Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

07 sierpnia 2014 12:46 / 2 osobom podoba się ten post
lena7

Mam ochotę dziś na fasolkę szparagową :)))))
Bez ziemniorów i nudli (nie cierpię makaronu). Będzie bułeczka tarta i jajo sadzone.
Mniam :)

Mniam ,mniam ,mniam- boże jak ja lubię ten zestaw
07 sierpnia 2014 13:16 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj kotleciki z kurczaka sos pieczarkowy z pieczarkami :) i makaron.
Moja PDP nie lubi ziemniaków.
Smakowało ze talerz wylizała. Wpisałam na listę dla zmienniczki.
07 sierpnia 2014 13:19 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie cukinia faszerowana dziś... po 18 ;d
07 sierpnia 2014 13:38 / 1 osobie podoba się ten post
Sówka

Zofio to Ty jesteś znowu na wyjeździe? Troche mi umkneło bo pewnie pisałaś. A co ze szkołą, zaliczona? Jaka PDP Ci się trafiła? Bierz się za pisanie bloga z nowej stelli :-) Pozdrawiam

Hej, no tak zaiste, trochę przegapiłaś moje posty z ostatniego miesiąca. Jestem w DE od 10.07. w Bayreuth. Tym razem udało mi się trafić na dobrą Stellę. Jestem bardzo zadowolona, bo nie mam tych "przygód", które mnie wyniszczały u Grety. Oby tak dalej. Co do bloga........... to coś piszę sobie, ale na razie nie chcę publikowac na forum. Ponadto to juz nie jest taka emocjonująca psychodrama, jak rok temu. 

Co do szkoły opiekuna medycznego, to też przegapiłaś, bo ja zdawałam egzaminy w styczniu i posiadam juz wszelkie "polskie dyplomy" z tej dziedziny.
Pozdrawiam
07 sierpnia 2014 13:43
doda

Ja zawsze solę wątróbke pod koniec smażenia wtedy nie jest twarda

No ja też, wsumie to już na talerzu. Wątróbka wyszła mi bardzo dobrze, ale zawsze się obawiam, że może byc twarda.
07 sierpnia 2014 14:27 / 3 osobom podoba się ten post
Przedwczoraj wybraliśmy się na rodzinny Bauernhof mojej PDP. Przywieźliśmy z tej wycieczki dużą torbę jabłek papierówek. A że to są bardzo nietrwałe owoce, to trzeba je szybko zużyć. Przetworów nie mam ochoty robić. Pozostaje tylko bieżąca konsumpcja, ale ile można tego jeść.

PDP żyzyczyła sobie, że dzisiaj na obiad ma być Apfelstrudel - ciasto francuskie gotowe, na to rozsmarowane starte jabłka z cukrem i cynamonem, i wszystko zwinięte w roladę. Więc zrobiłam tę potrawę, ale średno się udała. Na szczęście bez wcześniejszego omawiania ugotowałam polski kapuśniak (Sauerkrautsupe). Wyszło bardzo dobrze i PDP smakowało wyśmienicie. Powiedziała, że nigdy w życiu nie jadła czegoś takiego i że jest to bardzo smaczne. Tak więc powoli sprzedaje jej swoje sposoby gotowania.

Jutro chyba się zmobilizuję i upiekę szarlotkę, bo szkoda tych jabłek.
07 sierpnia 2014 14:29
Za chwilę bede miała przywiezionego szczupaka
Czy ktos wie co się z taką gadziną robi
Prosze o jakis przepis /wypróbowany/.
07 sierpnia 2014 15:58 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Hej, no tak zaiste, trochę przegapiłaś moje posty z ostatniego miesiąca. Jestem w DE od 10.07. w Bayreuth. Tym razem udało mi się trafić na dobrą Stellę. Jestem bardzo zadowolona, bo nie mam tych "przygód", które mnie wyniszczały u Grety. Oby tak dalej. Co do bloga........... to coś piszę sobie, ale na razie nie chcę publikowac na forum. Ponadto to juz nie jest taka emocjonująca psychodrama, jak rok temu. 

