Karta EKUZ i druk A1 dla opiekunki

24 września 2014 12:12 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Bo tzw.koszyk świadczen EKUZ jest mocno ograniczony-znalazlam takie coś ,na dole strony jest odnośnik na niebiesko za co mimo EKUZ płacic trzeba. http://www.doz.pl/czytelnia/a1328-Zwiedzasz_Europe_w_wakacje_Pamietaj_o_ubezpieczeniu_Dowiedz_sie_wszystkiego_o_EKUZ

Przeniosłem post Kasi63 z "Poskarżyjek". Tutaj będzie łatwiej go znaleźć. Mam nadzieję że będzie przydatny. Moderator

Wrocilam od lekarza-ginekolog.Nie zaplacilam nic.Trzeba miec- Dowod osobisty i karte EKUZ-oczywiscie.Zrobilam troche zamieszania :) ,bo nikt z taka karta nie byl jeszcze  ,ale wszystko poszlo sprawnie.
08 października 2014 11:16
Gdzie i za ile kupić UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE na terenie Niemiec? Turystyczne wykupione w Polsce odpada,bo nie zawsze się sprawdza, Znajoma pracuje jako opiekunka bez umowy i meldunku, Jak to załatwić by miała normalne ubezpieczenie zdrowotne w DE? W tej chwili nie ma ani w PL ani w DE ubezpieczenia i troche stres;(
08 października 2014 11:59 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

Gdzie i za ile kupić UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE na terenie Niemiec? Turystyczne wykupione w Polsce odpada,bo nie zawsze się sprawdza, Znajoma pracuje jako opiekunka bez umowy i meldunku, Jak to załatwić by miała normalne ubezpieczenie zdrowotne w DE? W tej chwili nie ma ani w PL ani w DE ubezpieczenia i troche stres;(

Ja wykupuje w Polsce na rok place330 zl kwota ubezpieczenia to 20 000e i jak by co transport gratis jest to ubezpieczenie do pracy ma to plusy i mi usy bo za wizyte trza zaplacic pozniej ubezpieczyciel zwraca 
08 października 2014 13:06
magdzie

Ja wykupuje w Polsce na rok place330 zl kwota ubezpieczenia to 20 000e i jak by co transport gratis jest to ubezpieczenie do pracy ma to plusy i mi usy bo za wizyte trza zaplacic pozniej ubezpieczyciel zwraca 

A to turystyczne czy jakie?
08 października 2014 13:32 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

A to turystyczne czy jakie?

Do pracy w Niemczech,niech podejdzie do PTU w kazdym miescie chyba jest i tam wykupi ,moze chyba nawet ktos z rodziny wykupic,ja mam w gothier chyba tak sie zwie  nie oplaca sie wykupowac ubez.na 2 miesiace bo jest drogie A w D jak nie ma umowy i meldunku to chyba nic nie zdziala ,nawet chyba jak by chciala tu wykupywac to jest to cholernie drogi interas ,.
08 października 2014 14:59
@magdzie, na 10 miesiecy potrzebne ubezpieczenie(tyle jeszcze ma tu pracowac) Cholernie drogi interes to 100euro/mies?czy wiecej?
08 października 2014 15:26
Magdalena_Sewicka

@magdzie, na 10 miesiecy potrzebne ubezpieczenie(tyle jeszcze ma tu pracowac) Cholernie drogi interes to 100euro/mies?czy wiecej?

W D drogo dokl nie wiem ale slyszalam ze 140-200euro co miesiac  ale w Polsce za caly rok ma za 330zl platne nawet w 2 ratach to jest pestka ,wiec mysle ze to dobre rozwiazanie dla niej ,te 330 placi raz na rok zebysmy sie zrozumialy dobrze.a polise ma na 20 00 e ,chce miec wiekrza polise nie ma sprawy musiala by zasiegnac inf w PTU 
08 października 2014 15:33 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

Mam teraz w Gothaer. Skladka 540 PLN/rok, platna w dwoch ratach, obejmuje prace ! Transport, leczenie nie tylko w wyniku NNW, ale i normalnego zachorowania. Kwota ubezpieczenia: ja wybralam 20 tys. EUR, ale mozna i na 40 tys. sie ubezpieczyc, tyle, ze skladka bedzie wyzsza.
08 października 2014 15:35
emilia

Mam teraz w Gothaer. Skladka 540 PLN/rok, platna w dwoch ratach, obejmuje prace ! Transport, leczenie nie tylko w wyniku NNW, ale i normalnego zachorowania. Kwota ubezpieczenia: ja wybralam 20 tys. EUR, ale mozna i na 40 tys. sie ubezpieczyc, tyle, ze skladka bedzie wyzsza.

A widzisz to mam takie samo ale wykupowalam w styczniu ,wiec musiala podrozec
08 października 2014 15:38 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

A widzisz to mam takie samo ale wykupowalam w styczniu ,wiec musiala podrozec

Ja teraz we wrzesniu kupilam, wycofalam sie z niemieckiego prywatnego, bo w sumie to samo, tyle, ze 99 EUR co miesiac placilam. Widac podrozalo, a czy cos ogolnie rzecz ujmujac - potanialo ???
08 października 2014 17:25
emilia

I nie trzeba miec meldunku w DE?
08 października 2014 18:21 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

I nie trzeba miec meldunku w DE?

Nie trzeba 
08 października 2014 18:50
Które macie z tych http://www.gothaer.de/?wt_mc=8412466062_34804541502&wt_kw=Broad_8412466062_%2Bgothaer+%2Bversicherung ?Bo Zusatz to dodatkowe?A znajoma nie ma zadnego podstawowego w tym momencie
08 października 2014 19:13 / 1 osobie podoba się ten post
Ja nie moge tego otworzyc ,wiec ci nie powiem ,to co ja mam to jest normalne ubz.do pracy tak jak pisala kolezanka wyzej co ono zawiera ,a zawiera wszystko co potrzeba ,podstawowe najwazniejsze rzeczy ktore moga sie przydac za granica a zreszta co ja pisze,mozna zadzwonic do agenta ubez.on udzielu inf.od a do z
08 października 2014 20:04 / 1 osobie podoba się ten post
Gothaer ma filie w Polsce! Nie wiem, gdzie kolezanka mieszka i gdzie jest teraz, w PL, czy w DE. Na tej stronie mozna wyszukac najblizszego agenta:

https://www.gothaer.pl/pl-znajdz-placowke

Najlepiej w PL rozmawwiac, Gothaer ma rozne warianty ubezpieczenia, ale wiem, ze takie "z praca" sa platne na dwie raty i w takiej wysokosci, jak pisalam.

Mam:
Zakres ubezpieczenia - Wariant V

Klauzula nr 1 - ubezpieczenie nastepstw nieszcz. wypadkow (NNW)
Klauzula nr 2 - Koszty leczenia nastepst NNW,
Klauzula nr 3 - zasilek dzienny z tytulu niezdolnosci do pracy
Klauzula nr 4 Koszty leczenia na granica RP
Klauzula nr 5 - ubezpieczenie OC