ja ma dokładnie tak samo.szczerze składki odprowadzaja w całosci
ja ma dokładnie tak samo.szczerze składki odprowadzaja w całosci
Z firma współpracuje już drugi rok, najpierw były umowy o pracę , od tego roku umowy zlecenia. W kazdym miesiącu sprawdzam od jakiej wysokości mam opłacane składki. Robie to przez stronę internetowa Zus, bo tak mam załozone konto z racji tego ,że wczesniej miałam własna działalność mam też tzw. profil zaufany. Także stwierdzam tutaj, że firma z którą współpracuję uczciwie opłaca składki od średniej krajowej, wszystko zgodnie z umową.
ja od umowy zlecenia mam płacone wszystkie skladki i to od średniej krajowej i mi sie to wlicza do stazu pracy.
Tu Orim nie masz racji. W tej chwili umowy zlecenia są umowami "ozusowanymi", czyli masz płacone wszystkie składki na ubezpieczenia społeczne, włącznie ze składką na ubezpieczenie zdrowotne. Jedyną składką, która jest dobrowolna, to składka na ubezpieczenie chorobowe. Od opłacania tej składki zależy wypłacanie zasiłku chorobowego przez ZUS jeżeli np. po powrocie do kraju zachorujesz i twoje L-4 bedzie trwało nieprzerwanie 30 dni. Róznica miedzy umowa o pracę a umowa zlecenie jest takze taka, ze bedąc zatrudnionym na umowę o prace, mozesz iść na chorobowe po przepracowaniu 30 dni, na umowie zleceniu , po przepracowaniu 90 dni.
Jeżeli chodzi o czas pracy. W zleceniu masz podany czas wykonania od x do y.
W firmie z która współpracuję składki z umowy zlecenia odprowadzane są od wysokości sredniej krajowej. A na własna prośbę mam tez odprowadzana składkę na ubezpieczenie chorobowe.
To super jak placa ci skladki od 2800 jednak sprawdz czy to sie zalicza do stazu pracy.Poradz sie prawnika bo wszystko sie zmienia w przepisach
Srednia krajowa to 3760 zł obecnie ;)
To dziewczyny maja super firme jesli placi skladki ZUS od tej kwoty.Chociaz to dziwne troszke.Wszyscy raczej uciekaja z kosztow i placa ZUS od. Minimalnej placy jesli tylko moga tak zrobic
Czas wykonywania umowy zlecenia nie wlicza się do stażu pracy, ale wlicza się do okresu uprawniającego do nabycia emerytury czy renty.
Wiec napisalem ze nie jestem pewien bo wszystko sie zmienia co rok.Dobrze aby tak bylo ja wam nie wrog.Ale chyba skladki ZUS od minimalnej placy a nie sredniej krajowej
W firmie z którą współpracuje składki sa odprowadzane od średniej krajowej a nie od minimalnej płacy. :)) Tu Orim masz rację , przy pracy na umowę zlecenie wcześniejsza emerytura nie ma racji bytu :)))))
A twoja wyplata to tez cos kolo sredniej krajowej ? Wtedy by sie zgadzalo
Trochę powyżej sredniej krajowej, ale kiedy w marcu tego roku zachorowałam, to zgadnij w jakiej wysokości otrzymywałam zasiłek chorobowy????????
Poniewaz jestem wq musicie mi wybaczyć,że nie chce mi sie czytac poprzednich stron a mam pytanie.
Czy w przypadku kiedy stan pdp nie zgadza sie(kompletnie
!) z informacjami,które otrzymałam na piśmie od firmy i podpisałam moze być podstawą do wypowiedzenia umowy-zlecenia?
Poniewaz jestem wq musicie mi wybaczyć,że nie chce mi sie czytac poprzednich stron a mam pytanie.
Czy w przypadku kiedy stan pdp nie zgadza sie(kompletnie
!) z informacjami,które otrzymałam na piśmie od firmy i podpisałam moze być podstawą do wypowiedzenia umowy-zlecenia?