Powitajki przy kawie 73

25 lutego 2023 14:12 / 6 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Mi chodzi o to , żeby te cięższe rzeczy kupować autem jak olej, papier toaletowy czy inne z długim terminem przydatności. Resztę produktów zgodzę się można pójść i kupować na bieżąco. Ale co tam. Opiekunka na kręgosłup słonia i niech sobie dźwiga a rodzina robi raban jak 100 euro raz na tydzień zawoła i żal bo traci kasę. 

Ustal dzień w którym mają dawać kasę i kwita .Nigdy nie  prosiłam, bo to dla mnie ujma . Chyba, że był extra wydatek to powiedziałam wcześniej .
25 lutego 2023 14:38 / 6 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dla mnie to była udręka .Te krzywe spojrzenia jak coś z wyższej półki 
Niby nic, bierz, bierz , tam swoje wiem 
ZRobie sama bez stresu z kasy się rozliczam i spoko.

Jak miałam 50 euro na tydzień na 2 osoby , to nie dosięgałam do wyższej półki 
Teraz od 2018 , dostaje pieniądze na 4 tygodnie, czasem jeszcze tel czy wystarczy. Poniekąd luksusowe warunki. 
Czasami jest mu trochę przykro jak idę na zakupy z koleżanką , która ma do dyspozycji c45 euro . Nadal .
25 lutego 2023 14:53 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ustal dzień w którym mają dawać kasę i kwita .Nigdy nie  prosiłam, bo to dla mnie ujma . Chyba, że był extra wydatek to powiedziałam wcześniej .

Ja tu problemu z kasa nie mam. Mnie chodziło o Malude . Tutaj na " dzień dobry" synowa wręczyła mi 1500 euro bo i na jedzenie i czasami Pflege coś z apteki prosi i ogrodnikowi się płaci i napoje zamawia. Jak zabraknie to kazała mówić bo z kasa nie ma problemów. Tylko babcia nie je więc i gotować nie ma komu.  a mnie samej czasami się nie chce. 
Tutaj patrząc na zeszyt wydatków to jak babcia była fit i fryzjerka 2x w tygodniu była , czasami obiad zamawiany to poprzedniczki i 2-2.5 tys euro na miesiąc wydawały . Kasa się kończyła i synowa znowu dostarcza. 
25 lutego 2023 17:53 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Jak miałam 50 euro na tydzień na 2 osoby , to nie dosięgałam do wyższej półki :-)
Teraz od 2018 , dostaje pieniądze na 4 tygodnie, czasem jeszcze tel czy wystarczy. Poniekąd luksusowe warunki. 
Czasami jest mu trochę przykro jak idę na zakupy z koleżanką , która ma do dyspozycji c45 euro . Nadal .

Różnie bywało teraz już się edukowali ,inaczej postępują .Bywało, że rodzina robiła zakupy zwłaszcza jak na wsi byłam i żadnego sklepiku nie było .
 Opiekunki też poznały swoją wartość.
Początki były inne 

25 lutego 2023 17:58 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Ja tu problemu z kasa nie mam. Mnie chodziło o Malude . Tutaj na " dzień dobry" synowa wręczyła mi 1500 euro bo i na jedzenie i czasami Pflege coś z apteki prosi i ogrodnikowi się płaci i napoje zamawia. Jak zabraknie to kazała mówić bo z kasa nie ma problemów. Tylko babcia nie je więc i gotować nie ma komu. :-( a mnie samej czasami się nie chce. 
Tutaj patrząc na zeszyt wydatków to jak babcia była fit i fryzjerka 2x w tygodniu była , czasami obiad zamawiany to poprzedniczki i 2-2.5 tys euro na miesiąc wydawały . Kasa się kończyła i synowa znowu dostarcza. 

Czytam na wyrywki   Maluda wraca to myślałam , że super miejsce 
25 lutego 2023 18:37 / 6 osobom podoba się ten post
Witam się z Wami serdecznie, nie przy kawie bo jest za późno lecz przy herbatce.
Dziś deszczowy dzień był przyznam się szczerze że trochę go przespałam 
25 lutego 2023 18:54 / 6 osobom podoba się ten post
Mleczko

Różnie bywało teraz już się edukowali ,inaczej postępują .Bywało, że rodzina robiła zakupy zwłaszcza jak na wsi byłam i żadnego sklepiku nie było .
 Opiekunki też poznały swoją wartość.
Początki były inne 

