Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

09 stycznia 2025 17:27 / 1 osobie podoba się ten post
Sauerkraut mit kassler. Do tego kartofelki tłuczone. Już mam apetyt na te proste jedzonko,ale jemy o 19-tej. Kapustka z mięskiem już gotowe,ugotuję jeszcze ze 3kartofelki i gotowe 
10 stycznia 2025 13:59 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj rybka. Zawsze kupuję świeżą,ale poprzedniczka kupiła mrożony seelachs. Nie lubię,cienki i dużo wody a nie będę przecież wyżymać Cały kilogram. Może trzy kawałki wykorzystała ,trzeba resztę przerobić. Smażony suchy,zrobiłam więc jarzynkę a'la grecka,rybę zamarynowałam już,ułożę ją na greckiej pierzynce,przykryję papierem do pieczenia i wsadzę do piekarnika. Zobaczymy co z tego wyjdzie .
Ugotowałam już zupę z selera. Później zblenduję,doprawię,zrobię grzanki i będzie . Bardzo ją lubię jesienią i zimą. Albo zjemy dzisiaj,albo będzie na jutro.
10 stycznia 2025 16:19 / 2 osobom podoba się ten post
Gołąbki wraz z sosem pomidorowym. Nadmienię, że kupne
11 stycznia 2025 10:32 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj szybko,bez gotowania. Salata z avocado i krewetkami ,reszta wczorajszej zupy,która bardzo smakowala. Rybka po grecku z piekarnika też wyszła pyszna i zdrowsza,bo nie smażona a pieczona 
11 stycznia 2025 19:27 / 1 osobie podoba się ten post
Sałatka z tuńczykiem a na deser ciasto sernikowo makowe.
11 stycznia 2025 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj szybko,bez gotowania. Salata z avocado i krewetkami ,reszta wczorajszej zupy,która bardzo smakowala. Rybka po grecku z piekarnika też wyszła pyszna i zdrowsza,bo nie smażona a pieczona :-)

Ryby są smaczne i zdrowe. Nawet w supermarkecie można dostać czasami dobrą rybę. Do ryby można zrobić pyszną sałatkę grecką. Mniej więcej tak wygląda, składniki zdrowe i dostępne w każdym markecie albo w warzywnym https://kuchnialidla.pl/klasyczna-salatka-grecka
11 stycznia 2025 19:45 / 1 osobie podoba się ten post
Do tej po grecku żadna sałata jest już nie potrzebna.
Dziękuję za link, kiedyś wykorzystam 👍
11 stycznia 2025 19:57 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Do tej po grecku żadna sałata jest już nie potrzebna.
Dziękuję za link, kiedyś wykorzystam 👍

Nie ma za co, sałatka dobra na każdą porę roku, może kiedyś zrobisz. Przeglądam przepisy kulinarne w internecie bo zachciało mi się pierogów z mięsem i z kapustą. Niestety nie zdążę kupić składników więc zrobię dopiero w poniedziałek.  Zimą apetyt mi rośnie
12 stycznia 2025 11:13 / 3 osobom podoba się ten post
Sałata, rosół, jogurt z borówkami 
12 stycznia 2025 11:45 / 3 osobom podoba się ten post
Schaboszczaki , ale panierowane w zmielonych migdałach - super panierka, warto spróbować. Pieczone ziemniaki i sałatka z awokado , ogórków, cebulki, pomidorów plus domowy majonez. Oraz jest jeszcze zupa dyniowa. 
Ciasto pomaranczowe piekłam wczoraj, jeszcze jest - tym razem robiłam polane gorzką czekoladą. 
12 stycznia 2025 12:54 / 2 osobom podoba się ten post
Rosół mąż ugotował z kurczakiem, kaczka
( swojska) i kawałkiem indyka. 😋Ja makaron zrobiłam i faworki usmazylam. Teraz chleb się piecze i koniec kucharzenia. Po południu ewentualnie mięsko z rosołu plus ziemniaki i buraczki czerwone swojskie ze słoika. 😋😋😋
12 stycznia 2025 13:06 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Rosół mąż ugotował z kurczakiem, kaczka
( swojska) i kawałkiem indyka. 😋Ja makaron zrobiłam i faworki usmazylam. Teraz chleb się piecze i koniec kucharzenia. Po południu ewentualnie mięsko z rosołu plus ziemniaki i buraczki czerwone swojskie ze słoika. 😋😋😋

Mój dzisiejszy rosół tylko na bio kurczaku, właściwie to niemiecka hûhner suppe. Pdp dodawała do niej gruszek zielony,ja go sobie oszczedzę
Pokroję tylko marchewkę i dodam mięso z rosołu i dużo natki. Extra ugotuję makaron,jak Pedeocia nie będzie chciała,to ja zjem z makaronem 😄
13 stycznia 2025 09:07 / 1 osobie podoba się ten post
Pomidorowa z kurczakiem i makaronem.
14 stycznia 2025 21:07
Wokpfanne,warzywa, krewetki,nudle, przyprawy,sosy i dużo świeżej kolendry. I tyle, żadnych deserów,tylko pdp pół godziny po kolacji solidną porcję lodów pochłonęła. Chyba te azjatyckie przyprawy tak Ją od środka rozgrzały,że ochłody potrzebowała 
15 stycznia 2025 15:02
Co to,nikt nic nie gotuje? Wszyscy jeszcze na poświątecznej diecie? Skąd mam czerpać inspiracje ?
Kupiłam wątróbkę czyli "wytrąbkę ". Będzie smażona z cebulką i jabłkiem. Do tego tłuczone ziemniaczki z dużą ilością natki. I weißkrautsalat. Gotowa w metzgerei kupiona.