Co dzisiaj gotujesz na obiad? 14

29 sierpnia 2019 13:12 / 2 osobom podoba się ten post
Gusiu, nie robiłem tu leniwych, dla samego mi się nie chce
A nie rozumiem tych niemieckich zachowań... Dziadek najedzony, ale czeka na Nachtisch.
Kurcze, jeśli ja jestem najedzony, to nie jem już deseru. Chyba że łakomstwo przez niego przemawia. Albo przyzwyczajenia, już chyba archaiczne.
29 sierpnia 2019 14:34 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

No i gotować trzeba zacząć. 
Nie chciało mi się iść na zakupy, zapomniałam wczoraj poszukać czegoś do rozmrożenia ,to trzeba glówkować :-(
Padło na małą porcję wczorajszej zupy groszkowej,będzie po trochę dla każdej, no i leniwe chyba zrobię, bo leniwa jestem, a z nimi dużo pracy nie ma.
Eksperymentować będę z niemieckim "schitkäse",czy jak mu tam. Podbiorę babci, bo kupuję duże opakowania ,bo tak taniej, babci zdaniem. Je później 3 tygodnie ,codziennie rano na kromce chleba z masłem, a na to oczywiście "marmelade ".
Wiem ,że grzeszę,ale wyrzucam po łyżce od czasu do czasu,jak nie widzi, bo przeterminowany nawet by jadła. Co tam,obym tylko takie grzechy miała :-)
Robił ktoś leniwe z tym serkiem?
Proszę o odpowiedź. Pilne!

Robiłam i niezłe, mąki nie żałuj, bo się rozlezą i wrzucaj na bieżąco, bo jak poleżą to się robią wodniste. Niestety ale najlepsze z naszego sera.
29 sierpnia 2019 15:09 / 3 osobom podoba się ten post
Evvex

Robiłam i niezłe, mąki nie żałuj, bo się rozlezą i wrzucaj na bieżąco, bo jak poleżą to się robią wodniste. Niestety ale najlepsze z naszego sera.

Wiem już 
Zawsze dodaję jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ,ale nie miałam, więc nie dałam . Wrzuciłam jednego klucha do gotowania , i tak,jak mówisz, musiałam dodać więcej mąki. 
Wszystko z naszych produktów lepiej smakuje, nawet schabowe 
29 sierpnia 2019 15:17 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Gusiu, nie robiłem tu leniwych, dla samego mi się nie chce:-)
A nie rozumiem tych niemieckich zachowań... Dziadek najedzony, ale czeka na Nachtisch.
Kurcze, jeśli ja jestem najedzony, to nie jem już deseru. Chyba że łakomstwo przez niego przemawia. Albo przyzwyczajenia, już chyba archaiczne.

Moja babcia Nachtisz je do popołudniowej kawy.
Normalnie, to robię albo zupę, albo drugie danie. Ponieważ zupy wczorajszej zostało niewiele, po małym talerzu na głowę, to musiałam pomyśleć ,co dodatkowo zrobić, i co sama też zjem chętnie. 
Często jak Pdp coś wyjątkowo smakuje, zupa, leczo czy tak jak dzisiaj, te leniwe, zjadamy, to co zostanie, na kolację. 
Najwyżej można czymś "dobawić ",jak mawiała moja teściowa. 
Ja prawie zawsze kanapkami jeszcze dobawiam 
29 sierpnia 2019 15:26 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Moja babcia Nachtisz je do popołudniowej kawy.
Normalnie, to robię albo zupę, albo drugie danie. Ponieważ zupy wczorajszej zostało niewiele, po małym talerzu na głowę, to musiałam pomyśleć ,co dodatkowo zrobić, i co sama też zjem chętnie. 
Często jak Pdp coś wyjątkowo smakuje, zupa, leczo czy tak jak dzisiaj, te leniwe, zjadamy, to co zostanie, na kolację. 
Najwyżej można czymś "dobawić ",jak mawiała moja teściowa. 
Ja prawie zawsze kanapkami jeszcze dobawiam :-)

Jeszcze nigdy po obiedzie nikt nie życzył sobie ciasta czy jogurtu, ew. tylko owoce. Kuchen był zawsze po, jak mówisz, po południowej kawie czy herbatę. Jogurty z kolei jedli jako drugie śniadanko
29 sierpnia 2019 17:16 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wiem już :-)
Zawsze dodaję jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ,ale nie miałam, więc nie dałam . Wrzuciłam jednego klucha do gotowania , i tak,jak mówisz, musiałam dodać więcej mąki. 
Wszystko z naszych produktów lepiej smakuje, nawet schabowe :-)

Leniwych nie robiłam, ale na słodko Topfenknoedel- do tych ten niemiecki twaróg jest dobry.
29 sierpnia 2019 17:42 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Leniwych nie robiłam, ale na słodko Topfenknoedel- do tych ten niemiecki twaróg jest dobry.

