Placki ziemniaczane z musem jabłkowym pdp , ja z twarogiem .

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym pdp , ja z twarogiem .
Dziś miałam wolne od garów . Stery przejęła córka .
brukselka na masełku ziemniaki i chyba karkówka pieczona z morelą i śliwką w środku całkiem smaczne .
Zostało nam na jutro jeszcze . :balans:
Dziś babcia ma lepszy dzień ....
U mnie jak i u Dorotee dziś wołowina, ale w postaci szatobriandów- czyli steków wołowych na francuską modę. Ze stekami to jest tak, że wyczucie jest potrzebne ponieważ zamiast soczystego mięska, otrzymamy podeszwę :) Sos bernaise do steków odchudziłam- zamiast żóltek i smietanki wspomogłam się jogurtem greckim w wersji niskokalorycznej. Wina nie da się niczym zastąpić i nie należy tego robić. Nie wytrzymałabym jakbym smaku nie podkręciła pieprzem. Dzisiaj to był zielony pieprz.
Do tego sałata z pomidorkami koktajlowymi i z sosem truskawkowo-musztardowym. Ziemniaki pieczone z rozmarynem do tego. Do obiadu czerwone wytrawne wino. W domu jestem- mogę :-)
Klasycznie to się schab tak przyrząda, ale można i karkówkę. Jeżeli ktoś ma dobre wyczucie smaku to kulinarny eklektyzm całkiem dobrze wychodzi.
Poezja , kusisz:-)
Na dodatek jestem cwana, bo steki wołowe przyrządza się szybciej od rolad, dlatego nie goszczą często na moim stole choć je uwielbiam...
Byłabym złodziejką pomysłów, jeślibym nie zaznaczyła , że sos truskawkowo-musztardowy jest z autorskiego przepisu synowej jednej z moich Pdp.