Co robimy z zarobioną gotówką po przyjeździe do domu?

23 marca 2016 09:46 / 3 osobom podoba się ten post
Binor

Tak, ja też postępuję podobnie w życiu codziennym jak Niepowtarzalna Barbara i Nowadanuta.Nawet, jak patrzę na ceny, Kasia, to i tak zaraz się przywołuję do porządku i mówię sobie: no jak to zbyt drogie? przecież ty w Deutschlandzie pracujesz! 

A kto bogatemu zabroni :) jakoś szczególnie nie patrzyłam na ceny wiadomo w miare rozsądku ale teraz już rozsądek czasami szwankuję moja siostra mówi ale szalejesz a ja jej raz sie żyje :)
23 marca 2016 10:17 / 3 osobom podoba się ten post
a no właśnie, moje zarobione idą w nieruchomość, która mam nadzieję niedługo będzie zarabiać, ja stwierdziłam, że ZUS to mi za dużo nie da i dlatego wolę spłacać kredyt niż mieć składki płacone od średniej krajowej, a ja wiem co jutro będzie?
....bo jutra może nie być...., jak to powiedziała Martyna Wojciechowska
to wolę, żeby coś się dzieciom ostało niż nabijać kasę dla państwa,
23 marca 2016 10:44 / 8 osobom podoba się ten post
Czytam o tym lokowaniu pieniedzy i właściwie to wszystko kręci się wokół dzieci, wnuków. Mało pań, które piszą, że pozwalają sobie teraz na realizacje własnych marzeń, że podróżują, że robią to czego nie mogły robić wczesniej z powodu ograniczeń finansowych. Te dzieci chyba stają sie kiedys dorosłe, niech sobie radzą, to jest chyba normalne. Oczywiście dla każdej sa inne priorytety. Ale nie można dać sie zaszufladkować i robic z siebie nieszczęsnej, dla której mało miejsca we własnym domu bo wnuki , bo zięć. Nie .Okropne. 
Wiecie kiedy nas wszyscy kochają? Kiedy jesteśmy niezależne. Kiedy nic od nikogo nie chcemy. Dlatego warto lokować tak pieniądze, aby przynosiły nam zysk. Kupować np. mieszkania do remontu w starych kamienicach, wejść w układ z panem złota rączka, który nam takie mieszkanko pomału wyremontuje i pod wynajm lub do sprzedaży. Kupić mały pensjonat niech sie marzenia spełniają. Kupic , sprzedać, pieniądz musi sie kręcić. I wtedy dla najbliższych juz nie będziecie tymi co to do opieki jeżdżą tylko kobietami interesu. Dzieci będą bardzo dumne, że mama na urlop w cudowny rejs popłyneła, ze moga dogladać prac w kamienicy, którą matka kupiła.  Radośc zapanuje kiedy nie bedzicie taką mama z pakami proszku i ciuszkami z wyprzedaży do domu wracały busikiem. A własnym autem pod dom podjedziecie. Wtedy wszystko sie zmienia. Bogate to wszystkie juz jesteśmy tylko nie zawsze umiemy tą naszą forse wykorzystać.
23 marca 2016 10:54 / 2 osobom podoba się ten post
IGGA

