Powitajki przy kawie 65

09 maja 2021 09:08 / 4 osobom podoba się ten post
Damessa

No właśnie że nie trzeba już  tu dwóch  opiekunów...ale rodzina ,doktorzy prawa...uważają  innaczej.Kilka razy wychodziłam  z tym tematem...I nic.Tu PDP jest całkowicie  sama,no i czas wolny to byłby problem.../dla nich/:-)

A skoro ich na to stać to wykorzystują to i jest Was dwie. Ale zazdroszczę Ci tego morza. 
09 maja 2021 10:08 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

No właśnie że nie trzeba już  tu dwóch  opiekunów...ale rodzina ,doktorzy prawa...uważają  innaczej.Kilka razy wychodziłam  z tym tematem...I nic.Tu PDP jest całkowicie  sama,no i czas wolny to byłby problem.../dla nich/:-)

Sprawdzali oferty Pflegedienstu? Świadczą tez usługi takie jak dotrzymywanie towarzystwa, podanie posiłku. Odpowiednią kwotę w zależności od Pflegegrad zwraca kasa chorych. W DE do Krymhildy przychodzi pani, która ją zajmuje, gra z nią w jakies gry, zrobi coś do jedzenia.Dziadkowi też, ale jego nie trzeba niańczyć.  Koszt wynosił 30 eur za godzinę. Częśc pokrywa kasa chorych. Przy Pflegegradzie 3-4 to już by się rodzinie opłacało, ale to załatwić trzeba  Oferta jest spora, bo nie tylko DRK, Diakonie, czy Caritas , ale jest sporo prywatnych Pflegedienstów.
Do Krymhildy akurat Diakonie przychodzą, bo wydali nam się najbardziej zorganizowani choć cena nie najniższa. Tyle, że Pflegedienstu my szukałyśmy, bo syn dowodzący tych państwa globusa dostaje na samą myśl o załatwianiu czegokolwiek. Tylko z kasą chorych załatwił formalności.
09 maja 2021 10:11 / 6 osobom podoba się ten post
Dzien dobry w niedzielny...poranek?  10.11 już, od biedy można tak powiedzieć.
Spokojnego dzionka.
09 maja 2021 11:17 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Sprawdzali oferty Pflegedienstu? Świadczą tez usługi takie jak dotrzymywanie towarzystwa, podanie posiłku. Odpowiednią kwotę w zależności od Pflegegrad zwraca kasa chorych. W DE do Krymhildy przychodzi pani, która ją zajmuje, gra z nią w jakies gry, zrobi coś do jedzenia.Dziadkowi też, ale jego nie trzeba niańczyć.  Koszt wynosił 30 eur za godzinę. Częśc pokrywa kasa chorych. Przy Pflegegradzie 3-4 to już by się rodzinie opłacało, ale to załatwić trzeba :-) Oferta jest spora, bo nie tylko DRK, Diakonie, czy Caritas , ale jest sporo prywatnych Pflegedienstów.
Do Krymhildy akurat Diakonie przychodzą, bo wydali nam się najbardziej zorganizowani choć cena nie najniższa. Tyle, że Pflegedienstu my szukałyśmy, bo syn dowodzący tych państwa globusa dostaje na samą myśl o załatwianiu czegokolwiek. Tylko z kasą chorych załatwił formalności.

Pytali....nie mają  w pakiecie usług  dotrzymywanie  towarzystwa...
09 maja 2021 11:58 / 4 osobom podoba się ten post
Są już goście... Sztuk... jeden/jedna
Tak miało być, syn kluski zrobi, roladę i kapustę rano w domu zrobił i będzie obiad.
Przywiózł też kwiaty, bombonierkę i tort mrożony. Później gdzieś na spacer jadą autem, a ja wolne. Jutro mam też cztery godziny wolnego, więc do fryzjera chcę "uderzyć".
Póki co, cieszmy się dniem  słonecznym 

09 maja 2021 12:11 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Pytali....nie mają  w pakiecie usług  dotrzymywanie  towarzystwa...:-(

