Umowa zlecenie

28 marca 2014 18:34
To się zapytaj w firmie, ja ma za każdym razem polecenie wyjazdu na którym wyszczególniona jest dzienna dieta w wysokości XXX za każdy dzień wykonywania zlecenia w podróży służbowej
29 marca 2014 09:49
ivanilia40

Tylko w Niemczech to obowiązuje. Ja mam podobną sytuację,jako pracownik oddelegowany po 183 dniach pracy w De  teraz jestem tyle samo w Szwajcarii.

czesc nie jestem sama jak widze z takim problemem dziekuje za informacje-a moze wiesz czy u nas w kraju sa agecje ktore maja zlecenia wlasnie na Austrie ?pozdrawiam milego dnia zycze
29 marca 2014 10:12
basiaburbis

Andrea - absolutnie nie masz racji w tym , że okresy sie nie sumują . Sumuja , sumuja :))) ale w zależności od tego czy jesteśmy pracownikiem na delegacji , czy oddelegowanym , czy tez na zlecenie firmy majacej siedzibe tylko w Polsce wykonujemy zlecenie na terenie innego kraju członkowskiego UE , są diametralnie różne przepisy , mówiace o tym gdzie powinniśmy płacić składki i po jakim okresie zaczyna nas obowiązywać ustawodawstwo danego państwa . Dlatego , jak juz komus radzimy to piszmy np , kolega  miał najpierw umowę zlecenie a poźniej np przeszedł na umowe o pracę i był pracownikiem oddelegowanym . To jest najważniejsze aby okreslić w jakim statusie pracujemy i wtedy jednoznacznie wiemy  jakie przepisy nas dotyczą .
Agencja powinna - wykorzystujac luke prawną , po umowie zleceniu chyba powinna zatrudnić cię na umoe o pracę i wysłać w delegację - nie oddelegować .

Basia - mogłabyś tak krótko napisać, bo widzę, że się orientujesz.

Ile może pracować pracownik oddelegowany i ile na delegacji.
29 marca 2014 19:21
ivanilia40

Basiu,dlaczego ja nie wiem kim jest "odnowiona Barbara'? :):)

Bo to jest Barbara na bis.
29 marca 2014 19:50 / 1 osobie podoba się ten post
amelka55

Bo to jest Barbara na bis.

To jest nasza BasiaBur :)
23 kwietnia 2014 13:10 / 1 osobie podoba się ten post

)))))))))

23 kwietnia 2014 14:06 / 2 osobom podoba się ten post
helpcare

:-))))))))))

Aż mi się humor poprawił po tym kretyńskim poście.
Kogo oni zatrudniają?
01 lipca 2014 22:29
Jedynych wskazówek dotyczących wykonania zlecenia moze nam udzielic jedynie Zleceniodawca, czyli firma z która podpisujemy umowe -zlecenie.  Tak zrozumiałam ten tekst :))  Ale to znaczyło by także / moim zdaniem/, że w tej umowie nie powinno byc zakresu obowiązków, bo nosiłaby ona wtedy znamiona umowy o pracę.
09 lipca 2014 18:47
ewa14

Jedynych wskazówek dotyczących wykonania zlecenia moze nam udzielic jedynie Zleceniodawca, czyli firma z która podpisujemy umowe -zlecenie.  Tak zrozumiałam ten tekst :))  Ale to znaczyło by także / moim zdaniem/, że w tej umowie nie powinno byc zakresu obowiązków, bo nosiłaby ona wtedy znamiona umowy o pracę.

Zgadzam się jak najbardziej, ale zazwyczaj w praktyce wygląda to trochę inaczej. Szczególnie kiedy dodatkowo trzeba "współpracować" z rodziną.
09 lipca 2014 19:13 / 4 osobom podoba się ten post
ewa14

Trochę nie do końca. Na umowie o pracę może nie być obowiązków. Po prostu słuchasz szefa. Na umowie zlecenie zawsze musi być napisane co należy wykonać. Dlatego nie rozumiem dlaczego niektóre opiekunki podążają ślepo za umową o pracę - jak się coś takiego podpisze, to rodzinka, albo pośrednik mogą w zasadzie wydawać rozkazy typu: posprzątaj piwnicę".
09 lipca 2014 20:29 / 4 osobom podoba się ten post
Daria01

Trochę nie do końca. Na umowie o pracę może nie być obowiązków. Po prostu słuchasz szefa. Na umowie zlecenie zawsze musi być napisane co należy wykonać. Dlatego nie rozumiem dlaczego niektóre opiekunki podążają ślepo za umową o pracę - jak się coś takiego podpisze, to rodzinka, albo pośrednik mogą w zasadzie wydawać rozkazy typu: posprzątaj piwnicę".

Też nie rozumiem tego,ja bardzo cenię sobie umowę zlecenie,bo nie czuję się więżniem jakiejś agencji,w kazdej chwili mogę odejść z krótkim terminem wypowiedzenia,albo współpracować z dwoma-trzema agencjami.
09 lipca 2014 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Też nie rozumiem tego,ja bardzo cenię sobie umowę zlecenie,bo nie czuję się więżniem jakiejś agencji,w kazdej chwili mogę odejść z krótkim terminem wypowiedzenia,albo współpracować z dwoma-trzema agencjami.

Majac umowe o prace rowniez mozesz wykonywac umowe zlecenie dla innej firmy.tylko ze umowa zlecenie nie daje ci swiadectwa pracy itp rzeczy
09 lipca 2014 22:16 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

Majac umowe o prace rowniez mozesz wykonywac umowe zlecenie dla innej firmy.tylko ze umowa zlecenie nie daje ci swiadectwa pracy itp rzeczy

Ale daje zaświadczenie,a do czego mi swiadectwo pracy?
10 lipca 2014 08:13 / 6 osobom podoba się ten post
ORIM

Co to za roznica ? Mozesz miec kilka umow zlecen to tez w niczym nie koliduje . A po co swiadectwo pracy ? Tez nie rozumiem - jak Ivanilia , przeciez kazdemu nowemu pracodawcy wystarczy wykazac historie swojego zatrudnienia na podstawie umow a nie musi to byc swiadectwo pracy .
10 lipca 2014 10:06
JaninaWasiak

Co to za roznica ? Mozesz miec kilka umow zlecen to tez w niczym nie koliduje . A po co swiadectwo pracy ? Tez nie rozumiem - jak Ivanilia , przeciez kazdemu nowemu pracodawcy wystarczy wykazac historie swojego zatrudnienia na podstawie umow a nie musi to byc swiadectwo pracy .

Nie chce sie sprzeczac,bo przepisy czesto sie zmieniaja.Jak pamietam to zaswiadczenie,czy historia zatrudnienia bez swiadect pracy nie sa wazne wedlug prawa.Poza tym zlecenia nie licza sie do lat pracy