Na wyjeździe #3

14 listopada 2013 16:22
Asik

Moja droga...powiedz cos więcej na ten temat ..prosze pięknie. Bo o ile mi wiadomo to trzeba miec meldunek.

z góry zastrzegam,że jestem w trakcie załatwiania i nie wiem jaki będzie efekt.W AT trzeba mieć
-zaświadczenie o zameldowaniu w AT
-zaświadczenie, że pracujesz tzn u mnie,że mam firmę
-akt urodzenia dziecka
-zaświadczenie o wspólnym zameldowaniu z dzieckiem ( dotyczy mam pracujących za granicą, a dziecko w domu w PL)
-zaświadczenie, że nie pobierasz zasiłku z opieki w PL ani twój mąż jeśli takowy występuje
- jesli występuje, także akt małżeństwa
- jak mąż nie zyje, akt zgonu
- jeśli dziecko jest pełnoletnie,zaświadczenie,że kontynuuje naukę
i wypelnia się wniosek BH1 tu już na miejscu  ( Familienbeihilfe) i wysyła do Finanzamtu właściwego dla obecnego twego miejsca zamieszkania.
Ja mam gewerbe w AT, więc zatrudnienie na tamtejszych warunkach.
Nie wiem jak to wygląda w przypadku umowy zlecenie przy zatrudnieniu w polskiej agencji.
Oczywiście dokumenty z PL muszą być poświadczone przez tłumacza przysięgłego w jęz niemieckim.
U mnie  koszt tlumaczenia wyniosl około 200zł.
Wszystkie dokumenty oprócz zaświadczenia o zameldowaniu są w Polsce wydawane bezplatnie.Najdłużej czeka się na zaświadczenie z ZUS bo wysyłają pocztą ( ?!!)

Miesięcznie jest to około 150 euro na dziecko
Pierwsze dziecko: 105,40 €od 3 roku życia: 112,70 €od 10 roku życia: 130,90 €od 19 roku życia: 152,70 €Przy dwójce dzieci: + 12,80 €Przy trójce dzieci: + 25,50 € (za dziecko)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Familienbeihilfe - austriacki zasiłek rodzinny

