwa osoba w takim zwiazku(chociaz oczywiscie jak od kazdej reguly i tutaj sa wyjatki).

Tak, ale te historie to chyba każdy już zna, są oklepane i pisane chyba "na zamówienie" - bo to trendy temat. Mało wśród nich książek, które rzeczywiście pomagają zrozumieć kulturę arabską, a większość jest oparta na tym samym schemacie. Przeczytać jedną, to jak przeczytać je wszystkie:)
Bardzo trudno wyłowić książkę, która z szacunkiem opisywałaby inność tamtej kultury i/lub przedstawiała szczęśliwe małżeństwa. Wszędzie kobieta jest tylko bita i poniżana. U nas też takie są, ale na ich przykładzie nie budujemy obrazu naszego społeczeństwa. 
04 lutego 2015 10:54
Evvex

Masz 100% rację, ale ja czytam wszystko co zawiera to pojęcie i oglądam filmy , dobrze się czuję w takich klimatach i jako dziecko lubiłam marzyć , że znajdę szafę z '' Opowieści z Narnii'' kochałam i czytam moim wnukom ''Mio mój Mio'' , a z dziewczynami chodzę do kina na każdą część ''Ridikca'' i '' Jak wytresować smoka''

Przepraszam ''Riddicka''
04 lutego 2015 10:56 / 1 osobie podoba się ten post
Evvex

Nie no, to spoko:)
Ja nie lubię książek si-fi (chociaż Diuna była rewelacyjna), ale lubię takie filmy. 
04 lutego 2015 11:00
wichurra

Nie no, to spoko:)
Ja nie lubię książek si-fi (chociaż Diuna była rewelacyjna), ale lubię takie filmy. 

Cała trylogia ''Kroniki Diuny'' Herberta to biblia dla fanów .