20 października 2014 19:20 / 4 osobom podoba się ten post
Wczoraj zrobiłam ciasto z dyni.............pychotka. Podaję przepis, może ktoś wykorzysta.
SKŁADNIKI:
SPÓD: 125 masła lub margaryny, 200 g herbatników, szczypta cynamonu
MASA: 800g póltłustego twarogu, 1 kg miąższu dyni, sok z 1/2 cytryny; 5 jajek 250g cukru pudru
POLEWA: 1/2 szkl. cukru, 50 g masła, 1 laska wanilii, 1 szkl. kremówki
WYKONANIE:
1. Herbatniki zemle w blenderze na pył, połączy z cynamonem i roztopionymm tłuszczem. Krótko miksowa, po czym wylepi dno tortownicy, schłodzi.
2. Dynię pokroic w kostkę i gotowac ok.15 min. w niewielkiej ilości wody, a następnie odcedzic. Ser zemlec, dołożyc dynię (zmiksowaną), cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując masę Dddawac po 1 jajku. Masę wylac na przygotowany spód. Piec 90 min w 150 stopni C. Ostudzic i wstawic na noc do lodówki.
3. Cukier rozpuścic z tłuszcem na wolnym ogniu. Wlac kremówkę i dodac ziarna z laski waniliowej (ja dałam cukier z wanilią). Gotowac do zgęstnienia mieszając cały czas. Ostudzic, po czym wylac na wierzch ciasta. Pozostawi do stężenia w lodówce