Albert zaszaleje na 100%:hustawka1:
Albert zaszaleje na 100%:hustawka1:
Już się firanki ruszały :)
Już się firanki ruszały :)
Już się najadłam, to zacznę od Berner Münster, największego kościoła w Szwajcarii, zbudowanego w stylu neogotyckim. Udało mi się uchwycic jeden z najważniejszych elementów architektonicznych, jakim jest portal koscioła przedstawiający sąd ostateczny i neogotcką wieżę ,najwyższą w Szwajcarii.

Teoria względności zadrzy :-) ale ciekawe zdjęcia, czasem warto być w mieście, ja mam tylko kukurydzę
Pociesz się, że także tak mialem, wioska 280 osób w tym 275 powyżej 90 lat...żadnego sklepu, kiosku etc...NIC...najbliższe 5 km...
Teoria względności zadrzy :-) ale ciekawe zdjęcia, czasem warto być w mieście, ja mam tylko kukurydzę

Pociesz się, że także tak mialem, wioska 280 osób w tym 275 powyżej 90 lat...żadnego sklepu, kiosku etc...NIC...najbliższe 5 km...
Aaaalllee cudo. Szczęka mi opadła.
Już sobie wyobrażam to zobaczyć.
Chodziłbym tam często by to oglądać.
Wrzucałam dość chaotycznie i w pośpiechu, mam więcej zdjęć. Ubolewam nad tym, że w środku katedry było zabronione fotografowanie, bo było co podziwiać.
Piękne organy, lekkie w stylu i strzeliste ambony i ławki z płaskorzeźbami. Ołtarz był akurat remontowany , ale sklepienie cudne no i witraże w oknach.
Jako nagrode pocieszenia w koncu sfociłam fontannę co zjada dzieci :) Tak bardzo chciałam ją znależć ,ze przechodziłam niedaleko i jej nie widziałam :)
Taka niepoprawna politycznie ta fontanna:-) byłam w Szwajcarii, ale nie w Bern? Lucerna, Zurycvh, St. Gallen, piękny kraj pysznegho sera
Ser jest nie do podrobienia , można się uzależnić :)
Appenzeller:zwyciezca: