Co dzisiaj gotujesz na obiad? 16

29 stycznia 2021 16:24 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Powieść Dusiu jak to jest po lubelski?

Słonina że smażona na skwarki, plus cebula i makaron Szewce najlepsze dla mnie na koniec twaróg ( tu w de kwark) . Wiem, że nie wszędzie w Pl tak jedzą. U nas tak. 
29 stycznia 2021 16:30 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

Słonina że smażona na skwarki, plus cebula i makaron Szewce najlepsze dla mnie na koniec twaróg ( tu w de kwark) . Wiem, że nie wszędzie w Pl tak jedzą. U nas tak. :mniam:

Wypróbuję twaróg mam polski dzięki
30 stycznia 2021 10:31 / 4 osobom podoba się ten post
Udało się przyłapać obu panów i ustalić menu na dwa dni. Dziś łosoś z pieczarkami, jutro śledzie i ziemniaki. Zakupy robi partner, to przytacha cięższe rzeczy. Kiedy podsunęłam mu kartkę, na której pisałam, co potrzebne, to stwierdził, że zapamięta. Potem jeszcze parę rzeczy dodałam. Jestem ciekawa, czy wszystko kupi
Jak to moja przyjaciółka fajnie określiła- takie zachowanie to obsikiwanie terenu. On jest miły, jak o coś poproszę, to zaraz jest, atmosfera fajna. Ale niech tylko ja coś zmienię w "gospodarstwie", jakąś radę dam, czy jak dziś zasugeruję, że powinien zapisać listę zakupów- to od razu jest kontra i pokazanie kto tu rządzi. Subtelnie, takie właśnie osikiwanie terenu, jak psy to robią.
Tak się składa że nigdy nie czułam się dobrą gospodynią, sprzątanie i gotowanie to są zajęcia, które robię, bo muszę (znam osoby, które to robią dla przyjemności), których nie lubię i jest ok. jak robię to wystarczająco dobrze w danym miejscu. Po szkole życia, jaką przeszłam w hotelu w DE, gdzie była nieustanna kontrola i skargi klientów za włos na podłodze w łazience, czy plamkę na lustrze widzianą z jednego tylko miejsca przy drzwiach (raz taką sytuację miałam i musiałam się nauczyć, jak oglądać po sprzątaniu każdy pokój, na co zwracać uwagę) to mnie nic nie rusza. W porównani z tamtym, gdzie największą ambicją polek było zrobić wszystko najlepiej ze wszystkich i najszybciej, co skutkowało tym, że miałyśmy przydzielone co najmniej o 1/3 pokoi więcej i żeby się wyrobić, to trzeba się tak było zwijać, że pot po d...ie płynął- tutaj jest lajtowo. I takie różne zagrania podopiecznego i jego partnera tylko bawią. Najbardziej tam, w hotelu Polka nam dokopywała...
To jeszcze tylko pytanie, na które odpowiedź będzie po południu- kto tego łososia dziś robi...
30 stycznia 2021 10:48 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa jarzynowa  na przed wczorajszym rosole. Na deser ? lody- ja a babcia pewnie swój apteczny nutridrink. 
30 stycznia 2021 11:53 / 4 osobom podoba się ten post
Zapiekanka makaronowa z brokułami , ryba ziemniakami , serem i migdałami . Sałata.
31 stycznia 2021 09:31 / 3 osobom podoba się ten post
Kotlet z indyka, ziemniaki i sałata dla mnie, dla pdp kalafior. 
31 stycznia 2021 09:57 / 5 osobom podoba się ten post
Werska

Udało się przyłapać obu panów i ustalić menu na dwa dni. Dziś łosoś z pieczarkami, jutro śledzie i ziemniaki. Zakupy robi partner, to przytacha cięższe rzeczy. Kiedy podsunęłam mu kartkę, na której pisałam, co potrzebne, to stwierdził, że zapamięta. Potem jeszcze parę rzeczy dodałam. Jestem ciekawa, czy wszystko kupi:-)
Jak to moja przyjaciółka fajnie określiła- takie zachowanie to obsikiwanie terenu. On jest miły, jak o coś poproszę, to zaraz jest, atmosfera fajna. Ale niech tylko ja coś zmienię w "gospodarstwie", jakąś radę dam, czy jak dziś zasugeruję, że powinien zapisać listę zakupów- to od razu jest kontra i pokazanie kto tu rządzi. Subtelnie, takie właśnie osikiwanie terenu, jak psy to robią.
Tak się składa że nigdy nie czułam się dobrą gospodynią, sprzątanie i gotowanie to są zajęcia, które robię, bo muszę (znam osoby, które to robią dla przyjemności), których nie lubię i jest ok. jak robię to wystarczająco dobrze w danym miejscu. Po szkole życia, jaką przeszłam w hotelu w DE, gdzie była nieustanna kontrola i skargi klientów za włos na podłodze w łazience, czy plamkę na lustrze widzianą z jednego tylko miejsca przy drzwiach (raz taką sytuację miałam i musiałam się nauczyć, jak oglądać po sprzątaniu każdy pokój, na co zwracać uwagę) to mnie nic nie rusza. W porównani z tamtym, gdzie największą ambicją polek było zrobić wszystko najlepiej ze wszystkich i najszybciej, co skutkowało tym, że miałyśmy przydzielone co najmniej o 1/3 pokoi więcej i żeby się wyrobić, to trzeba się tak było zwijać, że pot po d...ie płynął- tutaj jest lajtowo. I takie różne zagrania podopiecznego i jego partnera tylko bawią. Najbardziej tam, w hotelu Polka nam dokopywała...
To jeszcze tylko pytanie, na które odpowiedź będzie po południu- kto tego łososia dziś robi...