W Austrii, podobnie jak w Niemczech, dużą wagę przywiązuje się do finansowej pomocy rodzicom w wychowywaniu dzieci. Państwo wypłaca świadczenie w postaci zasiłku rodzinnego, które jest uzależnione przede wszystkim od wieku posiadanych dzieci. Bardzo ważną rzeczą i godnym podkreślenia faktem jest to, że wysokość zasiłku rodzinnego wzrasta wraz z ilością dzieci, a dochody rodziców nie mają tutaj wpływu na wypłatę świadczenia (nie ma granicy dochodowej!). Familienbeihilfeotrzymuje się co drugi miesiąc, aż do rozpoczęcia pracy zawodowej dziecka, jednakże nie dłużej niż do ukończenia przez nie 25 roku życia. Zasiłek wypłaca się z reguły matce dziecka (warunkiem jest prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego przez rodziców) chyba, że zostanie złożony wniosek o wypłatę świadczenia dla ojca. Zgoda matki jest w takim wypadku obligatoryjna. W przypadku gdy rodzice żyją osobno, to prawo do pobierania świadczenia ma ta osoba, u której mieszka dziecko. Zasiłek rodzinny nie jest wypłacany na dzieci, które odbywają zasadniczą służbę wojskową lub służbę zastępczą.
Zasiłek rodzinny (wcześniej nazywany Kinderbeihilfe) jest finansowany z funduszy przeznaczonych na politykę rodzinną Środki te są pozyskiwane od pracodawców, którzy ustawowo zobowiązani są wpłacać określoną sumę na poczet wypłaty zasiłku rodzinnego.
Osoby mające prawo do zasiłku rodzinnego w Austrii :• obywatele Austrii• obywatele UE/EOG oraz obywatele Szwajcarii• obywatele państw trzecich, którzy przebywają w Austrii na podstawie dokumentu uprawniającego ich do stałego pobytu w Austrii• osoby ze statusem uchodźcy na podstawie ustawy AsylumPrawo do zasiłku rodzinnego dla dziecka lub dzieci przysługuje osobom posiadającym stałe miejsce pobytu w Austrii  i żyją z dzieckiem w tym samym gospodarstwie domowym. O zasiłek rodzinny może starać się  każda osoba spełniająca powyższe warunki.
Austriacki zasiłek rodzinny przysługuje :
a) na wszystkie dzieci, które nie ukończyły 18 roku życia,
b) na dzieci, które ukończyły 18 lat, przysługuje zasiłek wtedy, gdy znajdują się one w trakcie nauki zawodu, studiów oraz przeszkoleń,
c) dzieciom powyżej 18 roku życia, które ukończyły kształcenie i szkolenie zawodowe, od 01.03.2011  nie przysługuje prawo do świadczeń rodzinnych - nawet gdy są one zarejestrowane jako bezrobotne.
Okres otrzymywania austriackiego zasiłku rodzinnego na dziecko :
•  Od 1 Lipca 2011 zostało wprowadzone ograniczenie wiekowe zasiłku rodzinnego. Wraz z nową regulacją zasiłek rodzinny przysługuje dzieciom, które nie ukończyły 24 roku życia
• Jeśli spełnione są określone warunki, zasiłek rodzinny może być wypłacany do 25 roku życia.
• W okresie od ukończenia nauki przez dziecko i podjęcia dalszego kształcenia zawodowego przysługuje prawo do zasiłku rodzinnego, pod warunkiem, że dziecko nie ukończyło 24 rok życia.
• Na dorosłe dzieci, które studiują, przysługuje prawo do świadczeń rodzinnych pod warunkiem, że planowany okres studiów i pozytywne wyniki uzyskane w nauce zostały przedłożone urzędnikom i o nie zostały uzupełnione akta sprawy.
Zasady przyznawania austriackiego zasiłku rodzinnego osobom do 25 roku życia :
• Jeśli zostanie przedłożone zaświadczenie o trwającym kształceniu się w zawodzie  lub o odrabianiu służby cywilnej.
• Jeżeli studentka urodziła dziecko lub w dniu jej 24 urodzin była w ciąży.
• Jeśli studia trwają  przez co najmniej 10 semestrów, a zostały  rozpoczęte w roku kalendarzowym, w którym dziecko miało 19 lat (przy zachowaniu minimalnego okresu studiów aż do ukończenia studiów).
• Jeśli pełniona dobrowolna pomoc w ramach wolontariuszu została zakończona w państwie (w Austrii)  jako miejscu działań.
W niektórych przypadkach nie obowiązuje limit wieku dziecka i austriacki zasiłek rodzinny można otrzymać nawet na zupełnie dorosłe dziecko, które wcale nie pobiera nauki. Jednak ustawodawca bardzo sztywno określił zasady, według których rodzicom przysługuje świadczenie bez zachowania jakiegokolwiek limitu wieku dziecka.W przypadku gdy mamy do czynienia z dzieckiem będącym upośledzonym w stopniu trwałym, to wobec takiego dziecka nie stosuje się ograniczeń wiekowych, o ile kalectwo dziecka wystąpiło przed jego 21 urodzinami lub w trakcie nauki zawodu przed 25 urodzinami (włącznie do czerwca 2011 r.: do 27 urodzin).
Źródło: Familienbeihilfe
14 listopada 2013 16:29
Emilia i Polneta bardzo wam dziekuje :))
14 listopada 2013 16:30
Asik

Emilia i Polneta bardzo wam dziekuje :))

Mi nie ma za co - Asik, jak Twoje "biurowe" sprawy, czy sie wyklarowalo ?

