Na wyjeździe #3

14 listopada 2013 15:46
Sówka

W drodze do Polskich opiekunek

No ale ci staruszkowie,to jeszcze sa HOHO:)
14 listopada 2013 15:47 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Benitka, a jak to jest z tym podswietleniem , nie przekadza jego brak ?
  W jakich warunkach można czytać?

Właśnie kusi mnie ta wersja , bo ma przyciski,
ja jakos nie mam przekonania do ekranów dotykowych.

Scarlet, czyta się tak, jak zwykłą książkę. Z podświetleniem, to tak, jakbyś miała latareczkę tylko na strony książki. Dla mnie nie wygodne.
14 listopada 2013 15:50
emilia

W sprawie skory - rece: jest jeszcze w aptekach w DE - bez recepty - Linola Fett, testowalam, moja mlodsza tez, bardzo dobra na rece spierzchniete.

A mnie dzisiaj sie humor poprawil !
Dostalam info z mojego biura rachunkowego, ze Kindergeld mi sie nalezy !!! Hip, hip, hurra, bo wlasnie od tego miesiaca w PL juz nie mamy rodzinnego, jako, ze za 2012 mamy "za duze dochody", zostal nam tylko dodatek pielegnacyjny, nawet doplata do biletu autobusowego (do szkoly i z powrotem), zostaly "zabrane", tacy "bogaci" jestesmy...
I mam dwie nowe propozycje pracy, tez w CH, a za oknem sloneczko sie pokazalo i sie ciesze !!!

Mi tez rodzinne juz nie przysluguje,przekroczylam dochod o jakies 5 zl:(
Tez jestesmy bogaci,ze HOHO:(Az chyba zostane Filantropem,bo i tak nie wiem co z pieniedzmi robic:)
14 listopada 2013 15:51
Wy się śmiejcie, a cały czas reklamują tutaj w TV rewelacyjne taniutkie domy starców w PL czy na Węgrzech I taki dziadek z babcią mogą mieć pokój z widokiem na Balaton.Więc jak komuś brakuje Hildy czy Adolfa i rzucania kapciem, może się zatrudnić w takim Altesheimie,ale obawiam się,że zarobki są w złotówkach na żenująco niskim poziomie Tak więc Tournee rolatorkiem po Polsce jest możliwe.;-)
14 listopada 2013 15:54
Dziewczyny ja zlożyłam wniosek w AT o kindergeld.Tu nie ma znaczenia ile zarabiasz, tylko czy masz dziecko.A moje dziecko jest dorosłe, ale się uczy i to wystarczy.Tyle,że trochę papierów trzeba zgromadzić.Ciekawostka....USC wystawia teraz europejskie akty urodzenia czy małżeństwa i nie trzeba wydawać kasy na tłumaczenie.Niestety tylko tam się umiędzynarodowili.
14 listopada 2013 15:54 / 1 osobie podoba się ten post
Tali

A tak w ogóle to witajcie!

Nie wiem czy słyszeliście, ale ok 11 rano spadł mi kamień z serca!!!
Jupiiiiiiiiiiiiiiii!!! Dogadałam się z kobitką i mam mieszkanko!!!!!!!

Wyjaśniłyśmy sobie wszystko i moja przyjaciółka Niemka tak poprowadziła rozmowę, że babeczka zgodziła się na kompromis i nie będę ponosiła nie wiadomo jakich kosztów w związku z pobytem mojego Kochanie!

Ona miała ogromne problemy z poprzednią wynajmującą, która brała od niej rzeczy nie mówiąc jej o tym i sprowadziła swojego brata do siebie, z którym ponoć też były problemy... ale się dogadałyśmy i było ok.
Akurat my jesteśmy tak spokojni i wychowani, że nie będzie z nami miała problemów!

Ale się cieszę!
Jupiiiiiiii!