Przyłapać  obu panów 
Ja mimo , że wczoraj zostałam  okrzyknięta kucharką  roku,  bo zrobiłam  babkę  jak ta w gazecie  i szwabskie  kiełbaski  z kapuchą  to jestem trochę niezrozgarnięta  i balaganiara. Nie cierpię dyscypliny,  chyba że sama ja sobie  stworzę, A muszę przyznać  że z wiekiem  chyba lepiej  to mi wychodzi.  
Postanowiłam jeść  mniej o połowę,  jak Francuzka,  zobaczymy  co z tego wyjdzie,  haha 
31 stycznia 2021 11:23 / 3 osobom podoba się ten post
Gulasz wołowy, kluski Semmelknödel , kapusta czerwona z rodzynkami.
31 stycznia 2021 13:17 / 3 osobom podoba się ten post
Od dzisiaj nowe menu bezmięsne.
Tydzien bez mięsa i lajtowo a wiec:Dzis i jutro:
Puree, jajko sadzone i duuużo  surówki  z pekinska marchew,jablko 
deser : ciasto marchwiowe,
Kolacyjka: kanapki serek biały,ogorek,pomidor
Ja od kilku dni  naprzemiennie raz jem obiad 1/2porcji a raz rezygnuje z obiadu i
1 kromeczunia dla mnie na śniadanie. 
Jestem przejedzona.Redukcje robie i wciskam wiecej dziadkowi I tak bedzie do konca już. 
31 stycznia 2021 13:26 / 4 osobom podoba się ten post
Clio

Od dzisiaj nowe menu bezmięsne.
Tydzien bez mięsa i lajtowo a wiec:Dzis i jutro:
Puree, jajko sadzone i duuużo  surówki  z pekinska marchew,jablko 
deser : :piecze ciasteczka: ciasto marchwiowe,
Kolacyjka: kanapki serek biały,ogorek,pomidor
Ja od kilku dni  naprzemiennie raz jem obiad 1/2porcji a raz rezygnuje z obiadu i
1 kromeczunia dla mnie na śniadanie. 
Jestem przejedzona.Redukcje robie i wciskam wiecej dziadkowi :gwizdanie: I tak bedzie do konca już. 

I ja też od jutra zaczynam redukcję porcji. Trochę ruchu , jak pogoda pozwoli i rowerek stacjonarny bo tu innego nie ma. Muszę zrzucić trochę bo potem będę zgarniać, że zła temperatura prania ciuchów bo jakieś ciasne się zrobiły. a wiosna tuż, tuż. 
01 lutego 2021 07:54 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj będzie pierś z kurczaka, frytki z surówka z czerwonej kapusty. 
01 lutego 2021 10:07 / 4 osobom podoba się ten post
Wczorajszy gulasz płuc ziemniaki plus pieczarki plus polski ogórek kiszony .
01 lutego 2021 11:29 / 4 osobom podoba się ten post
Placki kartoflane.  na deser może usmaze chrust lany.
02 lutego 2021 08:22 / 2 osobom podoba się ten post
Gulasz miesno-warzywny z makaronem.  Na deser mamy ciasto drożdżowe bo corja wczoraj przyniosła. 
02 lutego 2021 10:40 / 3 osobom podoba się ten post
A ja wczoraj wieczorem zrobilam salatke jarzynowa po polsku  zadne tam "kartoffeln salat" tylko polish salat kukurydza z puszki,reszta ugotowane wszystko :groszek,marchew,papryka czerwona  i pomarańczowa+majo
Wiec bedzie to na sniadania i kolacje przed 2 3 dni
Obiad :ryz +mix warzyw na parze 
Potem kawa+ ciacho z rodzynkami moje
Tak to leci