Powitajki przy kawie 68

08 stycznia 2022 10:11 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dzień dobry. :chaplin: Słonecznie i bardzo mroźnie. Ja już lepiej. Kaszel staje się mokry ale do poniedziałku rana mam antybiotyk więc wybiorę wszystkie. Córkę rozebrała angina i leży w łóżku. Pościel wyniosłam na taras żeby wygonic te wszystkie zarazki. :-) myślę, że jeszcze z tydzień i dopiero do WS dołączę bo muszę być pewna że będzie ok. Wszystkim spokojnego i pogodnego dnia i aby do przodu. :kawa:

08 stycznia 2022 10:15 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry zimowo 
Śnieg, mrozik ale szare niebo to raczej nie zachęca do wychodzenia z domu. 
Zdrowieję powoli, jeszcze kilka dni dam sobie na pochorowanie w domku. 
Przyjemnej i spokojnej soboty życzę 
08 stycznia 2022 11:34 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry witam już prawie w południe fajnej reszty dnia życzę 
08 stycznia 2022 12:14 / 4 osobom podoba się ten post
Ja już po spacerku z dziadkiem...Też mi spał do 10ej. O 13ej obiad i czas minie. 
Poniżej zdjęcie szczytu Petersberg obok Bonn. Może niezbyt wyraźne, trudno. Szczyt liczy 331 m n.p.m., a jego szczyt stanowi hotel. Jest tu też rezydencja państwowa RFN, ale czy premiera, czy prezydenta, to nie wiem. Może Konwalijka będzie wiedzieć, bo jak pamięć mnie nie myli, była tam. 
A Petersberg znajduje się już poza granicami Bonn. 

08 stycznia 2022 13:53 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Ja już po spacerku z dziadkiem...Też mi spał do 10ej. O 13ej obiad i czas minie. 
Poniżej zdjęcie szczytu Petersberg obok Bonn. Może niezbyt wyraźne, trudno. Szczyt liczy 331 m n.p.m., a jego szczyt stanowi hotel. Jest tu też rezydencja państwowa RFN, ale czy premiera, czy prezydenta, to nie wiem. Może Konwalijka będzie wiedzieć, bo jak pamięć mnie nie myli, była tam. 

Jest wiele ciekawych perełek w Bonn i na obrzeżach  .Jestem wdzięczna jednemu seniorowi że tak wiele mi pokazał przez te 2 miesiące a był to początek pandemii .Oprócz tego że kiepsko już jeździł autem i wychodziłam z pojazdu z obolałą prawą nogą od hamowania oraz że dreptał za mną wszędzie bo mu towarzystwia brakowało to nie miałam mu nic do zarzucenia.Fotkę załączam że byłam i tam Luke świetna pamięć gratuluję ?
08 stycznia 2022 13:59 / 2 osobom podoba się ten post
Serwus Słoneczka!
Miłego popołudnia ?❤?
08 stycznia 2022 14:01 / 2 osobom podoba się ten post
nincia

Konwalia ja też na 4 piętrze mieszkam,jak z tego samego regionu to może po sąsiedzku mieszkamy ?:hihi:  ale ty jesteś chyba młodszą i już ci ciężko dech złapać :zaskoczenie1: ,może masz windę bo ja nie mam to jest ostatnie piętro i nawet strychu nie ma tylko piwnica na dole. :smiech3: 

