Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

06 maja 2022 08:32
Serwus Słoneczka i pozdrawiam prosto z kuchni!
 
Szeleszcząco- chrupiacy turbot marynowany uprzednio na kwaśno, wiosenna, warzywna rolada naleśnikowa, czips z ogona i płetw, czosnkowo- suszono- pomidorowy dresing, minichatka śmietanowo bezowa z klarownym sosem truskawkowym i miętą.
Zimny Märzenik, en!
Już pachną: koperek, natka, dymka, rzodkiewka, ogórek, pomidorki , papryka, korniszon, itp.
Piątunio. A dalej trójdobie z jego atrakcjami. Wreszcie.
11 dni jak z bicza trzasnął!
 
Ale najpierw druga kawa w oczekiwaniu na dorodny bochen na słonecznikowym ziarnie, popękany artystycznie w fasetki.
06 maja 2022 09:10
Leżę i pachnę truskaweczkami
 
06 maja 2022 09:23 / 2 osobom podoba się ten post
Ryba , ziemniaki, kalafior z bułką tartą, sałata , maliny
07 maja 2022 09:21 / 1 osobie podoba się ten post
Post? 
U nas szparagi , sos , ziemniaki , może szynką? Już świętujemy dzień matki
07 maja 2022 09:30
dorotee

Post? 
U nas szparagi , sos , ziemniaki , może szynką? Już świętujemy dzień matki
:chaplin:

"Post? "
Siódmego maja???
Nie ma takiej opcji!!!
 
Również szparagi, po psztyniecku.
Można i palunie lizać do okci.
Coś wybornego!
Już gotowe, bo zabieram je w miasto cudów na patyku.
 
07 maja 2022 09:45
Dla mnie szparagi to tylko saute . Ew. 
zielone do risotto , wszystko inne to gwałt na szparagu
 
07 maja 2022 10:58 / 1 osobie podoba się ten post
Ja to myślę, by dzisiaj na obiad grilla rozpalić i nie stać w kuchni jak jest tak ładny dzień :) 
07 maja 2022 14:04 / 2 osobom podoba się ten post
A u nas też szparagi ?no co jak sezon to sezon
09 maja 2022 08:49 / 1 osobie podoba się ten post
Mięsko dostałam? Może usmazeę
09 maja 2022 10:14 / 1 osobie podoba się ten post
W kuchni pachną latosie:
Marcheweczka
Pietruszka
Por
Dymka
Seler
Kartofelki
Koperek
Natka
A perełka nie pachnie ale za to drobniutka z dobrego, polskiego ziarna.
No co może być innego jako balsam dla brzunia, jak nie krupnik na żebereczku?
09 maja 2022 10:18
dorotee

Dla mnie szparagi to tylko saute . Ew. 
zielone do risotto , wszystko inne to gwałt na szparagu:chaplin:
 

Ależ takiej że obróbce poddałem,
sauté servi en sauce.
Aj waj!!!
Falllusopodobne gwałcić...
09 maja 2022 20:56 / 1 osobie podoba się ten post
Na jutro speczamówienie:
wyluzowany kurczak, faszerowany drugim, zmielonym z całym pękiem posiekanej natki, jajem na twardo, bo ładny przekrój, bez zbytnich, przyprawowych udziwnień.
Zamiast misternego szwu mojej ślubnej, pospinam wykałaczkami.
Surówa z pekińskiej z majonezowo-jogurtowym poślizgiem i chyba fryty. A może laski grzanek z żytniego?
Na deser "Szklana góra" truskawkowa.
Palunie będzie jutro można lizać a okolica zawonio polskim, pieczystym!
A jak!!@
09 maja 2022 23:17 / 1 osobie podoba się ten post
LACH

Na jutro speczamówienie:
wyluzowany kurczak, faszerowany drugim, zmielonym z całym pękiem posiekanej natki, jajem na twardo, bo ładny przekrój, bez zbytnich, przyprawowych udziwnień.
Zamiast misternego szwu mojej ślubnej, pospinam wykałaczkami.
Surówa z pekińskiej z majonezowo-jogurtowym poślizgiem i chyba fryty. A może laski grzanek z żytniego?
Na deser "Szklana góra" truskawkowa.
Palunie będzie jutro można lizać a okolica zawonio polskim, pieczystym!
A jak!!@

Sam Makłowicz by tego lepiej nie opisał 
10 maja 2022 15:10 / 1 osobie podoba się ten post
Frykadelki , ziemniaki, mizeria dla mnie , groszek zielony dla Margaretki, sałata , maliny
10 maja 2022 20:14
mariakoc

Sam Makłowicz by tego lepiej nie opisał :-)

Tak to jest Marysiu, jak się lubi coś dobrego.
A jeszcze jak jest.parę złotych oraz mąka i olej na półkach, to już el-dorado!
O chęciach nie wspomnę.
 
Miło się czyta.
Dzięki.
Makłowicz fajny gawędziasz ale mój typ, to Remek Rączka. Pofyrlo, pofyrlo, umaszkeci i "może i nie wyglundo ale moi ludkowie jak smakuje?!?"