Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

08 lutego 2020 18:54 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

W calosci w tym przypadku oznacza, ze kroje na plastry po upieczeniu .Kawalek spory taki ze 2 kg . Bedzie tez  do chlebka z cwikla .

No domyśliłam się, że to jakiś kawałek z całej łopatki 
W domu jesteś? Myślałam, że na wyjeździe, bo pisałaś jakiś czas temu, że coś tam fajnego się szykuje?
08 lutego 2020 19:54 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj robiłam porządek w lodówce i miejsce na świeże warzywa i takie tam inne, co w lodówce trzymać trzeba. 
Na obiad byla więc zapiekanka makaronowa  z różnymi  warzywami i szynką, do tego sałata i Mousse Weißwein na deser. Od dr Oetkera oczywiście 
Lubię takie zapiekanki, zawsze smaczne i za każdym razem inne 
08 lutego 2020 19:57 / 3 osobom podoba się ten post
Mielone , ziemniaki , buraczki po polsku , wino ,woda 
08 lutego 2020 20:44 / 3 osobom podoba się ten post
Juz leze w lozeczku . Podam jeszcze przepis na " Spitzkohla"  Glowke przekroic na cztery czesci posypac sola i odlozyc na ok pol godziny .Naczynie zaroodporne posmarowac olejem ulozyc kapuste na plecach .Posypac przyprawami i piec w piekarniku w temp. 200 st.C  ok. 20 min . Tarty parmezan wymieszac ze smietana i zalac kapuche .Wstawic ponownie do piekarnika i piec nastepne 20 min. Gora/dol . Moza tylko z ziemniakami podac a.mozna z miesem . Nasi podopieczni lubia Spitzkohla moza zrobic  to smaczne je  .
09 lutego 2020 07:18 / 3 osobom podoba się ten post
W niedziele mam obiad proszony .Ok 13- tej znikamy z domu .Czy bedzie smacznie to nie wiem.ale wystawnie.to.bedzie ..
09 lutego 2020 11:51 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Juz leze w lozeczku . Podam jeszcze przepis na " Spitzkohla" :-) Glowke przekroic na cztery czesci posypac sola i odlozyc na ok pol godziny .Naczynie zaroodporne posmarowac olejem ulozyc kapuste na plecach:-) .Posypac przyprawami i piec w piekarniku w temp. 200 st.C  ok. 20 min . Tarty parmezan wymieszac ze smietana i zalac kapuche .Wstawic ponownie do piekarnika i piec nastepne 20 min. Gora/dol . Moza tylko z ziemniakami podac a.mozna z miesem . Nasi podopieczni lubia Spitzkohla moza zrobic  to smaczne je :mniam: .

09 lutego 2020 11:54 / 3 osobom podoba się ten post
Warzywa z patelni plus dalata
09 lutego 2020 11:59 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Brzmi smakowicie i obficie :-)
A dla ilu osób Ty gotujesz, że całą łopatkę pieczesz?
 

Dla 4 osób też robię całą, dużą łopatkę- jaką znajdę . 2 kg to minimum- puled pork, zwacza czesaną, drapianą, rwaną wieprzowiną. Potem to idzie na kanapki i znika błyskawicznie. Tylko nie kroję, bo się nie da, a właśnie się rwie- bo to mięso samo od siebie odchodzi. Jest to hit na letnie jedzenie- jak hamburgery jemy, w bułce, z warzywami, sosami. Albo, jak ostatnio z ziemniakiami. To się długo piecze- ok. 8-10 godzin na malutkim ogniu.
Chyba po powrocie  do domu zrobię...
09 lutego 2020 15:43 / 1 osobie podoba się ten post
Aniabeznazwy

https://beszamel.se.pl/dania-glowne-bezmiesne/spiczasta-kapusta-pieczona-ze-smietana-i-parmezanem-samodzielne-danie-lub-jarzyna-na-cieplo,21613/      Super Ekspres niby talboid ale rzeczywiście niekiedy dobre przepisy podaje ;)

