Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

14 grudnia 2014 16:59
bardzo smaczne. Lubię tak.
14 grudnia 2014 17:31 / 4 osobom podoba się ten post
agamor

oooo takie bym zjadła
daj przepis ino szybko!:))))

Służę uprzejmie : 25 gr drożdży rozmieszać z 2 kopiastymi łyżkami cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego dodać niepełną szklankę mleka 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki szczyptę soli i łyżkę spirytusu, dobrze wymieszać, (można mikserem) odstawić jak podrośnie  (ok 100 % ) smażyć  ( ciasto gęściejsze niż na naleśniki ma być i 1 łyżka = 1 racuch ) smacznego !!!
14 grudnia 2014 17:54 / 1 osobie podoba się ten post
tyciek

Służę uprzejmie : 25 gr drożdży rozmieszać z 2 kopiastymi łyżkami cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego dodać niepełną szklankę mleka 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki szczyptę soli i łyżkę spirytusu, dobrze wymieszać, (można mikserem) odstawić jak podrośnie  (ok 100 % ) smażyć  ( ciasto gęściejsze niż na naleśniki ma być i 1 łyżka = 1 racuch ) smacznego !!!

Vielen Dank :))))
we wtorek zrobię, jutro jadę z babką do lekarza, to nie będzie czasu
15 grudnia 2014 07:25
Miałam miec wczorajszy ale moze jakas delikatna zupke ugotuje typu rosołek!!!
15 grudnia 2014 07:32 / 1 osobie podoba się ten post
ja też mam obiadek z wczoraj
15 grudnia 2014 07:42 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

reanata, EDI, didusia
co Wyście się tak na moją kapustę uparły??:))))
szkoda, że daleko .....bo smaczna, mniam, mniam, poczęstowałbym D
ja kupuję to do gotowania w woreczkach, zakwaszaną winem, potem ją dopieszczam :)

Bo ja chętnie bym tą Twoją kapustkę sprubowała. Jak możesz to podaj przepis na nią. Z góry dziędkuję.
15 grudnia 2014 07:43
sledzik z cebulka i smietana ziemniaki w mundurkach-jogurt
15 grudnia 2014 07:46 / 2 osobom podoba się ten post
tyciek

ech, a ja dziś RACUCHY sobie smażę .... dawać do mnie kto chętny !!!

A zostały Ci jeszcze bo bym na śniadanko tak sobie pochrupała. mniam, mniam.
15 grudnia 2014 07:54 / 1 osobie podoba się ten post
Może i ja zrobie dzisiaj racuszki, gdzieś w markecie widziałam drożdże, a do nich zupkę krupniczek. Dawno nie jadłam.
15 grudnia 2014 08:47 / 1 osobie podoba się ten post
Niby spaghetti bolognese.
15 grudnia 2014 08:55 / 3 osobom podoba się ten post
Edi

Bo ja chętnie bym tą Twoją kapustkę sprubowała. Jak możesz to podaj przepis na nią. Z góry dziędkuję.

Edi powiem ci nic nadzwyczajnego, ja kupiłam tą w Netto w woreczkach, ona leży na półce, zakwaszana winem, tam na odwrocie jest napisane, że gotuje się ją 15min, ja ją najpierw przelałąm gorącą wodą, żeby tego kwasy z niej wylać, (jak ktoś lubi mniej kwaśną, to trzeba wypłukać), można ją jeszcze troche pokroić, przygotowałam sobie wywar z mięska, dałam kapustę, pieprz, ziele, liść i tak gotowałam, potem trochę, ale nie dużo wegety (lub inne), a na koniec gotowania, dałam starkowanego na drobniutkich oczkach ziemniaka i włożyłam to do kapusty, podgotowało się, dało kleistości, próbujesz, doprawiasz i msz :)))) ja gotuję zwykle 2-3 woreczki i mrożę, potem dla babci ugotuję same ziemniaczki do tego ta kapustka, ona to lubi
15 grudnia 2014 09:00 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dzisiaj duszona wątróbka z makaronem a'la spaghetti.
15 grudnia 2014 09:06 / 1 osobie podoba się ten post
tyciek

ech, a ja dziś RACUCHY sobie smażę .... dawać do mnie kto chętny !!!

Bardzo dobry pomysł .Zrobie z jabłkami.
15 grudnia 2014 09:11 / 2 osobom podoba się ten post
agamor

Edi powiem ci nic nadzwyczajnego, ja kupiłam tą w Netto w woreczkach, ona leży na półce, zakwaszana winem, tam na odwrocie jest napisane, że gotuje się ją 15min, ja ją najpierw przelałąm gorącą wodą, żeby tego kwasy z niej wylać, (jak ktoś lubi mniej kwaśną, to trzeba wypłukać), można ją jeszcze troche pokroić, przygotowałam sobie wywar z mięska, dałam kapustę, pieprz, ziele, liść i tak gotowałam, potem trochę, ale nie dużo wegety (lub inne), a na koniec gotowania, dałam starkowanego na drobniutkich oczkach ziemniaka i włożyłam to do kapusty, podgotowało się, dało kleistości, próbujesz, doprawiasz i msz :)))) ja gotuję zwykle 2-3 woreczki i mrożę, potem dla babci ugotuję same ziemniaczki do tego ta kapustka, ona to lubi

Taką gotowa kapustę i nie tylko pakuję do słoików,ale musi być kipiąca.Słoik zakręcam i odstawiam.Jak ostygnie do lodówki ,czy chłodnego miejsca i może tak być ok 2-3tygodni.Sposób sprawdzony wiele razy.Dobrze tez tym sposobem przechowuję bigos.
15 grudnia 2014 09:30
agamor

Dzięki śliczne, nie wiem gdzie tu w pobliżu jest netto, ale popatrzę w rewe, aldim,edece i peny.