Na wyjeździe #3

14 listopada 2013 21:30
bieta

Czy w De można kupić maść witaminową ?

Zapytaj w aptece o RETINOLI PALMITAS -  to nazwa międzynarodowa,powinien być niemiecki odpowiednik.Nie kupowałam nigdy tu i nie wiem jaka ma nazwę niemiecką choc najprościej byłoby SALBE mit Vit.A:)
14 listopada 2013 21:32
wielkie dzięki
14 listopada 2013 21:32
ORIM

Moze nie w temacie ale czytaliscie co sie stalo w Jankowie Przygodzkim (wielkopolska) ? Mam nadzieje ze nikt z nas tu na wyjezdzie nie ma tam bliskich lub tam nie mieszka.Straszna tragedia

Orim,
właśnie pisałam w poskarzyjkach, to 3 km od mojego domu.

Własnie ogladam TVPINFO , dwuletnia dziewczynka poparzona w śpiaczce farmakologicznej.
Boze , niech przezyje.
14 listopada 2013 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
w pl jest masc z wit A sama ja mam kosztuje grosze i jest bardzo dobra polecam
14 listopada 2013 21:35
to, że w Pl można kupić to wiem (sprawa groszowa), ale chodziło mi o kupienie tutaj w Niemczech.
14 listopada 2013 21:36
scarlet

Orim,

Własnie ogladam TVPINFO , dwuletnia dziewczynka poparzona w śpiaczce farmakologicznej.
Boze , niech przezyje.

O jejku:(
To jest naprawde tragedia,ja czytalam wczesniej o tym ,jak ORIM napisal informacje:(
Boze,niech to malenstwo przezyje:(I Ci ludzie,cale dobytki swojego zycia potracili:(Ehhhhhhhhhhhh:(
14 listopada 2013 21:52 / 1 osobie podoba się ten post
Andrejka , może podam Ci mój nr konta?
Jak już tak szalejesz......
14 listopada 2013 21:54 / 2 osobom podoba się ten post
Aneta48

czesc jestem od roku opiekunka w Niemczech 8 lat pracowalam w Austrii jak na razie to udaje mi sie trafiac na fajne miejsca z rodzinami bywa roznie obecnie jestem w Ubersee wprost cudowna miejscowosc i najwazniejsze super rodzina.Mam tylko troszke problem z podopieczna ma depresje i poczatki demencji nie raz trudno sie z nia dogadac tlumaczy sie jak dziecku niby rozumie ale za pol godzinki wszystko zapomina i brak mi tu znajomych internet nie zastapi kontaktu z drugim czlowiekiem-chyba dopada mnie jesienna nostalgia pozdrawiam wszystkich na portalu

Hej - zamienilaś piekna Austrie na Niemcy?w Austrii mieszkancy są milsci.Tak ja odczułam.Te problemy z Twoja podopieczną to sie dopiero zaczną.Musisz sie przyzwyczaić jak do porannej toalety,że powtarzac będziesz wielokrotnie,bo jak sama twierdzisz - zapomina.Potrzeba duzo cierpliwosci i umiejetnosci zajecia jej czymś.Jak dobra Stella popracuj nad pdp bo zapewne wrocisz tam.Napiszę Ci jakie ja dzisiaj znalazlam zajecie dla mojej Pani,dalam jej kilka par rekawiczek,zeby dobrala pary,ale jedną schowałam.Spedzila sporo czasu ukladajac je i gdyby były wszystkie trwalo by to krotko,ale cos jednak nie pasowalo przekladala raz po raz i cos bylo nie tak.Podlozyłam pozniej tę brakujaca - była bardzo zadowolona ze sie udalo wszystkie dopasować.A i czas szybciej zlecial i też z korzyscia dla pdp.
14 listopada 2013 22:00 / 1 osobie podoba się ten post
To ja kotke,powtarzam malutka kotke wzme i bede Ja kochala jak Wszystkich domownikow:)Bede Matka Chrzesta:)
14 listopada 2013 22:04
A trzymaj,u mnie slowo drozsze pieniedzy:)

Najdrozszy i najlepszy szampan:) My damami jestesmy,a nie bywamy,a ja dorzuce truskawki i kawior,zeby dla kazdego cos dobrego bylo:)
14 listopada 2013 22:10 / 3 osobom podoba się ten post
scarlet

Orim,

Boze , niech przezyje.

Najgorsze w tym to to ze jak wszystko ugasza i skoncza sie deklaracje prominentow to ty ludzi pozostawia samy sobie.Szlag mnie trafia na cos takiego.Bedzie jak z powodzianami
14 listopada 2013 22:13 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Najgorsze w tym to to ze jak wszystko ugasza i skoncza sie deklaracje prominentow to ty ludzi pozostawia samy sobie.Szlag mnie trafia na cos takiego.Bedzie jak z powodzianami

Wyczytalam propozycje jednego z internautow,ze powinni dostac takie odszkodowania ja rodzinych tych,ktorzy zgineli w Smolensku.
14 listopada 2013 22:19 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Dokładnie, ja o tym samym pomyśłałam jak ogladam te wszyskie gadajace głowy.
Za tydzień wszyscy zapomną.

Rozmawiałam dzis z przyjaciólką /tą , której te fajki zarekwirowali/ Ona jest z tej wsi.
Jak sie spaliła 10 lat temu, to jedynie na sasiadów mogła liczyć, okoliczne wsie sie zbierały aby jej pomóc,
to wsparcie było bezcenne, spaliło jej się wszystko.
Od miasta było symboliczne wsparcie.
14 listopada 2013 22:21 / 1 osobie podoba się ten post
Andrejka,
kurier juz  jedzie, tylko musieli tira wynająć.
Ja szybko działam.
14 listopada 2013 22:21 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Wyczytalam propozycje jednego z internautow,ze powinni dostac takie odszkodowania ja rodzinych tych,ktorzy zgineli w Smolensku.

To tego internaute ponioslo ze ho ho.Dostana 5000 zl i powiedza ze przeciez mogli sie ubezpieczyc.Ci co sa ubezpieczeni to okaze sie ze nie od wybuchu gazociagu.I beda musieli sie ciagac po sadach z jakas firma ktora akurat odpowiada za ten odcinek tego gazociagu.Firma ma na etacie prawnikow a ci ludzie bez dachu nad glowa i bez srodkow do zycia beda musiel slono placic za kazda rozprawe panu adwokatowi.Wiec wiekszosc zrezygnuje zakasa rekawy i zacisnie zeby i ze lzami w oczach bedzie odbudowywac swoje domostwa