Też 4 I ostatnie a winda?Marzenie świętej głowy .Ani na gelendrze zjechac nie idzie a klatki wąskie jak diabli.?Na przeciwko mieszka facet ?
08 stycznia 2022 14:04 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Tak,Petersberg należy już do Königswinter,uroczego miasteczka nad Renem. Na wzgórzu miesci się luksusowy, 4 gwiazdkowy  hotel, który nie pamiętam jak się nazywa, wszyscy mówią o nim hotel Petersberg. Jest tam restauracja, wykwintna, ale kawa czy ciastko kosztują tyle, ile w innych dobrych kawiarniach. Wiem, bo byłam, jadłam i piłam ?
Petersberg jest pięknym miejscem widokowym, można podziwiać panoramę Bonn, widać Königswinter a przy dobrej pogodzie również Kolonię. Czy jest tam jakaś oficjalna rezydencja państwowa nie wiem, ale taktycznie, hotel wykorzystywany jest jako miejsce spotkań na szczeblu państwowym. Kiedy przebywa tam głowa obcego państwa, hotel jest rozświetlony i powiewają flagi państwowe. Goscili tam Kwaśniewscy,Wałęsa,Bill i Hillary Clinton ,to ci,o których  wiem. Wiem też, że Hillary nie nocowała tam, przeniosła się do Kameha Grand ,jedynego 5 gwiazdkowego hotelu w Bonn. Bonn to też zaścianek bo długo plotkowano na temat Clintonów 
08 stycznia 2022 14:07 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Tak,Petersberg należy już do Königswinter,uroczego miasteczka nad Renem. Na wzgórzu miesci się luksusowy, 4 gwiazdkowy  hotel, który nie pamiętam jak się nazywa, wszyscy mówią o nim hotel Petersberg. Jest tam restauracja, wykwintna, ale kawa czy ciastko kosztują tyle, ile w innych dobrych kawiarniach. Wiem, bo byłam, jadłam i piłam ?
Petersberg jest pięknym miejscem widokowym, można podziwiać panoramę Bonn, widać Königswinter a przy dobrej pogodzie również Kolonię. Czy jest tam jakaś oficjalna rezydencja państwowa nie wiem, ale taktycznie, hotel wykorzystywany jest jako miejsce spotkań na szczeblu państwowym. Kiedy przebywa tam głowa obcego państwa, hotel jest rozświetlony i powiewają flagi państwowe. Goscili tam Kwaśniewscy,Wałęsa,Bill i Hillary Clinton ,to ci,o których  wiem. Wiem też, że Hillary nie nocowała tam, przeniosła się do Kameha Grand ,jedynego 5 gwiazdkowego hotelu w Bonn. Bonn to też zaścianek bo długo plotkowano na temat Clintonów :smiech3:

Proszę bardzo podaję na tacy 
08 stycznia 2022 14:11 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Proszę bardzo podaję na tacy :-)

O,dziękuję 
Trudno zapamiętać skoro wszyscy tylko o Petersbergu a nie o Steigenberger mówią ?
A taka ładna nazwa 
08 stycznia 2022 14:13 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

O,dziękuję :-)
Trudno zapamiętać skoro wszyscy tylko o Petersbergu a nie o Steigenberger mówią ?
A taka ładna nazwa :-)

Fajnie powspominać stare dzieje a teraz gnam do kuchni ziemniory obiecać bo reszta już pachnie 
08 stycznia 2022 14:16 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Fajnie powspominać stare dzieje a teraz gnam do kuchni ziemniory obiecać bo reszta już pachnie :aniolki:

Też  bardzo miło wspominam Bonn 
Ziemniorów nie muszę obierać, zupę na dwa dni siostrzeniec mi podrzucił. Dbają tu o mnie, i psiapsiółki i rodzina ?
08 stycznia 2022 18:19 / 6 osobom podoba się ten post
opiekunkoland

Jak mam taką sytuację to po pięciu minutach mam wizję, że gościu kopnął w kalendarz :D 

Ja przy pdp w pracy też nieraz patrzyłam czy pierzyna się unosi  albo czy dychają  bo wiadomo to starsi ludzie i różnie może być ,spokojnego wieczoru wszystkim bez niemiłych niespodzianek 
08 stycznia 2022 18:33 / 3 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Też 4 I ostatnie a winda?Marzenie świętej głowy .Ani na gelendrze zjechac nie idzie a klatki wąskie jak diabli.?Na przeciwko mieszka facet ?

Ja też na "gelandrze" nie mogę zjechać ,choć nie znam takiego słowa ale mogę się domyśleć że chodzi o poręcz , i też klatki wąziutkie że jak wprowadzaliśmy się to ciężko było na zakręcie wyrobić, nasi pomocnicy to szafkę taką z szufladami tak nieśli że szuflady i resztę zawartości (takich małych drobiazgów co były lekkie) powywalali  a na piętrze u mnie jest tylko dwóch lokatorów my i sąsiedzi,fajna rodzina w naszym wieku. 
09 stycznia 2022 08:00 / 7 osobom podoba się ten post
Witam w niedzielę
Wieje, w nocy trochę popadało.
Życzę Wam spokojnego dnia