W poniedzialek dostane liste dokumentow, jakie mam zdobyc, to napisze wiecej.
14 listopada 2013 16:43
emilia

Znam te klimaty z autopsji. Mieszkalismy w miescie, wyjechalismy na wies.
No nie wiem, jak u Ciebie z oplatami za prad, u nas po redukcji i analizie spadlo z prawie 400 zl/miesiac na ok. 250-280 zl/miesiac, do tego gaz z butli - ok. 65 zl/miesiac, woda - ok. 30-40 zl/miesiac, smieci - bodajze 30 zl/miesiac, oplaty za TV i telefon+net+komorki ponad 200 zl/miesiac, a jeszcze oproznianie szamba, ale to sasiad zalatwia za 50 zl (1x w m-cu)
Za opal - w tym roku przeszlismy na wegiel, ktory jest wydajniejszy i przy nowym co cieplej w domku - ok. 0,5 tony/miesiac = ok. 350-400 zl, zalezy od kosztow przywozu.
Tez na miejscu nie ma nic, zadnego sklepu, poczty, do miasteczka 10 km, wiec samochod niezbedny, bo komunikacja panstwowa lezy i kwiczy.
Doszlismy do wniosku, ze nasza mlodsza, w przypadku, kiedy zostalaby sama tutaj - zwyczajnie sobie nie poradzi, juz nie mowie o finansach, lecz o pracy zwiazanej z mieszkaniem na wsi - latem trzeba u nas wykaszac trawe, bo jest jej duzo i rosnie jak zwariowana, zima - odsniezaanie, zeby przejsc do stodoly-garazu, do skladu z opalem. Albo placic, jak przyjezdza plug gminny do odsniezania drogi. Moj slubny tez mowi, ze nie da rady co 2 - 3 tygodnie wchodzic na dach, zeby komin wyczyscic, pilnowac, co trzeba gdzie naprawic, poprawic, remontowac.
Mam nadzieje, ze Twoje miejsce jest lepsze, a wyjechalismy z miasta ze wzgledu na corke (AZS), mieszkamy od 1999 roku, teraz czas na zmiany...

E troche nizsze opłaty tak butla gazu starcza tak na około 4 miesiace,150 podatek roczny 150 za swiatłoco drugi miesiac, za wode nie placimy legalnie osrodek monaru udostepnił pobor z szambo raz na rok wystarczy mam duze a nas tylko dwie w tamtym roku poszło mi 1000zł na opał zima mam eko piec i eko grosik kupuje drzewno na rozpałke,tv telef,net komurka tak jak u ciebie !! ale zima jest strasznie jak mowisz u mnie od głownej szosy 300 metwo wjechac do wiski ale zima tragedia no i reszta niedogodnosici, ale w miescie ile bym zapłaciła za tyle metro? sama juz nie wiem w głowie mi sie miesza:)))
14 listopada 2013 16:51 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

E troche nizsze opłaty tak butla gazu starcza tak na około 4 miesiace,150 podatek roczny 150 za swiatłoco drugi miesiac, za wode nie placimy legalnie osrodek monaru udostepnił pobor z szambo raz na rok wystarczy mam duze a nas tylko dwie w tamtym roku poszło mi 1000zł na opał zima mam eko piec i eko grosik kupuje drzewno na rozpałke,tv telef,net komurka tak jak u ciebie !! ale zima jest strasznie jak mowisz u mnie od głownej szosy 300 metwo wjechac do wiski ale zima tragedia no i reszta niedogodnosici, ale w miescie ile bym zapłaciła za tyle metro? sama juz nie wiem w głowie mi sie miesza:)))

Oj zaplacilabys duuzo:(Oczywiscie zalezy czy w centrum,czy na obrzezach,tak czy inaczej nie malo:(
14 listopada 2013 16:57
Moze nie w temacie ale czytaliscie co sie stalo w Jankowie Przygodzkim (wielkopolska) ? Mam nadzieje ze nikt z nas tu na wyjezdzie nie ma tam bliskich lub tam nie mieszka.Straszna tragedia
14 listopada 2013 17:10
ORIM

Moze nie w temacie ale czytaliscie co sie stalo w Jankowie Przygodzkim (wielkopolska) ? Mam nadzieje ze nikt z nas tu na wyjezdzie nie ma tam bliskich lub tam nie mieszka.Straszna tragedia

:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:((:( Przykre i smutne:(:(:(
14 listopada 2013 17:31
emilia

Mi nie ma za co - Asik, jak Twoje "biurowe" sprawy, czy sie wyklarowalo ?

