Umowa zlecenie

16 września 2014 16:07 / 1 osobie podoba się ten post
Jeszcze jedna uwaga, kazda z Pań, może, ba powinna, udać się do swojego oddziału ZUS , przynaleznego do swojego miejsca zamieszkania, utworzyc sobie internetowe konto osobiste i mieć wgląd bezpośredni do wszystkich wpłat składek, wypłąt zasiłków i takich tam innych. To nic nie kosztuje, dostaje się w ZUS login, hasło ( potem mozna sobie zmienić )
i już widzimy, czy firma opłaca nam składki, w jakiej wysokości itd...... Ponadto mozna również zadzwonić na infolinie do ZUS i tam można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć, u żródła! Bo czasami to jak jedna pani, drugiej pani......to moga wyjsc grube przekłamania, a to sa jednak dość powazne sprawy, bo dotyczące naszej przyszłości.
Ja takie konto mam utworzone i bardzo sobie chwalę.
16 września 2014 21:00
czy któraś z Was pracowała dla pośrednika na 2 umowach? Na jednej umowie są usługi opiekuńcze, a druga to działania marketingowe, szkolenia. Dlaczego wynagrodzenie dzielone jest na dwie firmy?
17 września 2014 00:17
Aniak

Ty jak wrócisz do Polski to sprawdź w ZUS / weź z soba umowę / czy odprowadzali jakiekolwiek składki . Jak nie , a masz taką wolę to od razu na miejscu zgłoś , że firma nie odprowadzała składek . Zaboli ich to mocno - bedą musieli twoje składki uzupełnić , zapłacić karę a jeżeli chodzi o wynagrodzenie - to jak w ustalonym przez umowę terminie nie otrzymasz wynagrodzenia , poleconym z potwierdzeniem odbioru piszesz do nich wezwanie do zapłaty / musi być dokładnie podane kiedy była wymagany umową termin zapłaty , kwota + odsetki ustawowe i termin , który wyznaczasz do dokonania zapłaty , wpisz 14 dni/  Jak zapłaty nie będzie to wchodzisz na stronę e-sądu w Lublinie , czytasz instrukcje  , wypełniasz krótki i prosty formularz pozwu , postepujesz z dokumentami tak ja jest w instrukcji i wysyłasz pozew. Zapewniam cię , że sprawę jak masz umowe , wezwanie do zapłaty i brak kasy na koncie to sąd bardzo szybko wyda wyrok w trybie nakazowym . Trzeba oczywiście zapłacić ale jak do pozwu dołączysz wyliczone odsteki ustawowe to nie dołozysz nic do tego . Musisz miec tylko jeden dokument na ręce . Poświadczenie rodziny / czyli tego kogoś kto z agencja podpisywał umowę - nie innej osoby !!! , że pracowałaś od dnia do dnia . Poświadczenie twowje pracy będzie w języku niemieckim / przetłumaczysz za grosze w Polsce / i wystarczy , że będzie napisane dwa -trzy zdania : Pani taka a taka w dniach od ... do wykonywała w ..... pełny adres pracę jako Haushalthilfe na podstawie umowy z Firmą taką a taką / pełna nazwa i adres firmy / Tyle .

To nie takie proste. Mi E-sąd nie pomógł z GOWORKIEM. Przesłał mój pozew o wypłatę do Warszawy i od dłuższego czasu cisza w eterze. A za chwilę minie rok od braku wypłaty.
17 września 2014 00:52
No właśnie nie mam jeszcze nakazu, e-sąd przesłał moją sprawę do normalnego sądu i czekam od początku czerwca... Na razie bez żadnych efektów.
17 września 2014 08:39
ucząc się na błędach, przestrzegam,żeby zwracać uwagę w jaki sposób mają być przelane pieniądze. Jeśli wynagrodzenie przelewane jest w złotówkach ,to przez jaki bank i po jakim kursie. Mój ostatni przelew był przez GNB kurs 3,90 z 10.09
17 września 2014 08:42 / 3 osobom podoba się ten post
Malgi

No właśnie nie mam jeszcze nakazu, e-sąd przesłał moją sprawę do normalnego sądu i czekam od początku czerwca... Na razie bez żadnych efektów. :-(