Zapamiętaj na przyszłość : nadzieja umiera ostatnia :))))
14 listopada 2013 15:55
Polneta

Wy się śmiejcie, a cały czas reklamują tutaj w TV rewelacyjne taniutkie domy starców w PL czy na Węgrzech I taki dziadek z babcią mogą mieć pokój z widokiem na Balaton.Więc jak komuś brakuje Hildy czy Adolfa i rzucania kapciem, może się zatrudnić w takim Altesheimie,ale obawiam się,że zarobki są w złotówkach na żenująco niskim poziomie :-)Tak więc Tournee rolatorkiem po Polsce jest możliwe.;-)

Kiedys rozmawialam o tym z synem mojej PDP i wiesz co??????????????????
Powiedzial,ze oddal by mame do takiego Heimu w Pl.,ale dla Niego za daleko,zeby odwiedzac matke.Gdyby mieszkal przy granicy,tak by zrobil.Az mnie zatkalo:O:O:O:O
14 listopada 2013 15:57
hogata76

Mi tez rodzinne juz nie przysluguje,przekroczylam dochod o jakies 5 zl:(
Tez jestesmy bogaci,ze HOHO:(Az chyba zostane Filantropem,bo i tak nie wiem co z pieniedzmi robic:)

a mnie nie przysługuje, bo ja stara i syn przekroczył 29 lat , hahahahaha.....................
14 listopada 2013 15:59
kaska_45

bede Cie podtrzymywala na rękach z Polski:)na duchu mialo byc:)na ile tym razem?

tylko na 3 tyg:)
14 listopada 2013 15:59
Polneta

Dziewczyny ja zlożyłam wniosek w AT o kindergeld.Tu nie ma znaczenia ile zarabiasz, tylko czy masz dziecko.A moje dziecko jest dorosłe, ale się uczy i to wystarczy.Tyle,że trochę papierów trzeba zgromadzić.Ciekawostka....USC wystawia teraz europejskie akty urodzenia czy małżeństwa i nie trzeba wydawać kasy na tłumaczenie.Niestety tylko tam się umiędzynarodowili.

No wszystko fajnie,tyle ,ze ja pracuje w Polskij firmie:(I mi sie kindergeld nie nalezy:(
14 listopada 2013 16:00
Polneta

Moja droga...powiedz cos więcej na ten temat ..prosze pięknie. Bo o ile mi wiadomo to trzeba miec meldunek.
14 listopada 2013 16:06
No widzisz hogata76 jakbyś mu zaproponowała,że jak będzie przyjeżdżał to go przenocujesz, to może by się skusił :-DDD
14 listopada 2013 16:09 / 1 osobie podoba się ten post
Polneta

No widzisz hogata76 jakbyś mu zaproponowała,że jak będzie przyjeżdżał to go przenocujesz, to może by się skusił :-DDD

No jakby mi zaplacil minimum 1200 e,to nawet pelne wyzywienie bylabym w stanie zagwarantowac.Oczywiscie musialby przyjezdzac raz w miesiacu i maksymalnie na 3 dni:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
14 listopada 2013 16:12
Asik

Moja droga...powiedz cos więcej na ten temat ..prosze pięknie. Bo o ile mi wiadomo to trzeba miec meldunek.

Byc moze w AT, w DE - nie trzeba, trzeba w DE podatki placic, a ja ten warunek spelniam !
14 listopada 2013 16:12
Aneta48

czesc jestem od roku opiekunka w Niemczech 8 lat pracowalam w Austrii jak na razie to udaje mi sie trafiac na fajne miejsca z rodzinami bywa roznie obecnie jestem w Ubersee wprost cudowna miejscowosc i najwazniejsze super rodzina.Mam tylko troszke problem z podopieczna ma depresje i poczatki demencji nie raz trudno sie z nia dogadac tlumaczy sie jak dziecku niby rozumie ale za pol godzinki wszystko zapomina i brak mi tu znajomych internet nie zastapi kontaktu z drugim czlowiekiem-chyba dopada mnie jesienna nostalgia pozdrawiam wszystkich na portalu

hej - na forum jest kilka dziewczyn pracujących w Austrii,może jest któas blisko Ciebie:)Nie daj sie nostalgii.Internet moz ei nie zastąpi tak do końca ale jednak jest:)Co byśmy biedulki bez niego zrobiły?:):):)