Umowa zlecenie

27 sierpnia 2014 10:51 / 3 osobom podoba się ten post
klaine

Dziekuje za odpowiedz.Tak w umowie jest to okreslone i jest to okres 2tygodni.Ale rozchodzi mi sie o to czy moge ja rozwiazac po powrocie z DE.Czy jeszcze bedac tutaj?obawiam sie tego ze gdy wroce i zloze wypowiedzenie bede musiala jechac nastepny raz

mozesz to zrobic zaraz po powrocie uwzgledniajac 2 tyg wypowiedzenia a w ciagu tego czasu nikt Cie przeciez do wyjazdu nie zmusi....... mozesz rowniez wyslac to z Niemiec jezeli chcesz zeby to sie szybko odbylo bo planujesz np wyjazd z inna fima
27 sierpnia 2014 10:56 / 1 osobie podoba się ten post
klaine

Dziekuje za odpowiedz.Tak w umowie jest to okreslone i jest to okres 2tygodni.Ale rozchodzi mi sie o to czy moge ja rozwiazac po powrocie z DE.Czy jeszcze bedac tutaj?obawiam sie tego ze gdy wroce i zloze wypowiedzenie bede musiala jechac nastepny raz

Tak jak Magdalena napisala ,nikt Cie nie zmusi do nastepnego wyjazdu .Wysylasz wypowiedzenie umowy zlecenia i .....tyle.Zaczynasz nowy rozdzial .
27 sierpnia 2014 11:33 / 1 osobie podoba się ten post
klaine

Witam wszystkim.Mam pytanie odnosnie wypowiedzenia umowy zlecenia z moja firma.Jestem pierwszy raz na takim wyjwzdzie i tak pracujac.Umowe mam do konca roku i gdy tylko zjade do Pl chce dac wypowiedzenie.Napiszcie prosze czy lepiej to zrobic po przyjezdzie do Pl czy bedac jeszcze tutaj?Obawiam sie ze gdy wroce ibwypowiem umowe firma powie ze tonza pozno i bd musiala jechac nastepny raz.Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam

Niezależnie od tego na jaki okres zawarta jest taka umowa,masz prawo ją w każdej chwili wypowiedzieć zachowując podany okres wypowiedzenia.Czyli np.wracasz z D 1.09. i wypowiadasz umowę z dniem 14ego/2 tygodniowy okres wypowiedzenia/Nie masz ani obowiązku tlumaczyć w wypowiedzeniu dlaczego ,ani też nikt nie ma prawa zmusic Cię do nastepnego wyjazdu.To ,ze umowa jest do konca roku nie znaczy ,że wypowiedzieć jej nie możesz.
Nieco inaczej by to wyglądało gdybys chciala w trakcie wykonywania pracy w D./danego zlecenia/,z jakiegoś powodu przerwac prace i wracać-wowczas równiez zachowujesz 14 dniowy czas wypowiedzenia ale powinnas podac powód-chyba ze sa to przyczyny zyciowe/rodzinne-wtedy firma często idzie na rękę i dzis wypowiadasz i dziś wyjezdzasz/choproba w rodzinie ,śmierć ,inne zdarzenie losowe/
27 sierpnia 2014 11:50 / 1 osobie podoba się ten post
Dziekuje bardzo za wyczwrpujaca odpowiedz.Pozdrawiam
27 sierpnia 2014 13:49 / 3 osobom podoba się ten post
klaine

Dziekuje bardzo za wyczwrpujaca odpowiedz.Pozdrawiam

Kleine, jest jeszcze taka mozliwosc, ze po powrocie do Pl piszesz wypowiedzenie za porozumieniem stron z data rozwiazania umowy, jaka Tobie odpowiada (oczywiscie nie wsteczna). Wtedy nie musisz przestrzegac juz tych dwoch tygodni. Tak mnie ostatnio poinformowala pani z kadr z mojej agencji. Te dwa tygodnie sa przewaznie po to, zeby agencje mialy czas znalezc zastepstwo, jezeli wypowiadasz umowe, bedac w De.
27 sierpnia 2014 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
Rowniez dziekuje
29 sierpnia 2014 11:22
Witam ,

