Wyłowione z sieci 2

11 stycznia 2015 20:14 / 8 osobom podoba się ten post
Polskie szpitale zginelyby bez Owsiaka. Nie mam pojecia czy mialyby na ten caly sprzet gdyby nie Owsiak i jego fundacja. Jak dzieci rodzilam, to procz sprzetu byly jeszcze badania sluchu, za ktore placila WOSP.
Sama nie wrzucam do skarbonek od dwoch lat, bo w Niemczech sie nie spotkalam ze zbiorka. Ale daje na ten cel kase rodzicom, ktorzy wrzucaja:)
11 stycznia 2015 20:16 / 4 osobom podoba się ten post
moncherie

Polskie szpitale zginelyby bez Owsiaka. Nie mam pojecia czy mialyby na ten caly sprzet gdyby nie Owsiak i jego fundacja. Jak dzieci rodzilam, to procz sprzetu byly jeszcze badania sluchu, za ktore placila WOSP.
Sama nie wrzucam do skarbonek od dwoch lat, bo w Niemczech sie nie spotkalam ze zbiorka. Ale daje na ten cel kase rodzicom, ktorzy wrzucaja:)

Można też zrobić to przelewem. Ja tak robię, jeśli akurat jestem w Niemczech :)
11 stycznia 2015 20:18 / 1 osobie podoba się ten post
giunta

Tak. Jestem w De od 3 tygodni. Póki co jeszcze mi nie dane było rozstać się z tą profesją ;)

to dobrze,bo lubie Twoje posty
11 stycznia 2015 20:19 / 10 osobom podoba się ten post
sas-anka

W kościołach nawołuja do bojkotu, juz od pierwszej kwesty, sprzed kościołów zbierających przepędzają. Mojej córce ksiądz na lekcji religii kazał odkleić z zeszytu serduszko WOŚP. Dodam tylko że ksiądz ów żyje w nieformalnym związku z polonistką z liceum, o którym wszyscy w miasteczku wiedzą.

Mieszkam w dużym mieście w środku kraju. Podobnie jak u Anki, konkurencja jest tępiona na wszelkie sposoby. Od zniesławiania i pomówień, poprzez kontr zbiorki w tym samym dniu. Hipokryzja czysta.
Poza tym nikt nie widział rzetelnego rozliczenia finansowego kościelnych instytucji charytatywnych.
Owsiak pomaga wszystkim, niezależnie od tego w co wierzą,  i nie wymaga żadnych kontrybutów wzamian.
11 stycznia 2015 20:34 / 2 osobom podoba się ten post
siwa

Margolcia Ciebie nie posądzałam o krytyke Owsiaka;widziałaś kiedyś sprzęt który został zakupiony przez niego,bo ja tak i zgadzam się z koleżanką która dodała,że nieinteresuje mnie czy onna tym zarabia,ważne że ludzie mogą z tego korzystać szczególnie dzieci i ludzie starsi

Siwa to sa pieniadze ludzi, daja je z dobrego serca, ja tez dawalam. Mamy prawo wiedziec ile z tego co zebrane idzie na sprzet a ile przejada p O wraz ze swoja ekipa. Nie rozumiem dlaczego jest to owiane taka tajemnica? Dlaczego zebrane pieniadze leza na koncie OSP kolo roku czy ponad? Dlaczego krzyczy ze robi ten zamet chrytatywnie, jelsli jest inaczej. Cóz w tym zlego powiedziec jawnie, zarabiam na tej imprezce tyle i tyle?
11 stycznia 2015 20:46 / 2 osobom podoba się ten post
margolcia

Siwa to sa pieniadze ludzi, daja je z dobrego serca, ja tez dawalam. Mamy prawo wiedziec ile z tego co zebrane idzie na sprzet a ile przejada p O wraz ze swoja ekipa. Nie rozumiem dlaczego jest to owiane taka tajemnica? Dlaczego zebrane pieniadze leza na koncie OSP kolo roku czy ponad? Dlaczego krzyczy ze robi ten zamet chrytatywnie, jelsli jest inaczej. Cóz w tym zlego powiedziec jawnie, zarabiam na tej imprezce tyle i tyle?

Margolciu rozumiem że jesteś drobiazgowa i chcesz wiedzieć na coidą pieniądze ludzi,którzy w dobrej wierze je dają,ale każdy zarabia,artyści przynajmiej niektorzy też biorą od niego pieniądze za występy,jednak mimo wszystko obstaje przy swoim zdaniu,że mało mnie to obchodzi,dla mnie jest ważne ile jest wszędzie sprzętu,który nieraz ratuje czyjeś życie
11 stycznia 2015 20:49 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Siedzę 3 rok w De, nie ze wszystkim jestem na bieżąco.
Oczywiście sprawozdania finansowe wszelkich zbiórek charytatywnych powinny być publicznie dostępne. 
Powinno to dotyczyć nie tylko p. O., ale i jego konkurencji, bo ta też ma przychody, z których nikomu się w pełni nie rozlicza.

