Wielkanocne przepisy

15 marca 2013 11:12

Czy macie jakieś sprawdzone,tradycyjne przepisy kulinarne na Wielkanoc?


Coś oprócz jajek?


A jeżeli "coś z jajek" - to co?


Gdzieś,kiedyś słyszałam,czytałam(?), o jakimś przepisie na jajka gotowane w obtłuczonych skorupkach,z octem? Zna ktoś?


Chętnie zapoznam się i wykorzystam przepisy na tegoroczną Wielkanoc.

15 marca 2013 11:44 / 1 osobie podoba się ten post

Ja robię m.in 3 rodzaje jajek nadziewanych-z pasta z wędzonego kurczaka,z pasta z tunczyka i z pasta z sardynek,albo wędz.łososia. Jaja na twardo,w poprzek na połówki,żółtko wybrac,wymieszac z podstawą dodac wg uznania przyprawy,tzn ja soli wcale nie daje,tylko pieprz i ziel pietruszke a do kurczaka gałkę muszkatołową tylko - wypełnic białka,dodac kleksika z majonezu,chrzanu,keczupu-zawsze daje wszystkiego potroszkę znaczy na kazde jajko co innego.Wędzonego kurczaka miele w maszynce do mięsa.Robie po 10 jaj z kazdym nadzieniem - na 7-8 osob wystarczająco. W rodzinie meża je sie w Lany Pon na sniadanie coś czego nigdzie nie widziałam -mianowicie barszcz czerwony z własnoreczniezrobionego kwasu buraczanego - z tego sie gotuje zupe dodajac do niej wszystko co zostalo z poprzedniego dnia z wedlin i mięsa ,pokrojone ,dużo białej kiełbas,na talerze dużo jaj na twardo ,zalewa sie tym barszczem i juz na talerzu wielkim kleksem smietany -mnie to nie smakuje bo jest bbb kwasne ale oni wszyscy sie zajadaja:) Ja w pon tradycyjnie na obiad robie zawsze biały barszczyk z jajem,biała kiełbaską i chrzanem. No i oczywiscie sałatki -zwykle 2 ,tradycyjna jarzynowa i ryżowa - ryż w zal. od il. osób 2-4 torebki,czerwona papryka,pieczarki,kukurydza,zielona pietruszka,pomidor bez skórki,przyprawa do kurczaka ,najlepiej czerwona przyprawa do mięs z Knorr lub z Winiar/w polskim sklepie można trafić/ Ryz ugotowac,ostudzic .piers kurczaka pokroic na małe kawaleczki,zalac mała il oleju i przyprawa wymieszac i odstawic,na wet na noc zeby sie porzadnie przegryzlo,potem podsmazyc na tym oleju i do ryzu,na tym samum oleju usmazyc pokrojone pieczarki,dodac do ryzu,dalej dodac papryke pokrojona drobniusienko,kukurydze,zile pietr,pomidory .wymieszac ,odstawivc.Innych przypraw nie dodaje.Czasem robie tak samo ale z marynowana papryka i pieczarkami i zamiast pomidora ogorek marynowany.smacznego:)

15 marca 2013 12:59

Dzięki Kasiu za te przepisy! Wypróbuję te jajka nadziewane,ale zrobię tylko z tuńczykiem i łososiem,wędzonego kurczaka tu nie uświadczę. To jeszcze raz się upewnię: Jajka ugotować na twardo,wyjąć z nich żółtka,zrobić z nich masę z wędzonym łososiem,ziel.pietruszką,a drugie - to samo,tylko tuńczyk(ja dam we własnym sosie,nie w oleju),i kleksnąć to soskiem zrobionym - z majonezu,chrzanu,keczupu? Ta barszczykowa zupa też musi być interesująca w smaku. pozdrawiam.

15 marca 2013 13:14 / 1 osobie podoba się ten post
Kiełbasa biała pieczona.
Kiełbasę białą surową ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać 1-2 łyżki smalcu, kilka ząbków czosnku i cebulę /mogą być małe, całe cebulki/. Zapiekać w piekarniku do zmięknięcia cebuli i czosnku.

Farsz do gotowanych jajek robię też z żółtek utartych z posiekanymi i podsmażonymi pieczarkami.
15 marca 2013 13:37
MAAATTTKKKOOO I COOORRRKKKOOO MISIEK !!! ...........i jeszcze kucharz ? Hm, moze bysmy sie tego no,.... nie chcialbys zaistniec na forum, jako moja ..dziesta ktoras milosc ? Plisssssss.
15 marca 2013 13:46
A Ty sobie myślałaś, że ja tak te moje ponad cztery lata "opiekunowania" przeleciałem na zupach z puszki i sosach Knorra?
Najlepszymi kucharzami na świecie są mężczyźni. Za to też trzeba ich kochać.
15 marca 2013 13:51 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

MAAATTTKKKOOO I COOORRRKKKOOO MISIEK !!! ...........i jeszcze kucharz ? Hm, moze bysmy sie tego no,.... nie chcialbys zaistniec na forum, jako moja ..dziesta ktoras milosc ? Plisssssss.

Misiek, lepiej się zgódź bo inaczej Cię hemoroidami postraszą ..... ;-))

15 marca 2013 13:58

A Ty sobie myślałaś, że ja tak te moje ponad cztery lata "opiekunowania" przeleciałem na zupach z puszki i sosach Knorra?
Najlepszymi kucharzami na świecie są mężczyźni. Za to też trzeba ich kochać.

