Przepisy kulinarne

03 czerwca 2014 21:46
Dyśka

Zrobiłam dzisiaj kruche ciasto z truskawkami..............,tylko zapomniałam dodac proszek do pieczenia:)

J a do kruchego nie dodaję proszku dopieczenia.W kruchym cieście ważne są proporcje i  np.300g mąki, 200g masła,100g cukru i od zółtek zalezy jego kruchośc,z białkami nie przesadzać bo będzie twarde- słowa mojej Teściowej :Do babeczek kruchych dodaje trochę proszku, aby wyszły poza foremeczki. Udało sie ciasto bez proszku? 
04 czerwca 2014 09:07
michasia

J a do kruchego nie dodaję proszku dopieczenia.W kruchym cieście ważne są proporcje i  np.300g mąki, 200g masła,100g cukru i od zółtek zalezy jego kruchośc,z białkami nie przesadzać bo będzie twarde- słowa mojej Teściowej :Do babeczek kruchych dodaje trochę proszku, aby wyszły poza foremeczki. Udało sie ciasto bez proszku? 

Wszystkim smakowało,tylko nie mi:)
04 czerwca 2014 15:34
Dyśka

Zrobiłam dzisiaj kruche ciasto z truskawkami..............,tylko zapomniałam dodac proszek do pieczenia:)

O ja, ale mi smaka zrobiłas..... sezon na truskawki trwa, trzebaby rzeczywiscie cos z nich zrobic!
04 czerwca 2014 15:39 / 1 osobie podoba się ten post
Nie na truskawki,tylko na Erdbeere...
04 czerwca 2014 15:40
greenandy

Nie na truskawki,tylko na Erdbeere...

i to dwa razy.
04 czerwca 2014 15:41 / 4 osobom podoba się ten post
Już drugi rok jem tylko Erdbeere, a tak bym truskawek pojadła:)
04 czerwca 2014 15:42 / 2 osobom podoba się ten post
efka66

Już drugi rok jem tylko Erdbeere, a tak bym truskawek pojadła:)

no,no, bo truskawki to całkiem inny smak:)
04 czerwca 2014 15:46
Ja wracam do Pl pod koniec czerwca i sie zastanawiam,czy juz wtedy nie bedzie po ptokach,czyli po truskawkach.Ach te nasze targi i stragany śnią mi sie tu.
04 czerwca 2014 15:50 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

no,no, bo truskawki to całkiem inny smak:)

W tym roku własnie truskawki jadłam.Smak faktycznie inny.Słodsze i soczystsze:)
04 czerwca 2014 15:56 / 1 osobie podoba się ten post
Ten "kimon",to chyba literówka,każdemu może się trafić:)A pewnie chodzi o kumin-kminek.
04 czerwca 2014 16:02
tina 100%

Ten "kimon",to chyba literówka,każdemu może się trafić:)A pewnie chodzi o kumin-kminek.

A ciekawostka jest to , że ten kumin to choc ma popularna nazwę kminek , tym ,,polskim '' , znanym nam wszystkim kminkiem nie jest. To dwie rózne rosliny.
04 czerwca 2014 16:07
mozah aM

A ciekawostka jest to , że ten kumin to choc ma popularna nazwę kminek , tym ,,polskim '' , znanym nam wszystkim kminkiem nie jest. To dwie rózne rosliny.

A nie chodzi czasem o kmin rzymski?Nie znam tej przyprawy,przypomina chociaż smakiem i zapachem zwykły kminek?
04 czerwca 2014 16:16 / 4 osobom podoba się ten post
Powinnam napisac,ze z kreskami nie wymieniam pogladow.Tchorz jesteś - jaki masz właściwy nik na forum? Bawisz sie - to sie baw. Tez sie pobawie. Ile trzeba miec nienawiści w sobie opiekunko osob starszych,żeby swoj czas poświecac takiej skromnej osobie jak ja.Poświęciłas sie. Czytaj,czytaj moze cos w glowie oprocz glupoty innego zacznie kiełkowac.A jak nie wiesz co to głupota wpisz sobie w wyszukiwarke.
04 czerwca 2014 16:20
tina 100%

A nie chodzi czasem o kmin rzymski?Nie znam tej przyprawy,przypomina chociaż smakiem i zapachem zwykły kminek?

Tak - ale ja nie znam kuchni arabskiej. Chetnie próbuje jak mam okazje ale nie umiem gotowac tych potraw . Ale tez chetnie czytam co pisza te kolezanki , ktore arabskiej kuchni ,,w oryginale '' probowały.Stad o tym kminie rzymskim tylko słyszałam.
04 czerwca 2014 16:23
tina 100%