Ogrodnictwo

04 lutego 2025 07:29 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Oj,to ja już ich raczej nie zobaczę :-(:hihi:

Kto wie Gusiu .Po żniwach  zmienisz zdanie  
08 lutego 2025 10:17 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko,tak wystarczy cz jeszcze coś przyciąć?
08 lutego 2025 17:56 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

To są dwie?
 Już się pogubiłam 

08 lutego 2025 17:57 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

To są dwie?
 Już się pogubiłam 

Nie,jedna, wrzucałam osobno dwa zdjęcia ,a one się tak jakoś przytuliły 
08 lutego 2025 18:00 / 1 osobie podoba się ten post
Pomoc forum1

Temat dla ogrodników i działkowców. Przeniosłem posty z "Na wyjeździe 2".

Dziękuję . Może da się jeszcze te o gotowaniu do jednego kotła wrzucić?
08 lutego 2025 18:02 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

To są dwie?
 Już się pogubiłam 

Te długie gałązki skróć jeszcze o połowę 
Za pierwszym cięciem cudu nie osiągniesz 

08 lutego 2025 18:16 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

To są dwie?
 Już się pogubiłam 

Te długie gałązki skróć jeszcze o połowę 
Za pierwszym cięciem cudu nie osiągniesz 

Dzięki ,tak zrobię 👍
08 lutego 2025 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Zgadza się. Też mam hortensje. Badyle zostawiam na zimę . 

Najlepiej zostawić. Te kwiaty są łatwe w uprawie tylko trzeba dać im przestrzeń. Co roku można je podlać nawozem z pokrzyw. W dużych supermarketach budowlanych mają dostępne mieszanki naturalne do odżywienia krzewów i kwiatów.
18 lutego 2025 09:19 / 1 osobie podoba się ten post
Nie ma o doniczkowych to będzie razem i tu i tu zielono .

Czytam ciągle o nadprzyrodzonej  mocy nawozu do roślin kwitnących ze skórki banana .Zrobiłam takowy przed dwoma tygodniami i chce go dzisiaj zastosować .
Wiem , że te porady internetowe należy przez drobne sito przesiać , ale..... spróbuję.
Ktoś  , coś , może wie w tej sprawie ?

13 marca 2025 14:05 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko,tak wyglądają hortensje z młodymi już listkami. Jest ich więcej,ale wszystkie podobne. Nie wiem jaki to "art"😃wszystkie kwitną na różowo do ciemnego czerwonego 
13 marca 2025 14:10
A to te, które ją mocno ciachnęłam, mówisz że nie zakwitną?
Oj, będą się inni ,nieświadomi moich ogrodniczych zapędów,dziwić co się z nimi stalo
13 marca 2025 14:15
A z tych to coś jeszcze będzie?

13 marca 2025 14:26 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nie ma o doniczkowych to będzie razem i tu i tu zielono .

Czytam ciągle o nadprzyrodzonej :-) mocy nawozu do roślin kwitnących ze skórki banana .Zrobiłam takowy przed dwoma tygodniami i chce go dzisiaj zastosować .
Wiem , że te porady internetowe należy przez drobne sito przesiać , ale..... spróbuję.
Ktoś  , coś , może wie w tej sprawie ?

Próbowałam podobną,internetową odżywką ratować orchideę. Ryż,woda,skórki banana,odstawianie,przecedzanie itd,itd. Na filmiku ledwo żyjące orchidee w jakiś cudowny sposób wypuszczały "dziesiątki" nowych pędów i obsypywały się kwieciem 
Tutaj orchidea,pielęgnowana przez dwa miesiące ściśle wg wskazówek ,wczoraj wylądowała w bio . Nie udało mi się jej uratować. Albo coś nie tak zrobiłam ,albo to wszystko pic na wodę 
13 marca 2025 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Mleczko,tak wyglądają hortensje z młodymi już listkami. Jest ich więcej,ale wszystkie podobne. Nie wiem jaki to "art"😃wszystkie kwitną na różowo do ciemnego czerwonego 

Na moje oko to ogrodowe .  niepotrzebnie  obcielas .
Weź te suszki kwiatowe odłam przy samej nasadzie . Jeśli jest ogrodnik niech je przesądzi do gruntu a w donicach posadz bratki .W donicach też mogą rosnąć tylko wymagają opieki 
Trzeba utrzymać wilgoć , zasilić . W gruncie lepiej dają sobie radę . 
A że czerwone ,?  Bo rosną w ziemi o odczynie zasadowym.   Barwę hortensji można zmienić.
13 marca 2025 14:34 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Próbowałam podobną,internetową odżywką ratować orchideę. Ryż,woda,skórki banana,odstawianie,przecedzanie itd,itd. Na filmiku ledwo żyjące orchidee w jakiś cudowny sposób wypuszczały "dziesiątki" nowych pędów i obsypywały się kwieciem :-)
Tutaj orchidea,pielęgnowana przez dwa miesiące ściśle wg wskazówek ,wczoraj wylądowała w bio :-(. Nie udało mi się jej uratować. Albo coś nie tak zrobiłam ,albo to wszystko pic na wodę :oczko:

Odnośnie storczyków to na 100 % lepiej je przesuszyć niż przelać . Mam i kwitną na potęgę w dodatku mają kejki. Zasilam od wiosny nawozem do kwitnących tylko skromna dawka . Teraz w jednej donicy jakiś pęd wyrasta i czekam, co z tego będzie ,bo takiego cudaka jeszcze nie miałam .