Mam pytanie. Moja firma chce podpisac umowę zlecenie na 1 rok. Ja chcialabym podpisac umowe tylko na dane zlecenie (2msc) juz mowie dlaczego. Idzie okres zimowy, swiateczny. Bedzie wiecej ofert pracy na zastepstwo ( na 1msc) i frimy pewnie beda roznie placily, jedna wiecej, druga mniej i nie chcialabym sie zamykac do tej 1 firmy i czekac na oferte "swiateczna", ktorej w sumie moze dla mnie nie byc. A tak jak skonczy sie umowe za te 2msc, to bede wolna i bede mogla podpisac umowe z kim chce. A jak bede miala na 1 rok, to nie bede mogla jej podpisac z konkurencja.
29 sierpnia 2014 11:34
agamalaga

Witam ,

Mam pytanie. Moja firma chce podpisac umowę zlecenie na 1 rok. Ja chcialabym podpisac umowe tylko na dane zlecenie (2msc) juz mowie dlaczego. Idzie okres zimowy, swiateczny. Bedzie wiecej ofert pracy na zastepstwo ( na 1msc) i frimy pewnie beda roznie placily, jedna wiecej, druga mniej i nie chcialabym sie zamykac do tej 1 firmy i czekac na oferte "swiateczna", ktorej w sumie moze dla mnie nie byc. A tak jak skonczy sie umowe za te 2msc, to bede wolna i bede mogla podpisac umowe z kim chce. A jak bede miala na 1 rok, to nie bede mogla jej podpisac z konkurencja.

Nie czytałas wyżej-nawet jak podpiszesz na rok to możesz po zakończeniu danego zlecenia bez żadnych konsekwencji wypowiedzieć.Nie ma przymusu żadnego ,żebyś byłaz  jedna firma zwiazana i nie ma tez tak ,ze firma Cie może zmusić do podpisania tej rocznej umowy.Zawsze możesz odmówić ,bez podania przyczyny-chcesz podpisac na jedno zlecenie i już!
29 sierpnia 2014 11:35
dziekuje
29 sierpnia 2014 11:37
agamalaga

Witam ,

Przy umowie zlecenie, nie ma przeszkód mieć podpisanych kilka umów.
29 sierpnia 2014 11:53
ale to by byly firmy konkurencyjne, a jak czytalam niektore wasze wypowiedzi, to w umowie jest lojalka
29 sierpnia 2014 12:45
agamalaga

ale to by byly firmy konkurencyjne, a jak czytalam niektore wasze wypowiedzi, to w umowie jest lojalka

Dopóki nie przeczytasz swojej umowy to nie będziesz wiedziała, co ona zawiera. Generalnie wpisywanie tych lojalek uważam za niezgodne z Ustawą o zakazie konkurencji. No, ale o wyjaśnienia musisz pytać podczas podpisywania umowy.
29 sierpnia 2014 13:06 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Przy umowie zlecenie, nie ma przeszkód mieć podpisanych kilka umów.

Ja mam podpisane umowy w trzech firmach.
Składki są odprowadzane z tej w której akutalnie pracuje.

29 sierpnia 2014 14:06

Ogłoszenia firm w innym dziale. Moderator

29 sierpnia 2014 14:46 / 2 osobom podoba się ten post
agamalaga

Firma ,która podsuwa Ci do podpisania umowę zawierającą tzw.lojalkę nie jest w ogóle godna uwagi.Pracownik nie jest niewolnikiem,no i taka firma nie działa zgodnie z prawem.Lojalki stosuje sie ,owszem ,ale w wielkich korporacjach a nie w branży opiekunkowej.