Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

14 stycznia 2014 13:06 / 4 osobom podoba się ten post
pisze tylko "O SOBIE"-jestem przeciwna pracy na czarno,tylko ze wzgledu,ze czuje sie bezpieczniej pod czyjas opieka,gdyby PDP mi wziela i se zeszla,musialabym sama szukac dalej a nie za bardzo to lubie.Czyli-gdybym wykonywala "najstarszy zawod swiata" tez musialabym mie swojego alf......ale sie rozmarzylamDDD
14 stycznia 2014 13:11 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

pisze tylko "O SOBIE"-jestem przeciwna pracy na czarno,tylko ze wzgledu,ze czuje sie bezpieczniej pod czyjas opieka,gdyby PDP mi wziela i se zeszla,musialabym sama szukac dalej a nie za bardzo to lubie.Czyli-gdybym wykonywala "najstarszy zawod swiata" tez musialabym mie swojego alf......ale sie rozmarzylamDDD

Baśka , no Ty mnie normalnie rozbrajasz !!! hahaha..... Niezła jajcara z Ciebie !!!!!!!!!!!! ))))))))))))))))))))))))))))))      A porównianie pracy , to Ci się nawet udało !!!!!!!!!! ))))))))))))))))))))))))
14 stycznia 2014 13:14 / 2 osobom podoba się ten post
nowa70

Baśka , no Ty mnie normalnie rozbrajasz !!! hahaha..... Niezła jajcara z Ciebie !!!!!!!!!!!! ))))))))))))))))))))))))))))))      A porównianie pracy , to Ci się nawet udało !!!!!!!!!! ))))))))))))))))))))))))

Nie? bo my jak One tez sie wloczymy.
14 stycznia 2014 13:19 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea, mmm za 140-150 (gdyby to chociaz w ojro bylo!) zlotych to nawet mozesz isc do kina z mezem i dziecmi (1 raz !)
albo winko kupic na zalenia lez :)

Kto to raz tu pisal.. chyba Sylwunia ze za miesiac w Polsce ma jakies 35€ "wyplaty" w Promedice.
14 stycznia 2014 13:39
Athenka

ivanilia40 aha
Ja tez bym sie zdenerwowala.

A jezeli w przyszlosci zniknal umowy-zlecenia to jak firmy bede zatrudniac?
Na umowy o prace - chyba ze stawki netto pojda w dol , zeby firmie zyski sie nie zmienily.
Albo - co mi sie wydaje najbardziej prawdopodobne - beda wymagac od Opiekunek by te zalozyly DZialanosc Gosp. lub niemiecka Gewerbe.

A kto Ci powiedział że znikną umowy zlecenia?
14 stycznia 2014 13:44 / 1 osobie podoba się ten post
Dokładnie! Geronimo ma rację.
P.S. Czytam ten wątek od ostatniej strony wstecz i dziwi mnie trochę ignorancja, że tyle osób nie wie co to jest delegacja, co to brutto i netto i jakie są rodzaje umowy. Niewiarygodne że aż tyle osób nie wie co podpisało.
14 stycznia 2014 13:47 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

Słyszałyście informację, że w tym roku mają znieść umowy śmieciowe, czyli te na których większość z nas jest zatrudniona? Czy znacie może szczegóły tych propozycji ? Jestem ciekawa co to w praktyce oznacza dla opiekunek. Oby tylko nie skończyło się obniżeniem zarobków.

A co to jest "umowa śmieciowa"? Są trzy rodzaje umów na których można pracować: zlecenie, o pracę i o dzieło. Każda z nich ma swoje cechy i może być opłacalna, lub nie - w zależności od wymagań pracowników i pracodawców.
14 stycznia 2014 13:55 / 2 osobom podoba się ten post
anna1965

a mi na czarno proponowano 700 euro

Mi 800 E ! :-D 
Nie będe cytował dalszych wypowiedzi o tym, że opeikunki na czarno to alkoholiczki, bo nic mi do tego. Faktem jest że zarabiają mniej, bo ile opiekunek na czarno spotkałem w niemczech, to wszystkie miały po 800-900 euro na rękę. Jedna była alkoholiczką i to było po niej bardziej niż widoczne oraz wyczuwalne. Nie wiem skąd ten stereotyp, że wszystkie są pijaczkami? Nie wolno uogólniać. Ale faktem jest, że zarabiają mniej. W agencjach przecież robią rekrutację i chociaż jakiejś alkoholiczce i lekomance uda się wyjechać, to jednak po takim wyskoku już raczej pracy w agencji nie znajdzie - więc pozostaje praca na czarno. Nawet jak ktoś się podnieci z ogłoszenia o zarobkach 1600 euro, to po wykonaniu telefonu okazuje się że jest naprawdę tylko 1000 i jeszcze żarcie we własnym zakresie, więc zostaje np 800 albo i mniej. na dodatek brak ubezpieczenia i przeważnie ciężkie przypadki podopiecznych typu stwardnienia rozsiane, rozległe nowotwory albo 120 kg, które samo nie wstaje i robi pod siebie, a na dodatek ma psychozę manaiaklno-depresyjną. Dziękuję bardzo...
14 stycznia 2014 13:57 / 1 osobie podoba się ten post
No własnie słyszałem to samo. Więc pytałem skąd teorią że mają zniknąć. Zresztą wydaje mi się, że ta nowa ustawa i tak udupi wiele firm, niekoniecznie z naszej branży. Więc jakiś kolejny debilny pomysł rządzących, który spowoduje dalszy wzrost ilości bezrobotnych i szarej strefy, na utrzymanie której nie omieszkają nam podnieść podatków :-/  Po raz kolejny się z Tobą zgodzę: okradanie ludzi i nic więcej.
14 stycznia 2014 14:24
siwa38

