LukeJa już po spacerku z dziadkiem...Też mi spał do 10ej. O 13ej obiad i czas minie.
Poniżej zdjęcie szczytu Petersberg obok Bonn. Może niezbyt wyraźne, trudno. Szczyt liczy 331 m n.p.m., a jego szczyt stanowi hotel. Jest tu też rezydencja państwowa RFN, ale czy premiera, czy prezydenta, to nie wiem. Może Konwalijka będzie wiedzieć, bo jak pamięć mnie nie myli, była tam.
A Petersberg znajduje się już poza granicami Bonn.

Tak,Petersberg należy już do Königswinter,uroczego miasteczka nad Renem. Na wzgórzu miesci się luksusowy, 4 gwiazdkowy hotel, który nie pamiętam jak się nazywa, wszyscy mówią o nim hotel Petersberg. Jest tam restauracja, wykwintna, ale kawa czy ciastko kosztują tyle, ile w innych dobrych kawiarniach. Wiem, bo byłam, jadłam i piłam ?
Petersberg jest pięknym miejscem widokowym, można podziwiać panoramę Bonn, widać Königswinter a przy dobrej pogodzie również Kolonię. Czy jest tam jakaś oficjalna rezydencja państwowa nie wiem, ale taktycznie, hotel wykorzystywany jest jako miejsce spotkań na szczeblu państwowym. Kiedy przebywa tam głowa obcego państwa, hotel jest rozświetlony i powiewają flagi państwowe. Goscili tam Kwaśniewscy,Wałęsa,Bill i Hillary Clinton ,to ci,o których wiem. Wiem też, że Hillary nie nocowała tam, przeniosła się do Kameha Grand ,jedynego 5 gwiazdkowego hotelu w Bonn. Bonn to też zaścianek bo długo plotkowano na temat Clintonów