Ulubiony przez Niemców Spargiel

26 maja 2013 09:32
Witam co sądzicie o ulubionym przez Niemcow Spargielu. Moze ja tylko nie czuje  smaku, nawet ze sosem, to dla mnie żadna rewelacja. Oni są zachwyceni.
26 maja 2013 09:36
Przyznam się szczerze że ja też nie wiem czym oni się zachwycają ja tam wolę naszą fasolkę szparogową,smaczna.
26 maja 2013 09:43
A ja akurat bardzo lubie,hmmmmm,ja w ogole lubie chyba wszystkie warzywa,pod kazda pstacia - gotowane,parowane,swieze.
26 maja 2013 10:35
barbara54

Witam co sądzicie o ulubionym przez Niemcow Spargielu. Moze ja tylko nie czuje  smaku, nawet ze sosem, to dla mnie żadna rewelacja. Oni są zachwyceni.

Wlazuj na wątek kuchenny -tam o szparagach pogadamy:)
26 maja 2013 10:50 / 2 osobom podoba się ten post
Tak sie zachwycają, już takich znawców udają, a nie potrafia ich przygotować.
Moja księżna pani kupiła trzy pęczki. dwa schowała od razu do zamrażarki. jeden pozwoliła mi przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. szparagi z szynką. Zrobiłam, ale wyszło tego troche mało, więc ona sama to zjadła. Na drugi dzień wyjęła te zamrożone i myślała, że to będzie jak wczoraj. A tu niewypał. zjadła te szparagi z masłem . Okropność. Zimne szparagi i masło . I och, ach. ile to ona ich najadła w lokalach. Nabieram coraz większego obrzydzenia. Do wszystkiego tutaj.A najbardziej to mnie przerażają te opakowania z serem, z wędliną kładzione na stół, do tego z pięć słoików dżemu w których grzebią swoimi nożami. I tak w kółko, stół- lodówka, stół- łodówka.
Mało eleganckie i mam wrażenie że zaraz wszyscy będą mieli rozwolnienie. :(
26 maja 2013 13:05 / 2 osobom podoba się ten post
Tak ogólnie, to Spargel, a nie Spargiel:) I ja tam nie lubię. Niestety mój dziadek się tym zajada, no i zjem, bo znowu mnie nie odrzucają, ale smak jakiś taki dziwny, niemal go nie ma. Przygotowuję je tak, jak podała Kasia63 w innym wątku (punkt 1), ale to i tak szczególnie mnie nie zachwycają.
26 maja 2013 16:46 / 1 osobie podoba się ten post
Wichurra - plusa Ci dałam za SPARGEL:),z moim niemieckim to się nie chciałam wychylać:):):)bo wiedziałam ,że któraś z Was wyłapie:):):)
26 maja 2013 19:50
ja lubie spargels i moja frau tez. lecker, lecker !
26 maja 2013 19:53
A co to jest?:)
26 maja 2013 20:19
lecker=smaczne?
26 maja 2013 20:37 / 1 osobie podoba się ten post
No to wiem, ale Spargels mnie zastanawia:)
26 maja 2013 20:55 / 1 osobie podoba się ten post
Mnie też - może to tak z angielska miało być?Spargels,Kartoffels i Schinkens:):):)
04 czerwca 2013 11:00
Witam,wszyskie kolezanki,co lubia i nie lubia szparagi,ja akurat lubie i jadlam tu w wieloma postaciami,ale jedzenie ich od 2 tygodni to chyba lekka przesada,starczy mi chyba na caly rok,a tak bym zjadla mlodych polskich ziemniakow z koperkiem ,kapusty mlodej zasmazanej i moze byc kotlet schabowy,no ale coz to tylko marzenia!!!,pozdrawiam
04 czerwca 2013 20:39
goma te dwa tygodnie to pikus.
Ja jadlam przez 2miesiace,coprawda tylko w niedziele.Chociaz bardzo lubie szparagi,to obieranie 2kg strasznie mnie irytowalo:)
05 czerwca 2013 01:43
goma44

Witam,wszyskie kolezanki,co lubia i nie lubia szparagi,ja akurat lubie i jadlam tu w wieloma postaciami,ale jedzenie ich od 2 tygodni to chyba lekka przesada,starczy mi chyba na caly rok,a tak bym zjadla mlodych polskich ziemniakow z koperkiem ,kapusty mlodej zasmazanej i moze byc kotlet schabowy,no ale coz to tylko marzenia!!!,pozdrawiam

Witaj... szparagi odtoksyczniaja organizm... dla nerek wysmienite... i pozbedziesz sie wszelkich kamieni... nie wiem czy to tylko mit... Niemcy jednakowoz wierza i wlasnie w czasie ich wysypu ok. 1,5 miesiaca trwajacy...szczegolnie duzo ich jedza.... Lubie i jem pod kazda postacia... i raczej codziennie... zdarza sie... ze co drugi dzien:))) widocznie maja cos co potrzebuje moj organizm... zajrze do wujka G... moze tam znajde odpowiedz....
 
 "Szparagi zawierają między innymi saponiny oraz cholinę, która korzystnie wpływa na układ nerwowy i woreczek żółciowy. Nazwa roślina jest związana z inną substancją czynna jaką jest asparagina, obok niej występują tu flawony, cukry, proteiny, arginina. To nie wszystko! Szparagi są bogate w witaminy (A, z grupy B, C, E)oraz substancje mineralne i makroelementy- głównie potas, wapń, magnez, fosfor a z mikroelementów zawierają krwiotwórczy arsen. Ponadto w tych zielonych pędach znajdziemy także kwasy- bursztynowy i inne."
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką prywatności.