Na wyjeździe #8

30 kwietnia 2014 10:56
mozah aM

No - masz rację - sorry ...

Nie szkodzi... Popatrzyłam sobie na mapę :))) Kiedyś pracowałam w Mediolanie, mam tam znajomych. 
A to tylko 110 km od nich i 150km od mojej siostry...
30 kwietnia 2014 10:56
doris

Doris czy ten wpis jest poważny? Moderator

Hej ,
Nie wiem czy mam prawidłowy adres email do ciebie,możesz napisać ty do mnie ?
30 kwietnia 2014 11:11 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Emilia, Mozah aM dzięki Wam za podpowiedzi. Nie planuję już zmieniać pracy, ale wezmę sobie to pod uwagę przy szukaniu. Mój niemiecki jest komunikatywny, ale włoski niemalże biegły. Odszedłby mi stres porozumiewania sie,
a z tego co wyczytałam w Szwajcarii można lepiej zarobić. Nie mam kierunkowego medycznego wykształcenia, niestety :(

kanton,gdzie mówią po włosku to kanton Ticino, najważniejsze miasta to Lugano, Locarno i stolica kantonu Bellinzona.
30 kwietnia 2014 11:51 / 7 osobom podoba się ten post
ivetta

Czytam o tym jak dajecie zajęcie waszym PDP i jestem zdania ,że to jest dobre .Sama tak nie raz robiłam.Gorzej jest ,jak PDP nic nie chce robić , nic ją nie interesuje,żadne robótki , gry ,kompletnie nic.Wymówką jest ,że słabo widzi,ale co chce to zobaczy.Lubi tylko sprawdzać ,czy wszędzie jest czysto i jeszcze ma kilka dziwactw do kontrolowania .

Demencji często towarzyszy depresja i to, że nie chce się pdp nic robić jest normalne. Mnie też czasem denerwuje, jak babcia siedzi po parę godzin i nic nie robi. Ale to nie jej wina, więc zaciskam zęby i myślę o czymś innym. Dzisiaj mimo dobrej woli babcia nawet nie potrafiła przynieść sztućców do stołu, bo zapomniała nagle, co ma zrobić. Natomiast jako osoba zdrowa miała silne poczucie estetyki i to jest widoczne czasem do tej pory, np. pięknie zawiązała szal na swoim rolatorku! Robi też fajne konstrukcje artystyczne, np. stawia jedną, czarną, ładną szpilkę (but) na serwetce na szafce.

Myślę, że w naszym zawodzie dobrze się odnajdują ludzie o pewnym zacięciu artystycznym. Po pierwsze dlatego, że musimy pracować podobnie jak wszelacy twórcy w dużej samotności. Po drugie, umieć być ze sobą w taki sposób, aby nie oszaleć, czyli dostarczać sobie wsparcia i bodźców. I po trzecie wreszcie, praca z chorymi ludźmi wymaga kreatywności. Moja babcia przed chwilą pożegnała się ze mną czule, bo jedzie do mamy. Ani mi w głowie mówić jej, że mama nie żyje od wielu lat. Co dzieje się dalej? Babcia podchodzi do okna, widzi czarny samochód i pyta co to. Siada przy oknie i patrzy sobie na niego. Już nie jedzie do mamy, bo zapomniała.

30 kwietnia 2014 14:25 / 5 osobom podoba się ten post
no i ja znowu głupia !!!!!!! piszę żadko ale jak mnie coś ............ nie mogę odpuścić !!!! czy mam rozumieć , że nasza Ania tak poszkodowana jest już spowrotem w DE ???? i jak ona do tego podchodzi ??? albo coś żle zrozumiałam na forum ????
30 kwietnia 2014 14:34 / 2 osobom podoba się ten post
fiber39

no i ja znowu głupia !!!!!!! piszę żadko ale jak mnie coś ............ nie mogę odpuścić !!!! czy mam rozumieć , że nasza Ania tak poszkodowana jest już spowrotem w DE ???? i jak ona do tego podchodzi ??? albo coś żle zrozumiałam na forum ????

Nie jesteś glupia!!! Ja pomyślałam identycznie jak ty i pewnie jest nas więcej,przed chwilą miała złamaną rękę... no kurcze ja chyba też czegoś nie zrozumiałam albo przegapiłam
30 kwietnia 2014 14:40 / 2 osobom podoba się ten post
kasiachodziez

Nie jesteś glupia!!! Ja pomyślałam identycznie jak ty i pewnie jest nas więcej,przed chwilą miała złamaną rękę... no kurcze ja chyba też czegoś nie zrozumiałam albo przegapiłam

a gdzie wyczytałyście z Fiber, że Ania jest w De? oślepłam, albo czytać nie umiem...
30 kwietnia 2014 14:51 / 1 osobie podoba się ten post
emi

a gdzie wyczytałyście z Fiber, że Ania jest w De? oślepłam, albo czytać nie umiem...

pewnie na stronie z poradami internetowymi hahahah scherloki holmsy  
30 kwietnia 2014 14:54 / 1 osobie podoba się ten post
beata

:-) :-) :-) :-) :-) pewnie na stronie z poradami internetowymi hahahah scherloki holmsy:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) 

Dziękuję że mi humor poprawiłaś,praca do.....ale tutaj to zawsze można się pośmiać a najlepiej z innej opiekunki......
30 kwietnia 2014 14:59
kasiachodziez

Dziękuję że mi humor poprawiłaś,praca do.....ale tutaj to zawsze można się pośmiać a najlepiej z innej opiekunki......

Poczulam ironie w Twoim poscie czyzby?,,,,
30 kwietnia 2014 15:09 / 3 osobom podoba się ten post
fiber39

No to odezwę się ja ta biedna,poszkodowana Ania,gdzie jest wpis,że ZNÓW jestem w Niemczech ?

Jak nie potraficie pomóc,to chociaż zaoszczędzcie sobie głupich wpisów i domysłów !!!!!!!!!!!
30 kwietnia 2014 15:32
Mam pytanie, czy w jakichś sklepach w De można kupić polską prasę?
30 kwietnia 2014 15:38 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Mam pytanie, czy w jakichś sklepach w De można kupić polską prasę?

Często w sklepach z prasą na dworcach można dostać.
30 kwietnia 2014 15:49
kasiachodziez

Myślę że poszukuje pracy,a że dobrze zna j. włoski ma duże szanse na pracę w Szwajcarii:
30 kwietnia 2014 15:52
Zebra

Myślę że poszukuje pracy,a że dobrze zna j. włoski ma duże szanse na pracę w Szwajcarii:

no nie odpuszcza kobiecie ',kurka wodna !!!!!!!!!!