W poniedzialek dostane liste dokumentow, jakie mam zdobyc, to napisze wiecej.

Nie wyklarowało ale jutro dzwonie do twojej pani bo dałam im wymówienie ;) Ale napisze jeszcze do ciebie na meila :)
14 listopada 2013 17:37 / 1 osobie podoba się ten post
Tali

Barbarella! Miłego spacerku!

W przyszłym tygodniu myślę, że się spotkamy, bo będę miała autko do dypozycji! :DDDDDDDDDD
Buziole!

Dzięki Tali, spotkałam się dzisiaj z Izą.
Cieszę się, że z mieszkaniem się udało:)
Trzymaj się:))))
14 listopada 2013 20:18 / 1 osobie podoba się ten post
wikil

o kurcze
a jak jak głupia się nim smaruje, myślałam nawet ze pomaga!
jutro poszukam w sklepie czegoś z neutrogeny bo faktycznie zawsze dobrze na mnie działały ich kremy i pomadki

Wiki, ja polecam czerwony z Garniera,
z syropem z klonu, tylko kucze nie wiem czy w DE jest.

Ten jest do bardzo suchej i zniszczonej skóry.
Od laT tylko tego uzywam.
Goi wszystkie ranki i super sie wchłania zostawijać taka wartewke ochronna.
14 listopada 2013 21:08 / 1 osobie podoba się ten post
ale się uchachałam :))))))))))))     jeśli przelałaś na moje, to ja podwójnie uchachana :))))))))))))))))))))))
14 listopada 2013 21:13
scarlet

Wiki, ja polecam czerwony z Garniera,
z syropem z klonu, tylko kucze nie wiem czy w DE jest.

Ten jest do bardzo suchej i zniszczonej skóry.
Od laT tylko tego uzywam.
Goi wszystkie ranki i super sie wchłania zostawijać taka wartewke ochronna.

ja tez uzywam czerwonego GARNIERA do bardzo suchej skóry polecam niezawodny wchlania sie szybko niezostawia tłustego filmu na skorze:)skóra sie niebłyszczy a jest nawilzona.polecam w 100%.tyle ze wiem ze niewszystkim on podpasuje kazdy ma inna skóre
14 listopada 2013 21:17
Czy w De można kupić maść witaminową ?
14 listopada 2013 21:22 / 3 osobom podoba się ten post
Tali

A tak w ogóle to witajcie!

Nie wiem czy słyszeliście, ale ok 11 rano spadł mi kamień z serca!!!
Jupiiiiiiiiiiiiiiii!!! Dogadałam się z kobitką i mam mieszkanko!!!!!!!

Wyjaśniłyśmy sobie wszystko i moja przyjaciółka Niemka tak poprowadziła rozmowę, że babeczka zgodziła się na kompromis i nie będę ponosiła nie wiadomo jakich kosztów w związku z pobytem mojego Kochanie!

Ona miała ogromne problemy z poprzednią wynajmującą, która brała od niej rzeczy nie mówiąc jej o tym i sprowadziła swojego brata do siebie, z którym ponoć też były problemy... ale się dogadałyśmy i było ok.
Akurat my jesteśmy tak spokojni i wychowani, że nie będzie z nami miała problemów!

Ale się cieszę!
Jupiiiiiiii!

To teraz wiem ,czemu u mnie tak szyby zadrzały, to chyba musiał być głaz!!!!!

A task powaznie, widzisz jak Ci sie wszystko po kolei układa, anioły czuwaja.
Jak Ty im ,tak one Tobie.

Przesyłam Ci jednego , aby stale miał Cie w opiece.

14 listopada 2013 21:26 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Scarlet, czyta się tak, jak zwykłą książkę. Z podświetleniem, to tak, jakbyś miała latareczkę tylko na strony książki. Dla mnie nie wygodne.

I decyzja zapadła.
Do końca roku muszę!!!! mieć.