rozumiem...ale juz jeździłam i nie dałam rady:(( dlatego szukam krótszych rozwiazań.Może jestem jakas nie tego:) ale pieniadze mnie nie  uskszydlają...niestety:( wiesz...może po prostu za male dzieci mam, czasem mam wrażenie,ze im krzywdę robię, bo wychowuja sie bez matki...a potem wyrzuty sumienia,ze nie wszystko mofgą mieć...i tak sie koło zamyka. Ale kroi mi sie fajna praca 6tyg na 6tyg i za dobre pieniadze.....więc jestem pełna optymizmu:))

ale na razie prawdopodobnie jeszcze jadę na 4 tyg w inne miejsce.Własnie miałam tel. Jestem przerazona...jakby to był pierwszy raz, może trochę i pierwszy bo po kilkumiesiecznej przerwie, do męzczyzny mieszkajacego z zoną....jak bedzie akceptacja to juz w czwartek jadę....nie wiem jak bedzie z netem, bo ponoc nie ma.Jak bedzie gdzie dokupić doładowanie to mam swój:)) bo sie juz od was uzależniłam:))
14 stycznia 2014 15:24
opiekun_Janusz

A kto Ci powiedział że znikną umowy zlecenia?

Nikt . Ivana40 napisala ze znikna umowy "smieciowe" i ja myslalam ze chodzi o umowy-zlecenia ale Ivanie chodzilo o umowy o dzielo - tylko ze ja zle zrozumialam .  

Pytam teraz jakie cechy ma umowa o dzielo z Agencja Opiekunek ? Dlaczego nazywana jest "smieciowa" ? 
14 stycznia 2014 16:23
Athenka

Nikt . Ivana40 napisala ze znikna umowy "smieciowe" i ja myslalam ze chodzi o umowy-zlecenia ale Ivanie chodzilo o umowy o dzielo - tylko ze ja zle zrozumialam .  

Pytam teraz jakie cechy ma umowa o dzielo z Agencja Opiekunek ? Dlaczego nazywana jest "smieciowa" ? 

Potwierdzam co napisał kolega-umowa o dzieło,od tego nie są nawet odprowadzane składki na ZUS i inne i po takiej umowie nie przysługuje nic tzn żaden zasiłek dla bezrobotnych,nawet jakby wynagrodzenie było wpisane 6 tys zł..Byłam dziś osobiście w UP pytać.
14 stycznia 2014 16:24 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

Nie będe cytował dalszych wypowiedzi o tym, że opeikunki na czarno to alkoholiczki, bo nic mi do tego. Faktem jest że zarabiają mniej, bo ile opiekunek na czarno spotkałem w niemczech, to wszystkie miały po 800-900 euro na rękę. Jedna była alkoholiczką i to było po niej bardziej niż widoczne oraz wyczuwalne. Nie wiem skąd ten stereotyp, że wszystkie są pijaczkami? Nie wolno uogólniać. Ale faktem jest, że zarabiają mniej. W agencjach przecież robią rekrutację i chociaż jakiejś alkoholiczce i lekomance uda się wyjechać, to jednak po takim wyskoku już raczej pracy w agencji nie znajdzie - więc pozostaje praca na czarno. Nawet jak ktoś się podnieci z ogłoszenia o zarobkach 1600 euro, to po wykonaniu telefonu okazuje się że jest naprawdę tylko 1000 i jeszcze żarcie we własnym zakresie, więc zostaje np 800 albo i mniej. na dodatek brak ubezpieczenia i przeważnie ciężkie przypadki podopiecznych typu stwardnienia rozsiane, rozległe nowotwory albo 120 kg, które samo nie wstaje i robi pod siebie, a na dodatek ma psychozę manaiaklno-depresyjną. Dziękuję bardzo...

Kto tak powiedział, że na czarno jest mniej .Faktem jest ,że firmy płacą róznie i rodziny też.Dla mnie smieszne jest jak ktoś nie był , nie pracował , a pisze bzdury.Na czarno przeważnie płacą tygodniówki , więc jak coś jest nie hallo, to bierze się wypłatę po tygodniu i wyjeżdża.W firmie już sprawa się komplikuje, bo wypowiedzenie np 2 tygodnie , bo kara za opuszczenie miejsca pracy, bo za podróż nie było zwrotu, bo inne kary.
Alkoholiczki trafiają sie wszędzie i inne skłonnosci tez.
Na czarno pracę dostaje się przeważnie z czyjegoś polecenia i z referencjami, a w firmie z łapanki.
Mogła bym tak jeszcze wymieniać długo , ale nie o to chodzi.
14 stycznia 2014 17:08 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

Pracowałam na czarno 8 lat nie spotkałam żadnej opiekunki alkoholiczki a poznałam ich wiele przez ten czas i nie miałam nigdy mniej jak 260e na tydzień plus zwrot za przejazd min 120e plus 60e mies na ubezpieczenie.PDP to też nie były ciężkie przypadki..Od 3 lat pracuję z firmy w pierwszej pracy z firmą zmieniałam panią z której rodzina zrezygnowała bo jak mówili była całe 2 mies pijana lub brała jakieś leki dodam że pojechała do pracy z tej samej firmy tylko w inne miejsce.Teraz jadąc busem do DE jechała ze mną opiekunka nieżle wstawiona i jechała też przeż firmę tak że nie możemy nikomu przyklejać etykietek