Tego nie znam,moja babcia też i nich nie wspominała. 
Tak z pewną dozą nieśmiałości, mogłabym o receptę poprosić?
29 sierpnia 2019 20:53 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Gusiu, nie robiłem tu leniwych, dla samego mi się nie chce:-)

Ja nie robię leniwych bo len jestem 
29 sierpnia 2019 21:07 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Tego nie znam,moja babcia też i nich nie wspominała. 
Tak z pewną dozą nieśmiałości, mogłabym o receptę poprosić?:kwiatek dla ciebie1:

Ja robiłam wg przepisu Mleczko, ale teraz go nie znajdę-tu jest link do austriackiej recepty- tylko zamiast kaszy manny dodawałam bułki tartej-to jest wersja bez owoców w środku. Najlepsze są jednak jak włożysz w środek jakieś owoce sezonowe. Teraz mamy śliwki wszelkiego sortu- do tych knedli są świetne.

https://www.gutekueche.at/topfenknoedel-mit-griess-rezept-24078
Jak Ci się nie spieszy, to poczekaj na Mleczko- jak się nacieszy mężem, policzą  razem szeleszczące papierki, to na pewno się odezwie.
Edit- oooo, jest już 
29 sierpnia 2019 21:28 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ja robiłam wg przepisu Mleczko, ale teraz go nie znajdę-tu jest link do austriackiej recepty- tylko zamiast kaszy manny dodawałam bułki tartej-to jest wersja bez owoców w środku. Najlepsze są jednak jak włożysz w środek jakieś owoce sezonowe. Teraz mamy śliwki wszelkiego sortu- do tych knedli są świetne.

https://www.gutekueche.at/topfenknoedel-mit-griess-rezept-24078
Jak Ci się nie spieszy, to poczekaj na Mleczko- jak się nacieszy mężem, policzą  razem szeleszczące papierki, to na pewno się odezwie.
Edit- oooo, jest już :-)

Dzięki ,Tina. Dopiero zaglądam na Forum,bo jak wróciłam, to przecież musiałam "dziewczynom" zdać relację, co widziałam i gdzie byłam. 
Spóźniona kolacja, czyli odsmażone ,na pozostałym maśle z bułką, leniwe z obiadu i powiem,że smakowały jeszcze lepiej. A może tylko dlatego, że byłam głodna .
Później zajrzę do przepisu .
Ale już teraz dziękuję, że chciało Ci się poszukać 
29 sierpnia 2019 21:29 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Ja nie robię leniwych bo len jestem :-)

A ja właśnie dlatego je robię 

29 sierpnia 2019 22:33 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wiem już :-)
Wszystko z naszych produktów lepiej smakuje, nawet schabowe :-)

To prawda, poza tym zdecydowanie lepiej dosmaczamy i nie boimy się gotować. Pamiętam zachwyt pdp-nego nad zwykłą zalewają i słowa " Iwsien w Ritzu powinnaś gotować"  A z kolei mój ojciec pewnie by powiedział no nawet dobra, ale cieniutka ta zupinka dziecko. Następnym razem jak będziesz miała mało kiełbasy to nie brudź garnka, lepiej mlecznej zupy se ugotuj.
31 sierpnia 2019 12:15 / 2 osobom podoba się ten post
Dla dziadka dziś po jednodniowej pauzie Ente, ja poszczę... do 14ej...Mam ochotę na kebaba, więc na pauzie sobie kupię
31 sierpnia 2019 14:25 / 2 osobom podoba się ten post
Polędwiczki w sosie z kurek plus makaron wstążki. Na deser upiekłam szarlotkę z antonowek. 
31 sierpnia 2019 14:47 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dzisiaj było szybko, makaron, gordon blue made in Bofrost i leczo z wczoraj.