Tylko w Niemczech to obowiązuje. Ja mam podobną sytuację,jako pracownik oddelegowany po 183 dniach pracy w De teraz jestem tyle samo w Szwajcarii.
Tylko w Niemczech to obowiązuje. Ja mam podobną sytuację,jako pracownik oddelegowany po 183 dniach pracy w De teraz jestem tyle samo w Szwajcarii.
Andrea - absolutnie nie masz racji w tym , że okresy sie nie sumują . Sumuja , sumuja :))) ale w zależności od tego czy jesteśmy pracownikiem na delegacji , czy oddelegowanym , czy tez na zlecenie firmy majacej siedzibe tylko w Polsce wykonujemy zlecenie na terenie innego kraju członkowskiego UE , są diametralnie różne przepisy , mówiace o tym gdzie powinniśmy płacić składki i po jakim okresie zaczyna nas obowiązywać ustawodawstwo danego państwa . Dlatego , jak juz komus radzimy to piszmy np , kolega miał najpierw umowę zlecenie a poźniej np przeszedł na umowe o pracę i był pracownikiem oddelegowanym . To jest najważniejsze aby okreslić w jakim statusie pracujemy i wtedy jednoznacznie wiemy jakie przepisy nas dotyczą .
Agencja powinna - wykorzystujac luke prawną , po umowie zleceniu chyba powinna zatrudnić cię na umoe o pracę i wysłać w delegację - nie oddelegować .
Basiu,dlaczego ja nie wiem kim jest "odnowiona Barbara'? :):)
Bo to jest Barbara na bis.
)))))))))
:-))))))))))
Jedynych wskazówek dotyczących wykonania zlecenia moze nam udzielic jedynie Zleceniodawca, czyli firma z która podpisujemy umowe -zlecenie. Tak zrozumiałam ten tekst :)) Ale to znaczyło by także / moim zdaniem/, że w tej umowie nie powinno byc zakresu obowiązków, bo nosiłaby ona wtedy znamiona umowy o pracę.
Jedynych wskazówek dotyczących wykonania zlecenia moze nam udzielic jedynie Zleceniodawca, czyli firma z która podpisujemy umowe -zlecenie. Tak zrozumiałam ten tekst :)) Ale to znaczyło by także / moim zdaniem/, że w tej umowie nie powinno byc zakresu obowiązków, bo nosiłaby ona wtedy znamiona umowy o pracę.
Trochę nie do końca. Na umowie o pracę może nie być obowiązków. Po prostu słuchasz szefa. Na umowie zlecenie zawsze musi być napisane co należy wykonać. Dlatego nie rozumiem dlaczego niektóre opiekunki podążają ślepo za umową o pracę - jak się coś takiego podpisze, to rodzinka, albo pośrednik mogą w zasadzie wydawać rozkazy typu: posprzątaj piwnicę".
Też nie rozumiem tego,ja bardzo cenię sobie umowę zlecenie,bo nie czuję się więżniem jakiejś agencji,w kazdej chwili mogę odejść z krótkim terminem wypowiedzenia,albo współpracować z dwoma-trzema agencjami.
Majac umowe o prace rowniez mozesz wykonywac umowe zlecenie dla innej firmy.tylko ze umowa zlecenie nie daje ci swiadectwa pracy itp rzeczy
Majac umowe o prace rowniez mozesz wykonywac umowe zlecenie dla innej firmy.tylko ze umowa zlecenie nie daje ci swiadectwa pracy itp rzeczy
Co to za roznica ? Mozesz miec kilka umow zlecen to tez w niczym nie koliduje . A po co swiadectwo pracy ? Tez nie rozumiem - jak Ivanilia , przeciez kazdemu nowemu pracodawcy wystarczy wykazac historie swojego zatrudnienia na podstawie umow a nie musi to byc swiadectwo pracy .