Prawdopodobnie bbrakowało jakiegoś istotnego elementu = dowodu w sprawie dlatego zostało odesłane . Ważna uwaga , Bardzo ważnym dokumentem w sporach pomiędzy opiekunką a agencją , nie tylko w sporach o wypłatę wynagrodzenia ale i w innych są referencje ale napisane w pewien sposób . Oprócz wychwalania nasz jakie to byłysmy wspaniałe , jak referencje zawierają takie sformułowania : taka a taka osoba - pełne dane osobowe była Haushalthilfe w dniach od do ........  wykonujac swoje obowiązki na podstawie umowy zawartej z ...... pełne dane firmy to jest to ważny dokument .  Warto sobie samej taki szablon wydukować przed wyjazdem wpisując na poczatki własnie te dane , pod nimi zostawić miejsce na wpisanie przez rodzinę opinni o naszej pracy - referencji i na końcu umieścić właśnie to zdanie ... wykonujac swoje obowiązki na podsatwie umowy z firmą taka a taką . Zaręczam , że 90 % Niemców będzie zadowolonych , że taki szablon może tylko wypełnić a nie kombinowac jak go w całości napisać a my mamy ważne z punktu widzenia prawa , potwierdzenie , że zlecenie zostało wykonane lub , przy umowie o prace , że pracę wykonalśmy .
17 września 2014 09:40 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

Prawdopodobnie bbrakowało jakiegoś istotnego elementu = dowodu w sprawie dlatego zostało odesłane . Ważna uwaga , Bardzo ważnym dokumentem w sporach pomiędzy opiekunką a agencją , nie tylko w sporach o wypłatę wynagrodzenia ale i w innych są referencje ale napisane w pewien sposób . Oprócz wychwalania nasz jakie to byłysmy wspaniałe , jak referencje zawierają takie sformułowania : taka a taka osoba - pełne dane osobowe była Haushalthilfe w dniach od do ........  wykonujac swoje obowiązki na podstawie umowy zawartej z ...... pełne dane firmy to jest to ważny dokument .  Warto sobie samej taki szablon wydukować przed wyjazdem wpisując na poczatki własnie te dane , pod nimi zostawić miejsce na wpisanie przez rodzinę opinni o naszej pracy - referencji i na końcu umieścić właśnie to zdanie ... wykonujac swoje obowiązki na podsatwie umowy z firmą taka a taką . Zaręczam , że 90 % Niemców będzie zadowolonych , że taki szablon może tylko wypełnić a nie kombinowac jak go w całości napisać a my mamy ważne z punktu widzenia prawa , potwierdzenie , że zlecenie zostało wykonane lub , przy umowie o prace , że pracę wykonalśmy .

To bardzo fajna podpowiedź. Zwłaszcza dla takich nowicjuszy jak ja. Zaraz sobie taki papierek sporządzę. I jak bedę wyjeżdżać poproszę o wypełnienie. Co prawda nie spodziewam siękłopotów, bo jak na razie wszystko ok, ale lepiej miec niż nie mieć i potem plakać.
17 września 2014 18:35
Du brauchst mit mir nicht zu verhandeln oder zu diskutieren du reist ab und damit Bin ich mit dir durch. Schikanieren kannst du andere okay! Gruß

Betreff: Odp: AW: Odp: WG: Kündigung Jeśli nie dostane podpisanej umowy i wypowiedzenia pisemnego z podpisem nie wyjezdzam. Wypowiedzenie nie jest wazne bo jest po niemiecku i nie jest do mnie adresowane.

Dnia Środa, 17 Września 2014 17:14 Betreuungsagentur UG Hallo , Die Kündigung ist auf deutsch und bleib so wie sie ist du bekommst keine weiteren emails und Formulare von der polnischen firma. Deine Kündigung ist offiziell hiermit bestätigt und ich bin Zeuge, es gibt auch keine Strafe für dich Du bekommst dein Gehalt wie vertraglich abgemacht. Die Kündigung ist auf mein Wunsch extra auf deutsch geschrieben für meine unterlagen und damit Herr sie auch lesen und verstehen kann. Du reist am 20.09.2014 ab der A1 ist ab 21.09. 2014 nicht mehr gültig. Ich finde du solltest dich mal mit der Mutter von Herr beschäftigen was eigentlich deine Aufgabe ist statt ständig Herr den Kopf zu verdrehen mit Sachen die völlig von dir überbewertet werden. Du bist hierher zum arbeiten gekommen statt dessen machst du mich die polnische Firma und Herr Mohr verrückt und natürlich Frau . Du stellst dich als Opfer da und als würden dir alles was böses wollen aber du bist doch selber dran schuld durch dein verhalten findest du so nirgendwo eine Arbeit wo du Glücklich sein wirst. Irgendwann ist mal Schluss!!! Mit freundlichen grüßen