11 stycznia 2015 20:55 / 10 osobom podoba się ten post
margolcia

Ale on kilka lat temu przyznal sie,ze zyje z tych pieniedzy rowniez,uwaza ze to jego praca,nie ukrywa ze nie robi tego charytatywnie,mowil tez ze utrzymuje biuro i kilku ludzi .Kasa lezy na koncie i rosnie procent ,zeby nie musial z pieniedzy zebranych zyc a z procentu,nie wiem czy caly procent bierze dla siebie.Zajal sie tym,robi dobrze ( wg mnie } ,nie ma czasu na normalna prace zeby utrzymac rodzine ,nie widze wzburzenia ,ze bierze za to kase.Ile on mial juz kontroli ze skarbowki i jakos nigdy nic zle nie bylo,czyzbym naiwna byla ???) i miliony ludzi tez ??
11 stycznia 2015 20:59 / 9 osobom podoba się ten post
W necie znalazłam rozliczenie WOŚP za rok 2013 , wystawione pod koniec maja 2014 .
Orkiestra rozlicza sie z US chyba w cyklu półtorarocznym - kiedyś gdzieś to słyszałam.
2.wosp.org.pl/uploaded/files/files/Sprawozdania2013-calosc.pdf
11 stycznia 2015 21:02
mozah aM

W necie znalazłam rozliczenie WOŚP za rok 2013 , wystawione pod koniec maja 2014 .
Orkiestra rozlicza sie z US chyba w cyklu półtorarocznym - kiedyś gdzieś to słyszałam.
2.wosp.org.pl/uploaded/files/files/Sprawozdania2013-calosc.pdf

spodoba się niedowiarkom????,nie będę szukać bo nie potrzebuje,ale masz ode mnie plusa
11 stycznia 2015 21:11 / 4 osobom podoba się ten post
moncherie

ten czlowiek jest niepowtarzalny ,nie badzie drugiego OWSIAKA
12 stycznia 2015 09:19 / 3 osobom podoba się ten post
magdzie

Ale on kilka lat temu przyznal sie,ze zyje z tych pieniedzy rowniez,uwaza ze to jego praca,nie ukrywa ze nie robi tego charytatywnie,mowil tez ze utrzymuje biuro i kilku ludzi .Kasa lezy na koncie i rosnie procent ,zeby nie musial z pieniedzy zebranych zyc a z procentu,nie wiem czy caly procent bierze dla siebie.Zajal sie tym,robi dobrze ( wg mnie } ,nie ma czasu na normalna prace zeby utrzymac rodzine ,nie widze wzburzenia ,ze bierze za to kase.Ile on mial juz kontroli ze skarbowki i jakos nigdy nic zle nie bylo,czyzbym naiwna byla ???) i miliony ludzi tez ??

Jak sie przyznał? W statusie fundacji stoi jak byk WOLONTARIAT, zeby nie byc gołosłowną wklejam. Ja nie pisze rzeczy nie sprawdzonych czy zasłysznych.   http://www.wosp.org.pl/fundacja/o_nas/czeste_pytania, nie jestem mocherem i nie słucham radia od ojca, tak dla scisłosci.
12 stycznia 2015 09:50 / 11 osobom podoba się ten post
Margolcia ja na Jurka Owsiaka patrzę inaczej. Jak ktoś miał do czynienia z polską służbą zdrowia i widział masę sprzętu od Orkiestry Owsiaka, masę sprzętu zakupionego za zebrane przez niego pieniądze, ten zrozumie. Ten facet naprawdę uratował wiele ludzkich istnień i chwała mu za to. Zorganizowanie czegoś takiego jak Orkiestra też wymaga kosztów, więc wiadomo że nie 100% pieniędzy idzie na sprzęt. Ale Owsiak to fenomen w skali całego świata - w wielu państwach politycy i zwykli obywatele zazdroszczą nam Jurka, że raz do roku potrafi zmobilizować cały kraj, by wszyscy pomogli chorym i potrzebującym. Żeby nie było że jestem stronnicza - każdy kto miał chore dziecko, które wylądowało w szpitalu, wie ile zawdzięcza Jurkowi Owsiakowi i to nie są puste słowa.
12 stycznia 2015 10:24 / 2 osobom podoba się ten post
Każdy ma prawo mieć swoj punkt widzenia, ja wcale tego nie neguje ani nie mam zamiaru nikogo przekonywać. W latach 90, owszem ta impreza byla czyms na skale światową. Po 2 tysiecznym zrobil sie z tego biznes rodzinny. Dlaczego mam milczec, klaskac? Mnie panstwo, jego fiskus rozlicza z kazdej zlotówki zarobionej, ba nawet grosza czy centa. Ludzie ktorzy sa na piedestale powinni byc kryształowo przezroczysci, takie jest moje zdanie. Tym bardziej jeszcze gdy idzie o pomoc dla biednych i chorych, czerpanie z tego jakichkolwiek zyskow jest zwykłym dziadostwem i nie zmienie swojego zdania.
12 stycznia 2015 10:56 / 5 osobom podoba się ten post
Zgadzam się z Darią w 100% choć nie jestem ze służby zdrowia i jestem osobą wierzącą, ale mam też swoje zdanie... nie ma kryształowych ludzi i każdemu można coś zarzucić, co też widać na naszym forum. Tak powiem , tyko ten co nic nie robi nie popełna błędów, ten co nic nie mówi , nie wzbudza sperzeciwu itd......
Owsiak jest jak najbardziej człowiekiem sukcesu w dobrym tego słowa znaczeniu, ale wsród różnych ludzi będzie wzbudzał różne emocje te negatywne i pozytywne.
Osobiście nie lubię jego krzyku i zachowania, ale uważam że cel jest słuszny i to co robi jest genialne, bo daje efekty ...