Druki A1

14 listopada 2013 19:53
OOOO, muszę mojej rodzince "podpowiedzieć". Córa się już niecierpliwi, bo to trwa i trwa.
14 listopada 2013 19:57
podoba mi się ten pomysł z rodziną PDP
15 listopada 2013 11:33
Odnośnie karty A1 - odpowiedzi z Firmy nie dostałam, więc zadzwoniłam. Pani powiedziała, że jak podpiszę umowę, która do mnie przyjdzie, to będą mi wyrabiać nową kartę. Kolejny raz upewniłam się, czy tu chodzi o A1, a pani odpowiedziała, że o EKUZ, a jak zapytałam ponownie o A1, powiedziała, że jest to potwierdzenie o złożenie ubezpieczenia w ZUS, a karta EKUZ, mówi mi, że jestem ubezpieczona. Zapytałam, czy w takim razie wszystko z moim ubezpieczeniem jest w porządku, na co otrzymałam odpowiedź, ze nie muszę się niczym martwić, bo wszystko jest ok. Czyli reasumując, na druk A1 fizycznie się w tej Firmie nie doczekam. Kolejne pytanie było o moje wyjazdy. Ja wyjeżdżam często, mam z reguły krótkie przerwy w domku, więc przekroczyłam te 183 dni w ciągu roku. Wyjeżdżam na umowę zlecenie, a wypłatę dostaję w większości w dietach, czyli nie jest to forma oddelegowania pracownika, a delegacji. Zapytałam, czy to nie rodzi jakiś konsekwencji. Odpowiedź - pani nie pracuje w trybie ciągłym, więc o żadnym przekroczeniu nie może być mowy. I tyle się dowiedziałam.
15 listopada 2013 11:38
Jak zwykle-bla,bla,bla i dalej nic z tego nie wynika.Ja druk A-1 ,pózno,bo póżno ale zawsze dostaję.
16 listopada 2013 00:30
ivanilia40

Niemiecki Finansamt na nikogo nie przymyka oka,i nie na agencjach spoczywa obowiązek rozliczenia się z przekroczenia 183 dni.Moja agencja bardzo tego terminu pilnuje,choć nie musi i żadna z opiekunek nie pracuje w Niemczech powyżej tego okresu,dlatego są wysyłane do innych krajów,np.do Ausrii czy do Szwajcarii.

moja firma tez tego pilnuje i deleguje tez do innych krajów.bo własnie chodzi o ten podatek tutaj
16 listopada 2013 00:35
kacha25

moja firma tez tego pilnuje i deleguje tez do innych krajów.bo własnie chodzi o ten podatek tutaj

:(:(:(:(:(:(
Tak poczytalam i koniec kropka,wracam do domu,a od nowego roku bede dla siebie szefem,i sama bede takich spraw pilnowala.
17 listopada 2013 19:29
Czytam ten wątek, i wiecie co dziewczyny, normalnie zostałam zapędzona w kozią du...Bo licząc metodą rok w przód i rok w tył, to zgodnie z orzecznictwem powinnam mieć rok przerwy. Normalnie szok.
17 listopada 2013 19:44
ivanilia40

Niemiecki Finansamt na nikogo nie przymyka oka,i nie na agencjach spoczywa obowiązek rozliczenia się z przekroczenia 183 dni.Moja agencja bardzo tego terminu pilnuje,choć nie musi i żadna z opiekunek nie pracuje w Niemczech powyżej tego okresu,dlatego są wysyłane do innych krajów,np.do Ausrii czy do Szwajcarii.

Wg mnie to Agencja musi wystawić druk abyśmy się mogli rozliczyć. Zamiast Pit 11 musi nam wystawić inny druk do rozliczenia w Niemczech. Pytałam się mojego niemieckiego kuzyna i w Niemczech tak jak u nas zakład pracy musi przesłać specjalny druk na podstawie którego się rozliczamy. Więc jeżeli firma jeszcze istnieje to nie ma problemu. Gorzej jak już np. padła :(
No a dziewczyny które mają własną działalość zarejestrowaną to oczywiście jak przekroczyły 183 dni muszą same brać sprawy w swoje ręce. Bo one są dla siebie zakładem pracy i muszą wszystko ogarnąć i się rozliczyć.
17 listopada 2013 20:21
MeryKy

Wg mnie to Agencja musi wystawić druk abyśmy się mogli rozliczyć. Zamiast Pit 11 musi nam wystawić inny druk do rozliczenia w Niemczech. Pytałam się mojego niemieckiego kuzyna i w Niemczech tak jak u nas zakład pracy musi przesłać specjalny druk na podstawie którego się rozliczamy. Więc jeżeli firma jeszcze istnieje to nie ma problemu. Gorzej jak już np. padła :(
No a dziewczyny które mają własną działalość zarejestrowaną to oczywiście jak przekroczyły 183 dni muszą same brać sprawy w swoje ręce. Bo one są dla siebie zakładem pracy i muszą wszystko ogarnąć i się rozliczyć.

To zanczy,ze jak ja,w roku 2013 przepracowalam 8 m-cy(wiecej niz 183 dni),musza mi doslac druk do Niemiec oprucz pitu-11?
Ja nie pracuje ciagiem,tylko  w sytemie 2 na 1 i co wtedy?Praca na umowe zlecenie,w momencie kiedy konczy mi sie kontrakt,juz nie pracuje,co wtedy?
Kurcze juz tak osiwialam,ze masakra:(
17 listopada 2013 20:24
Hogata i ja mam podobnie.Sama nie wiem,chyba trzeba bedzie firme przepytac? O matuchno:((
17 listopada 2013 20:27
wiewiorka

Hogata i ja mam podobnie.Sama nie wiem,chyba trzeba bedzie firme przepytac? O matuchno:((

:(:(:(:(:( I JUZ MAM STRESA aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
17 listopada 2013 20:36
Podatek jak podatek,ale ile to wyniesie?:((
17 listopada 2013 20:44
wiewiorka

:(:(:(:(:(
17 listopada 2013 20:46
hogata76

:(:(:(:(:(

!!!!!!!!:(((((((((((((((((((
17 listopada 2013 20:54
wiewiorka

8000 tys. Euro bez podatku.
Dziewczyny trzeba dopytać się Agencji bo w przepisach jest wyraźnie że nie można przekroczyć 183 dni. No i czy Agencje nas zgłaszają w Nieczech? Bo mają taki obowiązek.

Mnie się po prostu odechciewa pracy z Agencjami Oooo :(