Betreff: Odp: WG: Kündigung Witam, czekam na podpisaną umowę od firmy oraz potwierdzenie wypowiedzenia mojej umowy,oczywiście w języku polskim. Jeśli nie otrzymam tych dokumentów z podpisem, nie mogę wyjechać od rodziny ,bo bedzie to oznaczało ,ze bez zgody pracodawcy opuściłam miejsce pracy. Pozdrawiam

Von: Agata Betreff: Kündigung Sehr geehrter Herr , hiermit bestätige ich die Kündigung, die Frau an uns geschickt hat. Sie arbeitet bis 20. September 2014. Mit freundlichen Grüßen,
17 września 2014 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
co Wy na to? nie doprosiłam się podpisanej umowy ,polski pośrednik unika potwierdzenia mojego wypowiedzenia. Chcę mieć jak najwięcej dowodów,żebym mogła później odzyskać pieniądze.
17 września 2014 18:59
OpiekunkaDE

co Wy na to? nie doprosiłam się podpisanej umowy ,polski pośrednik unika potwierdzenia mojego wypowiedzenia. Chcę mieć jak najwięcej dowodów,żebym mogła później odzyskać pieniądze.

A od kogo jest ten e mail po niemiecku?
17 września 2014 19:05 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

A od kogo jest ten e mail po niemiecku?

od niemieckiego pośrednika, który jest Polakiem,ale nie wiem dlaczego pisze do mnie po niemiecku
17 września 2014 19:11
OpiekunkaDE

od niemieckiego pośrednika, który jest Polakiem,ale nie wiem dlaczego pisze do mnie po niemiecku

Jak nie rozumiesz to mozemy Ci przetlumaczyc,Twój pośrednik pisze po niemiecku, bo (jak twierdzi) chce aby Pan (podejrzewam ma na myśli Dziadka) równiez ten mail przeczytal i zrozumial
17 września 2014 19:16
Magdalena_Sewicka

Jak nie rozumiesz to mozemy Ci przetlumaczyc,Twój pośrednik pisze po niemiecku, bo (jak twierdzi) chce aby Pan (podejrzewam ma na myśli Dziadka) równiez ten mail przeczytal i zrozumial

był adresowany ,tylko do mnie ,chyba,ze UDW. Chodziło mi raczej ,czy to normalne,że polski pośrednik nie kontaktuje się ze mną i chce za wszelką cene uniknąć potwierdzenia mojego powrotu i nie odeslal mi podpisanej umowy,jak juz wspominalam. 
17 września 2014 19:24
Przeciez potwierdzil "Du reist am 20.09.2014 ab der A1 ist ab 21.09. 2014 nicht mehr gültig", a do dziadka tutaj "Sehr geehrter Herr , hiermit bestätige ich die Kündigung, die Frau an uns geschickt hat. Sie arbeitet bis 20. September 2014. Mit freundlichen Grüßen,"

Racje masz, ze jesli umowa byla podpisywana NA PAPIERZE, to i Wypowiedzenie musi byc NA PAPIERZE , Takze forma e mail nie jest normalna
17 września 2014 19:33
Magdalena_Sewicka

Przeciez potwierdzil "Du reist am 20.09.2014 ab der A1 ist ab 21.09. 2014 nicht mehr gültig", a do dziadka tutaj "Sehr geehrter Herr , hiermit bestätige ich die Kündigung, die Frau an uns geschickt hat. Sie arbeitet bis 20. September 2014. Mit freundlichen Grüßen,"

Racje masz, ze jesli umowa byla podpisywana NA PAPIERZE, to i Wypowiedzenie musi byc NA PAPIERZE , Takze forma e mail nie jest normalna

ale on nie jest moim zleceniodawcą ,tylko polska firma, a Pani z polskiej firmy wgl nie odpisuje i nie odbiera telefonu ;(