To szkoda , że w pobliżu nie macie wyboru co do Pflegedienstu  Prywatnie też się Niemki ogłaszają do takich usług, ale musieliby umowę spisać , żeby kasa chorych część zwróciła, albo żeby choć sobie mogli to od podatku odliczyć.
Szkoda, bo byś miała spokój.
09 maja 2021 13:03 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

To szkoda , że w pobliżu nie macie wyboru co do Pflegedienstu :-( Prywatnie też się Niemki ogłaszają do takich usług, ale musieliby umowę spisać , żeby kasa chorych część zwróciła, albo żeby choć sobie mogli to od podatku odliczyć.
Szkoda, bo byś miała spokój.

No szkoda...Jestem tu dwa lata,dobrze mi tu..lubię  PDP...tylko jeden minus..ech 
09 maja 2021 13:08 / 5 osobom podoba się ten post
Mycha

A jakim szkłem pukasz ?? :dwa piwa: Ja na Górnym Śląsku to zbyt ładnie u mnie nie jest. Beton, beton .... i czasami jakieś krzaczki albo park :lol1: Malgi - nooo ona to ma się czym chwalić. Toć Kaszuby to nie Śląsk ale każde szkło jest mile widziane :waiter::-)

Ja protestuje .Górny Śląsk też jest piękny 
Ja mam doskonałą bazę wypadową do Czech i na Słowacje ,o naszych pięknych Beskidach nie wspomnę .Wisła ,Ustroń ,Szczyrk ,Istebna prawie pod nosem 
Polecam ten rejon i w lato i zimą 
09 maja 2021 13:11 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry .Byłam pewna ,że się przywitałam z rana  ,a jednak się nie przywitałam .Miłej dalszej części niedzielnego dnia życzę  i pozdrawiam wszystkich ze słonecznej Bawari 
09 maja 2021 13:27 / 6 osobom podoba się ten post
dzien dobry milej i spokojnej niedzieli wszystkim
09 maja 2021 13:43 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Ja protestuje .Górny Śląsk też jest piękny :radosc:
Ja mam doskonałą bazę wypadową do Czech i na Słowacje ,o naszych pięknych Beskidach nie wspomnę .Wisła ,Ustroń ,Szczyrk ,Istebna prawie pod nosem :radosc1:
Polecam ten rejon i w lato i zimą :-)

09 maja 2021 17:23 / 5 osobom podoba się ten post
Witam popołudniuprzeleciał dzionek...słońce przyświeca...spacer po lesie można było zaliczyć.Jeszcze chwila do kolacji.Wieczorkiem netflix lub książka....zobaczę na co będzie chęć.Miłego wieczoru wszystkim
09 maja 2021 17:34 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

No szkoda...Jestem tu dwa lata,dobrze mi tu..lubię  PDP...tylko jeden minus..ech:-( 

Przejrzyj sobie w linku ceny usług Pflege  w razie jakby coś jednak pomyśleli. Wprawdzie za 2020 rok, ale ceny się specjalnie nie zmieniły, ale za całodzienną opiekę muszą się liczyć z kosztami powyżej 100 eur na dzień. Przyda się tez do oszacowania wyplaty prywatnej opiekunki, jeśliby się na takową zdecydowali

https://www.awo-pflegenetz.de/wp-content/uploads/2020/01/2019-12-13-%C3%9Cbersicht-Leistung-und-Preisliste-2020.pdf

09 maja 2021 18:04 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Przejrzyj sobie w linku ceny usług Pflege  w razie jakby coś jednak pomyśleli. Wprawdzie za 2020 rok, ale ceny się specjalnie nie zmieniły, ale za całodzienną opiekę muszą się liczyć z kosztami powyżej 100 eur na dzień. Przyda się tez do oszacowania wyplaty prywatnej opiekunki, jeśliby się na takową zdecydowali

https://www.awo-pflegenetz.de/wp-content/uploads/2020/01/2019-12-13-%C3%9Cbersicht-Leistung-und-Preisliste-2020.pdf

Dziękuję 
09 maja 2021 21:25
Damessa

Dziękuję :-)