Co dzisiaj gotujesz na obiad? 13

25 listopada 2018 18:05 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Na dodatek jestem cwana, bo steki wołowe przyrządza się szybciej od rolad, dlatego nie goszczą często na moim stole choć je uwielbiam...
Byłabym złodziejką pomysłów, jeślibym nie zaznaczyła , że sos truskawkowo-musztardowy jest z autorskiego przepisu synowej jednej z moich Pdp. 

Że mnie kucharka hmnm, ale lubię się bawić w kuchni , jak są środki. Kiedyś jadłam sos malinowo musztardowy. Ja lubię używać wszelakich musztard smakowych. Małe a drogie  niestety.
26 listopada 2018 11:57 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

U mnie jak i u Dorotee dziś wołowina, ale w postaci szatobriandów- czyli steków wołowych na francuską modę. Ze stekami to jest tak, że wyczucie jest potrzebne ponieważ zamiast soczystego mięska, otrzymamy podeszwę :) Sos bernaise do steków odchudziłam- zamiast żóltek i smietanki wspomogłam się jogurtem greckim w wersji niskokalorycznej. Wina nie da się niczym zastąpić i nie należy tego robić. Nie wytrzymałabym jakbym smaku nie podkręciła pieprzem. Dzisiaj to był zielony pieprz.
Do tego sałata z pomidorkami koktajlowymi i z sosem truskawkowo-musztardowym. Ziemniaki pieczone z rozmarynem do tego. Do obiadu czerwone wytrawne wino. W domu jestem- mogę :-)

A ten sosik truskawkowo-musztardowy ? Poproszę o względną instrukcję 
26 listopada 2018 14:58 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

A ten sosik truskawkowo-musztardowy ? Poproszę o względną instrukcję :gotowanie:

Rezepta prosta. Z mrożonych truskawek tez wychodzi. Truskawki blendujesz z musztardą, octem balsamicznym i odrobiną miodu i paroma kroplami oliwy z oliwek. Można dodac chili, ale niekoniecznie. Ciekawym akcentem jest czosnek jeżeli kto lubi.
26 listopada 2018 15:57 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Rezepta prosta. Z mrożonych truskawek tez wychodzi. Truskawki blendujesz z musztardą, octem balsamicznym i odrobiną miodu i paroma kroplami oliwy z oliwek. Można dodac chili, ale niekoniecznie. Ciekawym akcentem jest czosnek jeżeli kto lubi.

W malinowej wersji brano sok malinowy, był pewnie trochę płynniejszy niż z całych truskawek.
26 listopada 2018 18:24
Jutro frykadele, ziemniaki i buraczki+dla babci zapas z zamrażarki cos alla tomatten suppe
26 listopada 2018 19:30
Na mroźne wieczory polecam widzionke:suszony chleb, czosnek, trochę masła i soli.Zalewamy to wszystko pokruszone i rozdrobnione wrzątkiem, dodajemy masła i solimy troszkę.Pychotkaa później herbatkę z imbirem,mandarynka i skórką z cytryny
26 listopada 2018 20:19 / 1 osobie podoba się ten post
Elka40

Na mroźne wieczory polecam widzionke:suszony chleb, czosnek, trochę masła i soli.Zalewamy to wszystko pokruszone i rozdrobnione wrzątkiem, dodajemy masła i solimy troszkę.Pychotka:glodny:a później herbatkę z imbirem,mandarynka i skórką z cytryny:cheers:

Ty po tej widzince to na Śląsk nie przyjeżdżaj ;) Wodzionka - miła Pani , wodzionka !!! Orginalna absolutnie nie z masłem ale skwarkami a w wersji light : z niewielką ilościa smalcu i pieprz i maggi . 
26 listopada 2018 20:34
Aniabeznazwy

Ty po tej widzince to na Śląsk nie przyjeżdżaj ;) Wodzionka - miła Pani , wodzionka !!! Orginalna absolutnie nie z masłem ale skwarkami a w wersji light : z niewielką ilościa smalcu i pieprz i maggi . :-)

No przez to bo jo Bastard To może skorygujewodzionka po podlasku
27 listopada 2018 06:55
Ziemniaki kiełbaski białe i surowka
Jutro będzie gulasz z piersi z warzywami z ryżem chyba i sałatkę do tego a na czwartek zupa warzywna .
27 listopada 2018 08:06
Zupa gulaszowa z papryką .Będzie na dwa dni i tyle. Nie mam nastroju na gotowanie. 
27 listopada 2018 08:36 / 1 osobie podoba się ten post
Też zupa z zielonej fasolki na wolowinie
27 listopada 2018 08:40
Ewelina645

Ziemniaki kiełbaski białe i surowka
Jutro będzie gulasz z piersi z warzywami z ryżem chyba i sałatkę do tego a na czwartek zupa warzywna . :gotowanie::zajeta:

I prawie cały tydzień rozplanowany? 
27 listopada 2018 08:44
To takie wstępne kalkulacje . Dziś już wtorek szybko leci dzień za dniem .
27 listopada 2018 08:56
Ewelina645

To takie wstępne kalkulacje . Dziś już wtorek szybko leci dzień za dniem .:tanczy:

Ja już tylko dwa tygodnie tutaj stacjonuje. I odliczam te dni i zaglądam w kalendarz. Oby tylko się na grudzień karta przełoży to już do 12 mi zleci. Już się nie moge doczekać. 
27 listopada 2018 10:09
Dusia1978

Ja już tylko dwa tygodnie tutaj stacjonuje. I odliczam te dni i zaglądam w kalendarz. Oby tylko się na grudzień karta przełoży to już do 12 mi zleci. Już się nie moge doczekać. :radosc:

Ja też czekam  na grudzień ja mam 20 wyjazd hihi zleci