Co do szkoły opiekuna medycznego, to też przegapiłaś, bo ja zdawałam egzaminy w styczniu i posiadam juz wszelkie "polskie dyplomy" z tej dziedziny.
Pozdrawiam

A no widzisz, lepiej późno niż wcale Dziewczyny tutaj piszą z prędkością błyskawicy więc nie sposób czegoś przegapić. Gratuluje ukończonego kursu i dalszych "trafionych" stell
07 sierpnia 2014 19:21 / 2 osobom podoba się ten post
greenandy

najprosciej to posolic i obtoczyc w mace i na maslo.Jak chcesz pokabinowac to juz roboty wiecej ale pyszne Szczupak faszerowany Składniki: kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.PrzygotowanieSzczupaka oskrobać, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela, dokładnie umyć i odsączyć. Natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz, do środka włożyć liście laurowe i zieloną pietruszkę, zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce. Bułki namoczyć w mleku. Zeszklić na maśle pokrojone cebule. Odsączone bułki i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, pokrojoną zieloną pietruszkę (1 duża łyżka), sól, pieprz (farsz powinien być pikantny). Dokładnie wymieszać. Ze szczupaka usunąć liście laurowe (natka pietruszki może zostać), nałożyć farsz. Można piec w nasmarowanej masłem folii do pół godziny w temperaturze maksymalnie 200 stopni. Ryba jest upieczona, gdy górna płetwa przy lekkim pociągnięciu odchodzi od mięsa. Farsz do szczupaka można uatrakcyjnić pieczarkami (należy je wtedy usmażyć i zemleć razem z cebulą), koperkiem, doprawić tymiankiem lub imbirem. Podaje się z plastrami cytryny.
07 sierpnia 2014 19:22 / 2 osobom podoba się ten post
ja polecialam dzisiaj blyskawicznie.. hahaha..... ryz basmati, sos ogorkowy i klopsiki z kurczak z czerw. kap., lody to dla mojej pdp...poniwaz byla u mnie na obiedzie moja przyjaciolka zrobilam watrobke z ceb, i ziemn. zostalam obdarowana sloikiem ogoraskow / wlasnie przywiezionych przez nia z Pl/ takich swiezutkich... pychota zagryzalysmy i popijalysmy czyms smacznym..hahhahaaa =nasaczonym arbuzem=.... nic tak nie poprawia humoru jak dobre jedzonko i mile towarzystwo...
07 sierpnia 2014 20:41 / 1 osobie podoba się ten post
greenandy

Było prosić o "Złotą Rybkę" to wiedziałabyś co robić hahahaha
07 sierpnia 2014 21:24 / 2 osobom podoba się ten post
Zofija

Przedwczoraj wybraliśmy się na rodzinny Bauernhof mojej PDP. Przywieźliśmy z tej wycieczki dużą torbę jabłek papierówek. A że to są bardzo nietrwałe owoce, to trzeba je szybko zużyć. Przetworów nie mam ochoty robić. Pozostaje tylko bieżąca konsumpcja, ale ile można tego jeść.

PDP żyzyczyła sobie, że dzisiaj na obiad ma być Apfelstrudel - ciasto francuskie gotowe, na to rozsmarowane starte jabłka z cukrem i cynamonem, i wszystko zwinięte w roladę. Więc zrobiłam tę potrawę, ale średno się udała. Na szczęście bez wcześniejszego omawiania ugotowałam polski kapuśniak (Sauerkrautsupe). Wyszło bardzo dobrze i PDP smakowało wyśmienicie. Powiedziała, że nigdy w życiu nie jadła czegoś takiego i że jest to bardzo smaczne. Tak więc powoli sprzedaje jej swoje sposoby gotowania.

Jutro chyba się zmobilizuję i upiekę szarlotkę, bo szkoda tych jabłek.

Pewnie powtórki strudla nie będzie, ale jakby co, to chcę powiedzieć, że jabłka do strudla kroi się w kostkę lub coś kostkę przypominającego, a nie ściera.
Bardzo lubię polskie zupy, ale kapuśniak to ta chyba jedyna, która w ogóle mi nie wchodzi ;). Swoją drogą to dziwne, że Niemcy, którzy też kochają Sauerkraut nie znają kapusniaku :/.
Napisz, jak Ci wyszła szarlotka! I poczęstuj ;)...
08 sierpnia 2014 14:41
Dzisiaj miałam wczorajszy obiad ( sos pomidorowy z makaronem i szpinakiem) do tego dzisiaj usmażyłam rybę(bez panierki)
08 sierpnia 2014 14:49 / 1 osobie podoba się ten post
Ziemniaki i do tego śledzie w śmietanie... nie dlatego że piątek, żeby nie było!
08 sierpnia 2014 15:23
Jajka w zielonym sosie ,ziemniaki,kompot ze śliwek.