Czytam o tym lokowaniu pieniedzy i właściwie to wszystko kręci się wokół dzieci, wnuków. Mało pań, które piszą, że pozwalają sobie teraz na realizacje własnych marzeń, że podróżują, że robią to czego nie mogły robić wczesniej z powodu ograniczeń finansowych. Te dzieci chyba stają sie kiedys dorosłe, niech sobie radzą, to jest chyba normalne. Oczywiście dla każdej sa inne priorytety. Ale nie można dać sie zaszufladkować i robic z siebie nieszczęsnej, dla której mało miejsca we własnym domu bo wnuki , bo zięć. Nie .Okropne. 
Wiecie kiedy nas wszyscy kochają? Kiedy jesteśmy niezależne. Kiedy nic od nikogo nie chcemy. Dlatego warto lokować tak pieniądze, aby przynosiły nam zysk. Kupować np. mieszkania do remontu w starych kamienicach, wejść w układ z panem złota rączka, który nam takie mieszkanko pomału wyremontuje i pod wynajm lub do sprzedaży. Kupić mały pensjonat niech sie marzenia spełniają. Kupic , sprzedać, pieniądz musi sie kręcić. I wtedy dla najbliższych juz nie będziecie tymi co to do opieki jeżdżą tylko kobietami interesu. Dzieci będą bardzo dumne, że mama na urlop w cudowny rejs popłyneła, ze moga dogladać prac w kamienicy, którą matka kupiła.  Radośc zapanuje kiedy nie bedzicie taką mama z pakami proszku i ciuszkami z wyprzedaży do domu wracały busikiem. A własnym autem pod dom podjedziecie. Wtedy wszystko sie zmienia. Bogate to wszystkie juz jesteśmy tylko nie zawsze umiemy tą naszą forse wykorzystać.

przede mną jeszcze duuuuużo lat pracy w opiece, albo innej pracy, do przysłowiowej państwowej emerytury czasu, że ho ho, nie jestem w wieku Jolka, starsza jestem, ale nie na tyle, żeby nie zarobić pieniędzy na starość, przyszłość, może marzenia. Ja tak naprawdę nie wiem co bym chciała, o czym marzę.
Ja też nie wożę proszku do prania ani żadnych płynów, ciuchy z wyprzedaży, albo z brockenstube jak najbardziej 
23 marca 2016 11:06 / 8 osobom podoba się ten post
IGGA

Zgadzam sie.na 100procen.moja corka jest dorosla ma bardzo dobra prace;ziec tez.nie musze im pomagac jedynie jakis dobiazg wnuczetom przywioze;i tyle.Na podlasiu mam swoj malutki domek.gdzie spedzam urlop.Pamietam jak przed rozwodem eks mi powiedzia zgniesz bezemnie;A stalo sie odwrotnie to on ginie w szybkim tepie
23 marca 2016 11:12 / 6 osobom podoba się ten post
agamor

przede mną jeszcze duuuuużo lat pracy w opiece, albo innej pracy, do przysłowiowej państwowej emerytury czasu, że ho ho, nie jestem w wieku Jolka, starsza jestem, ale nie na tyle, żeby nie zarobić pieniędzy na starość, przyszłość, może marzenia. Ja tak naprawdę nie wiem co bym chciała, o czym marzę.
Ja też nie wożę proszku do prania ani żadnych płynów, ciuchy z wyprzedaży, albo z brockenstube jak najbardziej :-), 

Tez nie wożę proszków i takich tam innych , ale niech inni wożą , przecież to nie za moje i nie dźwigam .Prawda , każdy ma inne priorytety i niech tak zostanie . Niestety ja już nie dam rady zaoszczędzić na kupno kamienicy do remontu , bo latek przybywa . Na wycieczki nie chce mi się jeździć , bo już wystarcza mi to , że raz na kilka miesięcy kursuję Pl- D . To co zwiedziłam , zobaczyłam w młodości wystarcza mi , nie mam jakichś zakus , żeby po świecie podróżować , jesli już to chciałabym zwiedzić niektóre miejsca w Pl , bo w nich zwyczajnie nie byłam . A to czy rodzina będzie mnie bardziej kochać jak autem podjadę ? to akurat mam głeboko gdzieś . Wolę dać trochę szczęścia tutaj i teraz a nie , żeby może po mojej śmierci mnie chwalono pod niebiosa . Jak " pan Pisecki " łopatą kopczyk przyklepie to już mi będzie wsio rawno . Kocham życie taki jakim jest , lubię żyć bez kłopotów ( finansowych ) , lubię dawać komuś namiastkę szczęscia ( prezenty ) , ba ! nawet po śmierci " spopielić " się nie pozwolę , bo i niech robaczki mają ze mnie jakąs korzyść a nie , żeby może popiół zgrzytał im między ząbkami !  
23 marca 2016 11:20 / 4 osobom podoba się ten post
Zarobioną gotówkę oszczędzam i/lub inwestuję. Nie wydaję na pierdoły i zanim zdecyduję się coś kupić 3 razy się zastanawiam czy rzeczywiście jest to potrzebne. Zarobione pieniądze okupione są ciężką pracą i rozłąką, nie patrzę na nie jak nic nie znaczące papierki a na czas( moje życie utracone w De). Jeśli miałabym puścić bez namysłu pieniądze to wolałabym ten czas, który potrzebuję na ich zdobycie przeleżeć czytając dobra książkę albo spędzić z najbliższymi. Biorę też pod uwagę dłuższy wypoczynek w domu, na który teraz mogę sobie pozwolić.
23 marca 2016 11:25 / 3 osobom podoba się ten post
agamor

