07 października 2015 15:32 / 1 osobie podoba się ten post
agrafkaMnie tylko to martwiło, że ten preparat może się dostać do oka. Poza tym, różnie ludzie reagują na leki i kosmetyki. Jednemu może nic nie być, a drugi będzie żałował zakupu. Przekopałam Internet i wyczytałam o przypadkach odbarwienia tęczówki, zaburzenia w widzeniu, podrażnieniu oczu (opuchlizna, czerwony obrzęk na powiekach). Sama myślałam, żeby kupić tę odżywkę i używać przed ślubem, żeby nie doklejać sztucznych rzęs. Na większe wyjścia, jakieś 2-3 razy do roku tak robię, ale nie lubię tego. Trochę mnie uspokoiłaś Tina, ale chyba najrozsądniej jest kupić np. próbkę, użyć i zaobserwować czy nie dzieje się nic złego. Jeśli będzie w porządku, można dalej używać, jeśli nie, odstawić.
No może się przypadkiem dostać, ale w takiej dawce nie powoduje ani odbarwienia tęczówki, ani czego innego. U mnie w przypadku jak mnie się ręka przy aplikacji omsknęła, to odżywka nie spowodowała niczego innego, jak chwilowego podrażnienia, a może to było i dlatego,ze dziabnęłam się w oko przypadkiem. Skutki uboczne o których piszesz odnoszą się do bimatoprostu zawartego w kroplach do oczu, a tam jest dawka o wiele wyższa, a te zaburzenia widzenia, to są przejściowe, występujące w pierwszych dniach regularnego przyjmowania takich kropli. Zresztą skutki uboczne występujące z rózną częstotliowścią i w różnym nasileniu, zależą od wielu czynników. Zdrowemu człowiekowi ta odżywka nie powinna zaszkodzić, no chyba, że wywoła reakcję alergiczną, bądź podrażnienie, ale wtedy należy odstawć, a najlepiej, jak pisałaś wcześniej wypróbować.