Ja robię m.in 3 rodzaje jajek nadziewanych-z pasta z wędzonego kurczaka,z pasta z tunczyka i z pasta z sardynek,albo wędz.łososia. Jaja na twardo,w poprzek na połówki,żółtko wybrac,wymieszac z podstawą dodac wg uznania przyprawy,tzn ja soli wcale nie daje,tylko pieprz i ziel pietruszke a do kurczaka gałkę muszkatołową tylko - wypełnic białka,dodac kleksika z majonezu,chrzanu,keczupu-zawsze daje wszystkiego potroszkę znaczy na kazde jajko co innego.Wędzonego kurczaka miele w maszynce do mięsa.Robie po 10 jaj z kazdym nadzieniem - na 7-8 osob wystarczająco. W rodzinie meża je sie w Lany Pon na sniadanie coś czego nigdzie nie widziałam -mianowicie barszcz czerwony z własnoreczniezrobionego kwasu buraczanego - z tego sie gotuje zupe dodajac do niej wszystko co zostalo z poprzedniego dnia z wedlin i mięsa ,pokrojone ,dużo białej kiełbas,na talerze dużo jaj na twardo ,zalewa sie tym barszczem i juz na talerzu wielkim kleksem smietany -mnie to nie smakuje bo jest bbb kwasne ale oni wszyscy sie zajadaja:) Ja w pon tradycyjnie na obiad robie zawsze biały barszczyk z jajem,biała kiełbaską i chrzanem. No i oczywiscie sałatki -zwykle 2 ,tradycyjna jarzynowa i ryżowa - ryż w zal. od il. osób 2-4 torebki,czerwona papryka,pieczarki,kukurydza,zielona pietruszka,pomidor bez skórki,przyprawa do kurczaka ,najlepiej czerwona przyprawa do mięs z Knorr lub z Winiar/w polskim sklepie można trafić/ Ryz ugotowac,ostudzic .piers kurczaka pokroic na małe kawaleczki,zalac mała il oleju i przyprawa wymieszac i odstawic,na wet na noc zeby sie porzadnie przegryzlo,potem podsmazyc na tym oleju i do ryzu,na tym samum oleju usmazyc pokrojone pieczarki,dodac do ryzu,dalej dodac papryke pokrojona drobniusienko,kukurydze,zile pietr,pomidory .wymieszac ,odstawivc.Innych przypraw nie dodaje.Czasem robie tak samo ale z marynowana papryka i pieczarkami i zamiast pomidora ogorek marynowany.smacznego:)