Ja też nie wożę proszku do prania ani żadnych płynów, ciuchy z wyprzedaży, albo z brockenstube jak najbardziej :-), 

Marzenia kazda  z nas ma, ale każda pewnie ma inne. Dla kogoś rejs jest marzeniem , dla innej dom bez trosk , dzieci  wykształcone, a nawet zięć . Każde marzenie jest warte spelnienia, po to pracujemy. Dla normalnej rodziny w ktorej wszyscy sie szanują nie mniejsza przyjemnościa jest powrót matki z proszkiem do prania od zajeżdżającej autem. Pracowałam w kraju i tez łozyłam na dzieci tylko mniej ,  bo tylko tyle mogłam. Nie kazdy rodzi sie wagabundą, ja wole domowe zacisze,  posiedziec rano na tarasie w spokoju, cieszyc sie osiągnięciami wnuczki .Jesli tylko jadę samochodem zawsze kupuje płyny do prania. kostki do zmywarki , narzedzia do pracy w ogrodzie a często nawet krzewy. Srodki do prania sa tu lepsze, bardziej skondensowane i mi to odpowiada.Widzę jadąc busem do domu , kobiety z ogromnymi bagażami kupują, bo maja taką potrzebę i wcale sie nie dziwię. Z tekstylii kupuję cos, ale symbolicznie, bo wiadomo wracam do domu i młodsza część rodziny czeka . Jednym słowem dobrze miec kasę a jeszcze lepiej potrafić ja wydać. 

Aga nazbierasz , przyjdzie na to czas .
23 marca 2016 11:42 / 4 osobom podoba się ten post
mleczko1

He , he , he  ale to ujełas nic dodac nic ując. Obrywałam i obrywam, bo przeciez zazdość . podejrzliwość to nasz narodowa cecha i juz nie wada *. Nie pisałam zeby sie chwalic, bo tego nie potrzebuję. Pisałam po to żeby zachęcic inne dziewczyny , żeby pokazać , że można cos zobić jak sie chce  i jesli mocno do czegoś się dąży. Wydać kasę można szybko tylko dla mnie były to bardzo cięzko zarobione pieniądze i dlatego wazyłam kazdy wydatek. Teraz mogę sobie pozwolic na wycieczkę za swoja kasę , na dłuższy urlop. Ale dopoki jestem zdrowa i mam chęc do pracy,  będę pracowała. Pomysłow mam tez mnóstwo , może jeszcze coś zrealizuję oprócz takich przyziemnych jak remont domu czy auto. Zaczynam sie wspinac. Ale co sie napracowałam to moje . I tego nigdy nie zapomnę.