Problemy z pieniędzmi na jedzenie i  inne cząstki są problemem . 
Przed Margatetka byłam 2 tygodnie w Lennestadt. Stała opiekunka dwa lata , budżet bardziej niż skromny ,  walki o rękawiczki , które są za darmo. Podkład w łóżku pdp to był kawałek folii. Kupno kubeczka z dziubkem to był prawdziwy dramat.Jedna dobra strona dużo wolnego , sympatyczne dzieci pdp ale to nie dla mnie . 
Pdp z Parkinsonem i demencja wożona w razie W na rolatorze. Krzesło toaletowe.  Ufff 
25 lutego 2023 22:29 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Jak miałam 50 euro na tydzień na 2 osoby , to nie dosięgałam do wyższej półki :-)

Dorota,naprawdę są takie miejsca gdzie 50 euro ma wystarczyć na tydzień na dwie osoby .. . Koleżanka ma 100 i wiem jak musi się nagimnastykować. Wg mnie chleb,bułki,bagietki, są bardzo  drogie. Minimum 15 euro na samo pieczywo trzeba wydać ?
25 lutego 2023 22:36 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Ja tu problemu z kasa nie mam. Mnie chodziło o Malude . Tutaj na " dzień dobry" synowa wręczyła mi 1500 euro bo i na jedzenie i czasami Pflege coś z apteki prosi i ogrodnikowi się płaci i napoje zamawia. Jak zabraknie to kazała mówić bo z kasa nie ma problemów. Tylko babcia nie je więc i gotować nie ma komu. :-( a mnie samej czasami się nie chce. 

Dusiu,to ja nie wiem co te opiekunki kupowały. Mam sporo znajomych Niemców ,pracujących,mających dzieci i ...na pewno nie wydają 2 czy 2,5 tys miesięcznie na jedzenie +inne podstawowe artykuły . Chyba że to Stella gdzie tylko najwyższa półka i same delikatesy, to i 2,5 będzie za mało
26 lutego 2023 05:16 / 4 osobom podoba się ten post
Witam niedzielnie przy duzym kubku czarnej kawy.Po wczorajszych Besuchach dzieci,seniorka padła jak kawka.Tez bylam już nimi zmeczona.Zmienili pokrycie na jednym siedzisku od ławeczki w kuchni,syn w międzyczasie robił fotki,a ja tylko westchnełam sobie i czekalam,aż skończą tą ceremonię.Dzisiaj obudzę ją później, zresztą niedziela, nie ma gdzie się spieszyć,msza dopiero o 9.30 .Dobra,dziatki kochane, śpijcie dalej a ja po cichutku ewakuuję się na FB.
26 lutego 2023 06:58 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry!Niedziela  wolna  ale  pogoda  raczej nie na specer.Spokojnego dnia kochani
26 lutego 2023 07:33 / 5 osobom podoba się ten post

Miłego dnia 
26 lutego 2023 07:37 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry  spokojnej niedzieli 
26 lutego 2023 07:49 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dusiu,to ja nie wiem co te opiekunki kupowały. Mam sporo znajomych Niemców ,pracujących,mających dzieci i ...na pewno nie wydają 2 czy 2,5 tys miesięcznie na jedzenie +inne podstawowe artykuły . Chyba że to Stella gdzie tylko najwyższa półka i same delikatesy, to i 2,5 będzie za mało

Ja licze tutaj wszystko z tych pieniędzy było płacone. Fryzjer babki nawet 2 x w tygodniu, ogrodnik też 2x w tygodniu ( a uwierz ma co tu robić ogród wielki u piękny,) , napoje, czasami ciuch dla babki czy bielizna, apteka( worki  stomijne są drogie ), jedzenie, ciasto ( babka zdrowa była tzn siedząca  to lubiala dobrze zjeść ) , kwiaty Świerże były kupowane ( teraz też bo lubi bukiet) , pani od okien i tak można było by wymieniac. Syn i synowa prowadzą firmę nie ma ich całe dnie. Wpadna 2-3 x w tygodniu po 10 min max i nie chcieli żeby opiekunka była ograniczona. Babka i Pflege extra lubiala dać do kieszeni . Teraz też im się daje , syn kazał. Teraz na jedzenie idzie mało. Wszak zrobiłam przez tydzień zakupy na 120 euro ale ona od 2 stycznia była w szpitalu i nie było tu zapasów. Teraz sama będę to jeść przez kolejne dni bo ona nie je nic. Dosłownie nic. ? 
Depresja. Wczoraj syn do niej że jeść nie będziesz to do szpitala pójdziesz a ona że woli na cmentarz. ???

Ma odlwzyny narazie na piętach . 5 plastrów na receptę 80 euro , trzy dni i nowe opakowanie. Przy wadze 110 kg to ona całą poobkladana plastrami gazami specjalne kremy a to kosztuje. 
26 lutego 2023 08:27 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Za oknem słońce ale minus 3 i szaro na trawniku. Wszystkim spokojnego dnia..