No właśnie że nie trzeba już tu dwóch opiekunów...ale rodzina ,doktorzy prawa...uważają innaczej.Kilka razy wychodziłam z tym tematem...I nic.Tu PDP jest całkowicie sama,no i czas wolny to byłby problem.../dla nich/:-)

No właśnie że nie trzeba już tu dwóch opiekunów...ale rodzina ,doktorzy prawa...uważają innaczej.Kilka razy wychodziłam z tym tematem...I nic.Tu PDP jest całkowicie sama,no i czas wolny to byłby problem.../dla nich/:-)
Sprawdzali oferty Pflegedienstu? Świadczą tez usługi takie jak dotrzymywanie towarzystwa, podanie posiłku. Odpowiednią kwotę w zależności od Pflegegrad zwraca kasa chorych. W DE do Krymhildy przychodzi pani, która ją zajmuje, gra z nią w jakies gry, zrobi coś do jedzenia.Dziadkowi też, ale jego nie trzeba niańczyć. Koszt wynosił 30 eur za godzinę. Częśc pokrywa kasa chorych. Przy Pflegegradzie 3-4 to już by się rodzinie opłacało, ale to załatwić trzeba :-) Oferta jest spora, bo nie tylko DRK, Diakonie, czy Caritas , ale jest sporo prywatnych Pflegedienstów.
Do Krymhildy akurat Diakonie przychodzą, bo wydali nam się najbardziej zorganizowani choć cena nie najniższa. Tyle, że Pflegedienstu my szukałyśmy, bo syn dowodzący tych państwa globusa dostaje na samą myśl o załatwianiu czegokolwiek. Tylko z kasą chorych załatwił formalności.
Pytali....nie mają w pakiecie usług dotrzymywanie towarzystwa...:-(
To szkoda , że w pobliżu nie macie wyboru co do Pflegedienstu :-( Prywatnie też się Niemki ogłaszają do takich usług, ale musieliby umowę spisać , żeby kasa chorych część zwróciła, albo żeby choć sobie mogli to od podatku odliczyć.
Szkoda, bo byś miała spokój.
A jakim szkłem pukasz ?? :dwa piwa: Ja na Górnym Śląsku to zbyt ładnie u mnie nie jest. Beton, beton .... i czasami jakieś krzaczki albo park :lol1: Malgi - nooo ona to ma się czym chwalić. Toć Kaszuby to nie Śląsk ale każde szkło jest mile widziane :waiter::-)
Ja protestuje .Górny Śląsk też jest piękny :radosc:
Ja mam doskonałą bazę wypadową do Czech i na Słowacje ,o naszych pięknych Beskidach nie wspomnę .Wisła ,Ustroń ,Szczyrk ,Istebna prawie pod nosem :radosc1:
Polecam ten rejon i w lato i zimą :-)
No szkoda...Jestem tu dwa lata,dobrze mi tu..lubię PDP...tylko jeden minus..ech:-(
Przejrzyj sobie w linku ceny usług Pflege w razie jakby coś jednak pomyśleli. Wprawdzie za 2020 rok, ale ceny się specjalnie nie zmieniły, ale za całodzienną opiekę muszą się liczyć z kosztami powyżej 100 eur na dzień. Przyda się tez do oszacowania wyplaty prywatnej opiekunki, jeśliby się na takową zdecydowali
https://www.awo-pflegenetz.de/wp-content/uploads/2020/01/2019-12-13-%C3%9Cbersicht-Leistung-und-Preisliste-2020.pdf
Dziękuję :-)