Przy umowie zlecenie, nie ma przeszkód mieć podpisanych kilka umów.
Przy umowie zlecenie, nie ma przeszkód mieć podpisanych kilka umów.
jeszcze jedno pytanie, udało mi się w końcu skontaktować z Panią Agatą, która poinformowała mnie,że w umowie zlecenie nie ma informacji ,ze będę ubezpieczona i nie ma obowiązku mnie ubezpieczać. Dodam,że w pierwszym tygodniu poinformowała mnie telefonicznie,ze wystąpiła już o A1, teraz mi mówi ,ze ona nie musi na umowie cywilnej odprowadzać żadnych składek. Ze mam sobie zjechać kiedy chcę ją to już nie interesuje.
jeszcze jedno pytanie, udało mi się w końcu skontaktować z Panią Agatą, która poinformowała mnie,że w umowie zlecenie nie ma informacji ,ze będę ubezpieczona i nie ma obowiązku mnie ubezpieczać. Dodam,że w pierwszym tygodniu poinformowała mnie telefonicznie,ze wystąpiła już o A1, teraz mi mówi ,ze ona nie musi na umowie cywilnej odprowadzać żadnych składek. Ze mam sobie zjechać kiedy chcę ją to już nie interesuje.
To znaczy, że mogę pracować w kilku firmach? A co z ZUS ?
Ty jak wrócisz do Polski to sprawdź w ZUS / weź z soba umowę / czy odprowadzali jakiekolwiek składki . Jak nie , a masz taką wolę to od razu na miejscu zgłoś , że firma nie odprowadzała składek . Zaboli ich to mocno - bedą musieli twoje składki uzupełnić , zapłacić karę a jeżeli chodzi o wynagrodzenie - to jak w ustalonym przez umowę terminie nie otrzymasz wynagrodzenia , poleconym z potwierdzeniem odbioru piszesz do nich wezwanie do zapłaty / musi być dokładnie podane kiedy była wymagany umową termin zapłaty , kwota + odsetki ustawowe i termin , który wyznaczasz do dokonania zapłaty , wpisz 14 dni/ Jak zapłaty nie będzie to wchodzisz na stronę e-sądu w Lublinie , czytasz instrukcje , wypełniasz krótki i prosty formularz pozwu , postepujesz z dokumentami tak ja jest w instrukcji i wysyłasz pozew. Zapewniam cię , że sprawę jak masz umowe , wezwanie do zapłaty i brak kasy na koncie to sąd bardzo szybko wyda wyrok w trybie nakazowym . Trzeba oczywiście zapłacić ale jak do pozwu dołączysz wyliczone odsteki ustawowe to nie dołozysz nic do tego . Musisz miec tylko jeden dokument na ręce . Poświadczenie rodziny / czyli tego kogoś kto z agencja podpisywał umowę - nie innej osoby !!! , że pracowałaś od dnia do dnia . Poświadczenie twowje pracy będzie w języku niemieckim / przetłumaczysz za grosze w Polsce / i wystarczy , że będzie napisane dwa -trzy zdania : Pani taka a taka w dniach od ... do wykonywała w ..... pełny adres pracę jako Haushalthilfe na podstawie umowy z Firmą taką a taką / pełna nazwa i adres firmy / Tyle .
No właśnie problem w tym,ze firma nie odesłala mi podpisanej uwomy. Tak wiem, jestem głupia, ale nigdy nie miałam z tym problemu wyjeżdżając z innymi firmami zawsze w ciągu kilku dni dostawałam umowę i kartę EKUZ. mam na mailu potwierdzenie i jak już przelali mi część wynagrodzenia,to jednozanczne z tym,ze taka umowa obowiązuje. Kontaktowałam się z niemieckim pośrednikiem i on mówi,że oni dostają karty A1, ze to jest jego potwierdzenie ,ze opiekunki są ubezpieczone (swoją drogą ma tylko 5 opiekunek z tej firmy). Mi Pani Agata powiedziała,że inne opiekunki same załatwiają sobie ubezpieczenie.
a jak to jest z tym A1,czy jak polska firma dostarczy taki dokument niemieckiej agencji, to przeciez nie jest to dowód na to,ze jestesmy ubezpieczone?
Owszem , jest to dowód. Poza tym na druku A1, jest adres podopiecznego, gdzie wykonujemy zlecenie.
Jako samodzielny przedsiębiorca, otrzymałam druk A1 w ZUS w 3 egzemplarzach, 2 wzięłam ze sobą, jeden do NFZ, drugi do Niemiec, 3 po podpisaniu został w Zusie i nastepnie ZUS wysłał go do Niemiec.
A skąd mnie to wiedzieć? Ja wiem jakie są procedury, bo sama taką A1 załatwiałam wielokrotnie, podobnie jak pracując przez firmę kiedyś, również A1 miałam od firmy.Podawałam juz wielokrotnie jakie są procedury i warunki, żeby się ubiegać o ten dokument i dostać go, tak pracując na swojej działalnosci jak i przez firmę. Powtarzać się więc nie będę. Ostatnio podałam również podstawę prawną, wraz z iuterpretacją przepisów dotyczących tych warunków. Nie wiem jak to jest mozliwe, że sa panie pracujące na cześciach etatu, lub na najnizszej krajowej i ponoć te A1 dostają. Ale jak piszą , że mają, to chyba mają, a czy to oryginalne czy sfałszowane to juz nie moja sprawa, ani nie moja bajka!