Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

24 sierpnia 2014 10:31 / 1 osobie podoba się ten post
Lepsza taka zupa niż zawiesina ziemniaków i cebuli w occie ;)
24 sierpnia 2014 10:31 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Hehe. My do wczoraj tez jadlysmy zupe 3dni. Wstyd mi bylo napisac :p

w niemczech to sie nazywa gospodarnosc ha ha 
24 sierpnia 2014 11:00 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś w planie była kaczka ( kupiona gotowa podpieczona) do tego czerwona kapusta i ziemniaki. Ale niestety plany musiałam zmienic.
Rano podpiekłam kaczkę, podlałam troche woda, kapustę podgotowałam, bo wszystko musi byc miekkie. No i poszłam pogadac na skypa z rodzinką, jak zawsze w niedzielę. Nagle babcia mnie woła, a tu kaczka spalona. Kapustę wyłączyłam, a kaczki zapomniałam. Smród w mieszkaniu. W zamrażarce był na szczęscie gulasz z piersi , więc szybko rozmroziłam. Babcia na szczęście juz zapomniała o kaczce i jest ok
A taką ochotę miałam na tą kaczkę. hihi
24 sierpnia 2014 11:08 / 1 osobie podoba się ten post
wisienka

Dziś w planie była kaczka ( kupiona gotowa podpieczona) do tego czerwona kapusta i ziemniaki. Ale niestety plany musiałam zmienic.
Rano podpiekłam kaczkę, podlałam troche woda, kapustę podgotowałam, bo wszystko musi byc miekkie. No i poszłam pogadac na skypa z rodzinką, jak zawsze w niedzielę. Nagle babcia mnie woła, a tu kaczka spalona. Kapustę wyłączyłam, a kaczki zapomniałam. Smród w mieszkaniu. W zamrażarce był na szczęscie gulasz z piersi , więc szybko rozmroziłam. Babcia na szczęście juz zapomniała o kaczce i jest ok
A taką ochotę miałam na tą kaczkę. hihi

ooops :)
24 sierpnia 2014 11:09 / 1 osobie podoba się ten post
schabowy, ziemniaki, czerwona kapusta, na deser jogurt
24 sierpnia 2014 11:18
Zupę z makaronem,kartofelsalat z warzywami od wczoraj z udkiem( z zupy)
24 sierpnia 2014 11:19 / 1 osobie podoba się ten post
Ja mam dzisiaj "proszony obiad",ale rosoł murowany.Wole go jednak w poniedzialek zjeść na drugie danie zostawie miejsce w zołądku:)
24 sierpnia 2014 11:20 / 1 osobie podoba się ten post
Dzis to miałam nieco skomplikowana zagwozdkę.Szef zakupił wczoraj długaśną fasolę w strąkach ,takie biało-czerwone nakrapiane-myslę trza cosik z tego zmontować ,żeby marnacji nie było:)Wzięłam toto ugotowałam,odcedziłam -straki pełne łyka wiec wyłuskałam ziarno-wielkie jaśki:)Roboty z tym od groma:(,do tego boczuś z cebulka i sosu pomidorowego dodałam,plus przyprawy i się teraz dusi ,smakuje zjadliwie ,plus ziemniaczki i bedzie papu:)Dla babci zupka jarzynowa jak zawsze.
24 sierpnia 2014 11:22 / 1 osobie podoba się ten post
gulasz drobiowy w sosie smietanowym,ziemniaki i surowka z zoltej fasolki
24 sierpnia 2014 11:50
Piekę dzisiaj bułeczki dla całej rodziny.Mam cukier jeszcze przywieziony z Austrii pt "Hegelzuker" nie widzialam w DE jak pracowałam tego cukru, bo tam też nic nie piekłam.Fajnie wyglada jak sie nim posypie po wierzchu  ciasto drozdzowe .
24 sierpnia 2014 11:58 / 1 osobie podoba się ten post
z tego co wiem ,,Hagelzucker,, mozna kupic w sklepach typu edeca,rewe,kaufland,marktkauf......jest czesto spotykany.
24 sierpnia 2014 12:06
jakis wynalazak, jak zwykle, gdy gotuje tylko dla siebie. troche mieska, troszke roznych dziwnych warzywek do niego, ziemniaczki o dodatku jeszcze nie myslalam ;) ale z glodu nie umre :D
24 sierpnia 2014 12:07 / 2 osobom podoba się ten post
magdalena_k

z tego co wiem ,,Hagelzucker,, mozna kupic w sklepach typu edeca,rewe,kaufland,marktkauf......jest czesto spotykany.

nie pieklam nic w DE jak pisalam wiec nie szukalam go.Kuchnia niemiecka do austryjackiej ma sie tak jak pięść do oka.Tam potrawy super smakuja i super wygladaja.Wiele nauczyłam sie tam.Oczywiscie ich kuchni regionalnych.Jeszcze chyba tam pojadę, do pracy.
24 sierpnia 2014 12:49
Ja kupuje Hagelzucker w Edece(stoi koło innych cukrów i słodzików)marki Südzucker 250g
24 sierpnia 2014 13:33 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj robie cos jak kurczak po meksykansu , ale bez ostrych przypraw . Drobno posiekane kosteczki miesa , lekko podsmazone . Do tego ziemniaki gotowane i salatka .