14 stycznia 2014 16:24 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_JanuszMi 800 E ! :-D
Nie będe cytował dalszych wypowiedzi o tym, że opeikunki na czarno to alkoholiczki, bo nic mi do tego. Faktem jest że zarabiają mniej, bo ile opiekunek na czarno spotkałem w niemczech, to wszystkie miały po 800-900 euro na rękę. Jedna była alkoholiczką i to było po niej bardziej niż widoczne oraz wyczuwalne. Nie wiem skąd ten stereotyp, że wszystkie są pijaczkami? Nie wolno uogólniać. Ale faktem jest, że zarabiają mniej. W agencjach przecież robią rekrutację i chociaż jakiejś alkoholiczce i lekomance uda się wyjechać, to jednak po takim wyskoku już raczej pracy w agencji nie znajdzie - więc pozostaje praca na czarno. Nawet jak ktoś się podnieci z ogłoszenia o zarobkach 1600 euro, to po wykonaniu telefonu okazuje się że jest naprawdę tylko 1000 i jeszcze żarcie we własnym zakresie, więc zostaje np 800 albo i mniej. na dodatek brak ubezpieczenia i przeważnie ciężkie przypadki podopiecznych typu stwardnienia rozsiane, rozległe nowotwory albo 120 kg, które samo nie wstaje i robi pod siebie, a na dodatek ma psychozę manaiaklno-depresyjną. Dziękuję bardzo...
Kto tak powiedział, że na czarno jest mniej .Faktem jest ,że firmy płacą róznie i rodziny też.Dla mnie smieszne jest jak ktoś nie był , nie pracował , a pisze bzdury.Na czarno przeważnie płacą tygodniówki , więc jak coś jest nie hallo, to bierze się wypłatę po tygodniu i wyjeżdża.W firmie już sprawa się komplikuje, bo wypowiedzenie np 2 tygodnie , bo kara za opuszczenie miejsca pracy, bo za podróż nie było zwrotu, bo inne kary.
Alkoholiczki trafiają sie wszędzie i inne skłonnosci tez.
Na czarno pracę dostaje się przeważnie z czyjegoś polecenia i z referencjami, a w firmie z łapanki.
Mogła bym tak jeszcze wymieniać długo , ale nie o to chodzi.