Można coś zrobić i trzeba, zwłaszcza jeśli się już odkujemy. Takie branie byka za rogi to też jakis etap rozwoju, a potem odczuwa się naprawdę dużą satysfakcję nie tylko finansową, ale też i taką wlasną osobistą, ale trzeba sobie powiedzieć i tego niejedna z nas doświadczyła, że to wiąze się z ciężką pracą i trzeba do tego samozaparcia. Jednak nie święci garnki lepią i po opracowaniu odpowiedniego "plana", mozna ruszyć do boju.
23 marca 2016 11:46 / 7 osobom podoba się ten post
IGGA

Igga ,zgadzam się z Tobą, ale pozwolę sobie na małą dygresję.Dążenie do niezależności po to, aby inni nas akceptowali, czy kochali, wyklucza jej istotę i może przeszkadzać w realizacji celów.Najpierw trzeba siebie w pełni zaakceptować ze swoimi wadami i zaletami, zbudowac poczucie własnej wartosci- wtedy jest się naprawdę niezależnym.
23 marca 2016 13:02 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Igga ,zgadzam się z Tobą, ale pozwolę sobie na małą dygresję.Dążenie do niezależności po to, aby inni nas akceptowali, czy kochali, wyklucza jej istotę i może przeszkadzać w realizacji celów.Najpierw trzeba siebie w pełni zaakceptować ze swoimi wadami i zaletami, zbudowac poczucie własnej wartosci- wtedy jest się naprawdę niezależnym.

dopisze tylko, albo udowadnianie na siłe " ja ci pokażę" to odbiera zdrowy rozsądek .Lepiej życ spokojnie i drugiemu pozwolić żyć
23 marca 2016 13:56
IGGA

Masz duzo racji ale ja tez realizuję swoje marzenia 2 razy w roku wczasy zimowe letnie pisałam już na poczatku tego tematu w tym roku kolene stoki zaliczyłam we francuskich alpach z uwagi na budowe domu rok temu zaczęliśmy wakacje musimy odpuścić ale tylko dlatego że kolejne firmy muszą wejśc i pomału konczyć a nie powiem panie elktryk przyjdź pan za tydzień bo ja na wczasy lecę on tez ma terminy moga sie przesunąć 2-3 dni to ja mu sie musze podporządkować a co do auta mam stoi w garażu i czeka nie wyobrażam sobie 1200km samej jechać tak jak wczesniej napisałam jak juz będę miała nadwyżkę kupie mieszkanie i wynajmę lokata euro zawsze opłacalna :)
02 kwietnia 2016 06:48
nass

A ja odkładam na tzw czarną godzinę. W zasadzie to ogólnie mało wydaje. Inni trochę się temu dziwią - ale co ja poradzę, że nie mam potrzeby wydatkowania :)
Jeżeli chodzi o formę oszczędzania, to zwykle jest tak, że przelewam na konto. Założyłam jakiś czas temu w Euro - więc leżakują sobie czekając na lepszy kurs :)
Mogę polecić: http://www.tanie-konto.pl/smart-bank/smart-konto-eu-walutowe/ - u mnie się sprawdza to konto :)

Znikam na 2 miesiące - w celu zdobycia środków monetarnych , a po powrocie zdradzę  Wam dlaczego zaproponowałam materac i skarpetę dla naszych oszczędności .... Wtedy moje podejrzenia będą miały twarde dowody ... choć może niektórzy z Was domyślą się wcześniej ....
/0.jpg" alt="" />
02 kwietnia 2016 06:56
tyciek

Znikam na 2 miesiące - w celu zdobycia środków monetarnych , a po powrocie zdradzę  Wam dlaczego zaproponowałam materac i skarpetę dla naszych oszczędności .... Wtedy moje podejrzenia będą miały twarde dowody ... choć może niektórzy z Was domyślą się wcześniej ....
/0.jpg" alt="" />

To mamy dwa miesiące czekac?
02 kwietnia 2016 07:03 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

To mamy dwa miesiące czekac?

Będę wtedy pewna na 100 %  tego - co dziś jest tylko podejrzeniem ... Myśl Ona ... analizuj .... wróć myślą do dzisiejszego pewnego swojego  posta.... no??? kojarzysz  już ... ?