No prosze, prosze, Ciebie tylko, lekko za\" uszkiem podrapac\", a juz Ci sie wydaje ze mistrzem patelni jestes?   Slyszalysta naszego forumowego amanta!?   Najlepsi kucharze, faceci?      A z czyim mlekiem wypiliscie te talenta, ha ? Tatusiowym !?       W mojej rodzinie prym w gotowaniu, wiodly, wioda i wiezc beda, KOBITKI. A Panu,  Panie Pluszowy,  niech sie w glowce nie przewraca po tych paru komplementach ! 

15 marca 2013 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
Oj, oj! Widzę, że chyba kogoś dopadło PMS.
Lepiej jak facet siedzi w domu z piwkiem przed TV i nie umie zrobić sobie kanapki?
Spadam, bo boje się hemoroidów.
15 marca 2013 14:34
Jeszcze tylko szybki przykład.
Fundacja Klubu Szefów Kuchni w Polsce
Założyciele fundacji:
Karol Okrasa
Dariusz Struciński
Robert Sowa
Jerzy Pasikowski
Jarosław Walczyk
Marek Widomski
Wiesław Bober
Grzegorz Labuda
Mirosław Drewniak
Rafał Targosz
Waldemar Hołówka
Zbigniew Kurleto
Marcin Budynek
Kurt Scheller
Theofilos Vafidis
Giancarlo Russo
Pozostali członkowie:
Bożena Sikoń
Adam Chrząstowski
Andrzej Bałdyga
Łukasz Pielak
Artur Pijanowski
Konrad Birek
Joseph Seeletso
Krzysztof Wojtal
Łukasz Konik
Tomasz Król
Mirosław Bobrowski
Tomasz Deker...
15 marca 2013 14:51
Ja nie mam nic do mezczyzn kucharzy, Misiek. Nie twierdze tez, ze nie ma w srod facetow super kucharzy !!! Pewnie, ze lubie faceta w kuchni, najlepiej w fartuszku, a pod nim nic. Ale, prosze nie wmawiaj, ze mezczyzni i tylko mezczyzni sa najlepszymi kucharzami. Prawda, jest, ze ten zawod stal sie od pewnego czasu modny wsrod facetow. Moja szkola sasiadowala z technikum gastronomicznym, pamietam, ze na 28 uczniow w klasie bylo 2-3 chlopakow, mowilismy na gastronomik, szkola zenska.
15 marca 2013 14:55
Noo to macie samych panów...mój mąż też gotuje,ja tego specjalnie nie lubie...
15 marca 2013 16:07
Diakonka

Dzięki Kasiu za te przepisy! Wypróbuję te jajka nadziewane,ale zrobię tylko z tuńczykiem i łososiem,wędzonego kurczaka tu nie uświadczę. To jeszcze raz się upewnię: Jajka ugotować na twardo,wyjąć z nich żółtka,zrobić z nich masę z wędzonym łososiem,ziel.pietruszką,a drugie - to samo,tylko tuńczyk(ja dam we własnym sosie,nie w oleju),i kleksnąć to soskiem zrobionym - z majonezu,chrzanu,keczupu? Ta barszczykowa zupa też musi być interesująca w smaku. pozdrawiam.

Zamiast kurczaka wędzonego mozna uzyć szynki.A kleksiki -nie sosik tylko na 1 jajo taki kleksik na nastepne inny:)

15 marca 2013 16:16

Kiełbasa biała pieczona.
Kiełbasę białą surową ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać 1-2 łyżki smalcu, kilka ząbków czosnku i cebulę /mogą być małe, całe cebulki/. Zapiekać w piekarniku do zmięknięcia cebuli i czosnku.

Farsz do gotowanych jajek robię też z żółtek utartych z posiekanymi i podsmażonymi pieczarkami.

Ja odwrotnie tzn pieczarkowe kapelusze nadziewam masa z nózek pieczarkowych ,jaj na twardo,1-2 surowe jaja,pietruszka ,sol,pieprz i zapiekam w piekarniku na blaszce ,pod koniec posypuje startym ,żółtym serem.Mniamuśne:)


 


I przykro mi to mówić drogie kolezanki ale zgadzam się z Miskiem ,że faceci też potrafia nieźle kucharzyć:)Ja gotuję dobrze,nie chwalac sie ale wysiadam przy bigosie,grochówce,śledziach i wielu innych potrawach jakie serwuje mój mąż.Koleżanki syn  w wieku 10 lat robił takie pierogi ,ze szok!!!!!!!


Ale wiadomo ,że zdarzaja sie też  tacy faceci i kobiety co to nawet wode na herbate potrafia przypalic:):):)

15 marca 2013 19:29
A propos gotowania Miśka.Wróciłam ze dwa tygodnie temu ze szteli gdzie opiekunami byli panowie ja byłam pierwszą kobietą .Te dwie kaleki które miałam pod opieka bardzo się ucieszyły że wreszcie coś im ugotuje oprócz zup z puszek i innych gotowców.Tak samo jak i znam kobiety które nie potrafia gotować tak i to dotyczy mężczyzn.Jak ktoś chce to coś tam zawsze upichci.Moja mama była szefowa kuchni a uczyła sie od szefa -mężczyzny.