27 sierpnia 2014 11:33 / 1 osobie podoba się ten post
klaineWitam wszystkim.Mam pytanie odnosnie wypowiedzenia umowy zlecenia z moja firma.Jestem pierwszy raz na takim wyjwzdzie i tak pracujac.Umowe mam do konca roku i gdy tylko zjade do Pl chce dac wypowiedzenie.Napiszcie prosze czy lepiej to zrobic po przyjezdzie do Pl czy bedac jeszcze tutaj?Obawiam sie ze gdy wroce ibwypowiem umowe firma powie ze tonza pozno i bd musiala jechac nastepny raz.Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam
Niezależnie od tego na jaki okres zawarta jest taka umowa,masz prawo ją w każdej chwili wypowiedzieć zachowując podany okres wypowiedzenia.Czyli np.wracasz z D 1.09. i wypowiadasz umowę z dniem 14ego/2 tygodniowy okres wypowiedzenia/Nie masz ani obowiązku tlumaczyć w wypowiedzeniu dlaczego ,ani też nikt nie ma prawa zmusic Cię do nastepnego wyjazdu.To ,ze umowa jest do konca roku nie znaczy ,że wypowiedzieć jej nie możesz.
Nieco inaczej by to wyglądało gdybys chciala w trakcie wykonywania pracy w D./danego zlecenia/,z jakiegoś powodu przerwac prace i wracać-wowczas równiez zachowujesz 14 dniowy czas wypowiedzenia ale powinnas podac powód-chyba ze sa to przyczyny zyciowe/rodzinne-wtedy firma często idzie na rękę i dzis wypowiadasz i dziś wyjezdzasz/choproba w rodzinie ,śmierć ,inne zdarzenie losowe/