U mnie sie nie otwiera w telefonie .Ja jestem kapusciara  moge jesc co dzien pod roznymi postaciami .Ten, ktory podalam mam z ksiazki " Bayerische Kuche " a ze juz kilkakrotnie robilam to moglam z czystym.sercem polecic .
09 lutego 2020 16:02 / 3 osobom podoba się ten post
Werska

Dla 4 osób też robię całą, dużą łopatkę- jaką znajdę:-) . 2 kg to minimum- puled pork, zwacza czesaną, drapianą, rwaną wieprzowiną. Potem to idzie na kanapki i znika błyskawicznie. Tylko nie kroję, bo się nie da, a właśnie się rwie- bo to mięso samo od siebie odchodzi. Jest to hit na letnie jedzenie- jak hamburgery jemy, w bułce, z warzywami, sosami. Albo, jak ostatnio z ziemniakiami. To się długo piecze- ok. 8-10 godzin na malutkim ogniu.
Chyba po powrocie  do domu zrobię...

Kroi sie bardzo dobrze .Wlasnie ostatnio robilam. Z kawalka obcinam plastry i do sosu tyle ile osob . Reszta idzie na zmarnowanie tzn. do chleba bez wzgledu na pore roku .Ostatnio naszpikowalam dodatkowo oliwkami . Nie powiem, ze byl problem z wciagniecirm 
 
09 lutego 2020 16:32 / 4 osobom podoba się ten post
A ja dzisiaj zaserwowałam  ciasto filo nadziane szpinakiem z feta , cebulką i jajeczkiem. Do tego sosik z mango z dodatkiem chili i musztardy
09 lutego 2020 16:36 / 4 osobom podoba się ten post
Kacka, buracki i ziemniacki. Buracki s chsanem 
09 lutego 2020 16:36 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Kroi sie bardzo dobrze .Wlasnie ostatnio robilam. Z kawalka obcinam plastry i do sosu tyle ile osob . Reszta idzie na zmarnowanie tzn. do chleba bez wzgledu na pore roku .Ostatnio naszpikowalam dodatkowo oliwkami . Nie powiem, ze byl problem z wciagniecirm :-)
 

Pisałaś o tej "szarpanej" łopatce? Nie próbowałam kroić, bo cała zabawa własnie w tym "szarpaniu". Ale mam wrażenie, że ciężko byłoby to, co mi wychodzi ukroić i do sosu włożyć, bo by się rozpadła. I na "zmarnowanie" też musi być- do kanapek świetna jest! Jak robię, to z takiej łopatki jaką największą znajdę... Do tego zazwyczaj robię sos barbecue, wg. przepisu znajomego, który zawsze trochę zmieniam (bo nie wszystkie składniki mam i coś tam zamieniam). Do tej pory mi chłopaki wypominają, że najlepszy był ten, co go pierwszy raz robiłam- ale nie pamiętam, co dodałam...
09 lutego 2020 16:37 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Kroi sie bardzo dobrze .Wlasnie ostatnio robilam. Z kawalka obcinam plastry i do sosu tyle ile osob . Reszta idzie na zmarnowanie tzn. do chleba bez wzgledu na pore roku .Ostatnio naszpikowalam dodatkowo oliwkami . Nie powiem, ze byl problem z wciagniecirm :-)
 

Karkówkę tak namiętnie  maltretuję i do pieca 
09 lutego 2020 16:39 / 2 osobom podoba się ten post
Werska

Dla 4 osób też robię całą, dużą łopatkę- jaką znajdę:-) . 2 kg to minimum- puled pork, zwacza czesaną, drapianą, rwaną wieprzowiną. Potem to idzie na kanapki i znika błyskawicznie. Tylko nie kroję, bo się nie da, a właśnie się rwie- bo to mięso samo od siebie odchodzi. Jest to hit na letnie jedzenie- jak hamburgery jemy, w bułce, z warzywami, sosami. Albo, jak ostatnio z ziemniakiami. To się długo piecze- ok. 8-10 godzin na malutkim ogniu.
Chyba po powrocie  do domu zrobię...

Oj - ciekawam przepisu. Jeśli można poproszę- dokładnie bo ja błont*. Wszystko chcę wiedzieć- co , jak i dlaczego